Így válaszd ki a tökéletes szemüveget

szemüveg, vásárlás, keret, dioptria
Shutterstock -
szemüveg szemüvegkészítés szemüvegkeret kontaktlencse
Új szemüvegre van szükség? Jó lenne, ha divatos lenne, ugyanakkor strapabíró, ne csússzon le folyton és meg a szemet is védje? Bodnár András, a Bodnár Optika vezetője elárulja, mire figyeljünk szemüvegválasztáskor.

A szemüveg kiválasztása a legtöbb ember számára nagy gondot okoz, hiszen állandó kiegészítőként elengedhetetlen, hogy kényelmes és praktikus legyen, jól álljon, nem mellesleg szeressük viselni. Ha viszont betartod a következő jó tanácsokat, könnyedén megtalálhatod a hozzád minden szempontból legjobban passzolót.

szemüveg, vásárlás, keret, dioptria
Az általános közérzetünket is ronthatja, ha nem megfelelő szemüveget választunk.
Forrás: Shutterstock

10 dolog, amire figyelned kell új szemüveg vásárlásakor

1. Viseljük ékszerként

Ne csak az aktuális divatirányzat alapján válasszunk szemüveget, vegyük figyelembe arcunk formáját is: kerek arc esetén a szögletes vagy négyzet alakú keret, míg a szögletesre a kerek forma az előnyös. Gyémánt alakú arcra olyat válasszunk, amely ellensúlyozza a vonásokat.

2. Feltöri az orrnyerget

Gyakori hiba, hogy a keret nem megfelelő méretű. Ha túl nagy, akkor nehezebb lesz, így fárasztó a viselése. Arra is figyeljünk, hogy a keret jól „üljön” az orrunkon. A manapság divatos vastag műanyag keretek orrtámasza utólag nem állítható, ezzel szemben a fémkeretek jobban igazíthatók az archoz.

3. Illeszkedjen a fülünkre

Ha a szemüveg szára túl rövid vagy túl hosszú, csúszkálhat, ezáltal kényelmetlen lesz. A rugós csuklós szárral ellátott keretek könnyebben felveszik a fej formáját, ezáltal sokkal kényelmesebb a viselésük.

4. Rejtsük el a dioptriát

Magasabb dioptria esetén nem szerencsés a keret nélküli, úgynevezett fúrt vagy damilos keret, hiszen ezeknél jól látható a vastag kiterjedésű lencse. Ezzel szemben a teljes keretek jobban elrejtik a nagyobb dioptriát.

5. Kettő az egyben

Ha nemcsak olvasáshoz kell szemüveget viselnünk, hanem a távollátáshoz is, készíttethetünk multifokális szemüveget, mely a bifokális lencsével szemben három zónában segít a látásban. Egy jó minőségű lencse minimum 100 ezer forinttól kezdődik, és egy kis gyakorlás is szükséges ahhoz, hogy hozzászokjunk a viseléséhez.

6. Legyen karcálló

A műanyag lencse súlyra könnyebb és nem olyan törékeny, mint az üveg. Hátránya viszont, hogy alapanyaga lágyabb, ezért könnyebben karcolódik, mint az üveg lencse. Kérjünk speciális keménylakk bevonatot, különösen, ha munka közben sérülés veszélyének van kitéve.

7. Nincs többé pára

A szemüveg párásodása sok bosszúságot okoz, különösen főzés és sportolás közben, esetleg maszk viselésekor. A speciális páramentesítő felületkezelés hosszú távon csökkenti a párásodást.

8. Fényre sötétedik

Ha a szemüveg és a napszemüveg cserélgetése gondot jelent, megoldást jelenthet az UV fényre sötétedő lencse, amely fényben napszemüvegként, sötétben pedig rendes szemüvegként funkcionál.

9. Láthatatlan veszély

Ha sokat dolgozunk a számítógép előtt, a kékfény-szűrő szinte elengedhetetlen. Azáltal, hogy blokkolja a képernyők által kibocsátott kék fényt, enyhítheti a szemfáradtságot is. Dioptria nélküli változatban is kérhetjük, akár gyermekeink számára is.

10. A kormány mögött ülve

A vakító napfényben, szürkületkor, esőben vagy éjszaka kihívást jelenthet a vezetés, de a szembejövő forgalom is kellemetlen pillanatokat okozhat. A vezetéshez kifejlesztett speciális lencsék éles, magas kontrasztos látást biztosítanak minden fényviszony esetén.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.