Ragyogó vörös hajszínre vágysz? Ezeket a szabályokat tartsd be!

vörös haj ápolása, hajápolás
Forrás: Shutterstock/Inside Creative House -
hajápolás haj szépségápolás vörös haj
Íme néhány tipp, amit érdemes figyelembe venni, ha vörös hajad van. A vörös hajszín különleges és figyelemfelkeltő, de ápolása speciális törődést igényel.

Akár természetes, akár színezett, a vörös hajszínek igazán szemet gyönyörködtetőek, és azonnal egyedi és kifejező megjelenést kölcsönöznek mindenkinek. Annak érdekében, hogy a rendkívüli szín és a ragyogó fény ne vesszenek el, néhány dolgot figyelembe kell venni a vörös haj ápolása során. 

vörös haj ápolása, hajápolás
Ragyogó vörös hajszínre vágysz? Ezeket a szabályokat tartsd be!
Forrás: Shutterstock

Vörös haj ápolása: lépések, amit érdemes betartanod

A természetes vörös haj ápolása

A vörös haj egy genetikai mutáció során jön létre, így az emberiségnek mindössze két százaléka születik ezzel a hajszínnel. 

A vörös haj színét a pheomelanin nevű pigment adja, amely más hajszínekben csak minimális mennyiségben van jelen.

Magának a vörös hajnak igazán érdekes jellemzői vannak. A vörös haj egyik további különlegessége a szerkezete. Míg a barna hajúak átlagosan 140 ezer, a szőkék pedig 110 ezer hajszállal rendelkeznek, addig a vörös hajúaknak mindössze átlagosan 90 ezer hajszáluk van. Ennek ellenére nagyon is gyakori a sűrű vörös hajkorona, hiszen a vörös hajszálak erősebbek és vastagabbak is. Bár a vörös hajú emberek kevesebb hajszálakkal rendelkeznek, mint a szőke vagy sötét hajúak, a vörös hajszálak nagyon vastagok. Ezt figyelembe kell venni a hajápolás során, mivel a vastag hajszálak gyorsabban veszítik el a nedvességet és törékenyebbé válhatnak.

UV-védelem vörös hajra

A vörös hajszín nemcsak a gyakori hajmosás miatt hajlamos a színvesztésre, hanem az UV-sugarak is fokozatosan elhalványítják a haj színét. 

Különösen nyáron vagy napfényes területeken fontos, hogy megfelelő UV-védelmet biztosíts a hajadnak. 

Különleges védőspray-k vagy hajolajok beépített UV-szűrővel segíthetnek megvédeni a vörös hajat a napsugárzástól.

Intenzív ápolás a ragyogó vörös hajszínért

A vörös színt okozó pigmentek nagyon erős színtartó képességgel bírnak, ezért fokozatosan veszítik el a színüket. Előbb rezessé, majd fokozatosan szőkévé alakul, és csak ezután jelennek meg az ősz hajszálak. A vörös haj egészségének megőrzéséhez és színének élénkségéhez azonban elengedhetetlen az intenzív ápolás. Hetente alkalmazott hajmaszk vagy hajpakolás csodákat tehet. Ezek a kezelések fontos tápanyagokkal látják el a hajat, extra fényt és selymességet adnak neki, és segítenek megőrizni a szín intenzitását.

A megfelelő ápolás vörös festett hajra

Még alapos ápolás mellett is csökkenhet a vörös haj színintenzitása idővel, ezért időnként szükség lehet a színfrissítésre. Ilyen esetben a speciális színvédő samponok, kondicionálók vagy hajmaszkok segíthetnek, mivel ezek színpigmenteket tartalmaznak, amelyek minden használat során enyhén tónusozzák és frissítik a vörös színt. A hajfestés miatt a természetes haj is jelentősen károsodhat, ezért fontos, hogy a használt termékek ápoló hatásúak legyenek és elegendő hidratációt nyújtsanak.

Ápolási tipp: Ha szeretsz úszni, legalább két hétig kerüld a medencéket és egyéb vízi létesítményeket a festés után. A klóros víz jobban károsíthatja a hajadat és a vörös színpigmenteket, mint a csapvíz.

További ápolási tippek vörös hajra

A megfelelő sampon és kondicionáló használata már fél siker a hajápolás során. Ezen kívül segíthet a vörös haj ragyogásának megőrzésében, ha hideg vízzel mosod le. Az alacsony vízhőmérséklet bezárja a haj külső rétegét, így megvédve a hajszálakat a vörös pigmentek veszteségétől. A rendszeres fényesítő kezelések  szintén hozzájárulnak a haj természetes fényének megőrzéséhez.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.