Digitális sugárzás: így védd bőröd a kék fény ellen

Shutterstock/fizkes -
káros hatás bőrvédelem kék fény
Az online világ korában nemcsak az UV-sugarak okozhatnak bőrproblémákat. A digitális sugárzás, amelyet a különböző képernyők bocsátanak ki, szintén károsíthatják a bőrünket.

Bár a kék fény nem olyan közvetlenül káros, mint az UV-sugarak hatásai, ezek fokozatosan mutatkozhatnak meg. A digitális sugárzás különösen azok számára jelent problémát, akik napi 6-8 órát töltenek laptop, számítógép vagy tablet előtt. A kék fény észrevétlenül hatol a bőrbe, és lassan, alattomosan fejti ki negatív, bőröregítő hatását. Ezt nehéz észlelni, mivel nincsenek figyelmeztető jelek, mint a napégés esetén; a bőr nem pirosodik ki és nem húzódik. Az időben történő megelőzés elengedhetetlen, mert bár a bőröregedés jeleit később észleljük, a folyamat már korábban elkezdődhet.

digitális sugárzás
Az elektronikai eszközök használatával járó digitális sugárzás káros hatásai ellen a legjobb, ha a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt.  Forrás: Andrey Yurlov/Shutterstock

Hogyan védekezzünk a digitális sugárzás hatásai ellen?

Átlagosan naponta 2-4 órát töltünk a telefonunkat nyomkodva, ez egy évben akár 1460 órát is jelenthet. Ez idő alatt pedig végig éri arcbőrünket a káros kék fény, érdemes tehát megtenni a szükséges lépéseket, hogy megelőzzük, ami megelőzhető.

Fényvédők használata: A fényvédelem nemcsak a napsütéses napokra vonatkozik. Válasszunk olyan kozmetikumokat, amelyek nemcsak UVA és UVB szűrőket, hanem kék fény szűrőket is tartalmaznak. Minimum SPF 15-ös fényvédő krém használata javasolt. Ajánlott a BB, CC krémeket, az alapozónkat is ilyenre cserélni.

Bőrünk rendszeres tisztítása és hidratálása: A megfelelő bőrápolás alapvető. Használjunk hidratáló, feszesítő és antioxidánsokban gazdag termékeket. A rendszeres tisztítás és hidratálás segít megőrizni a bőr frissességét és rugalmasságát.

Extra kezelések és tanácsadás: Ne habozzunk szépségnapokat beiktatni, akár otthoni, akár kozmetikai kezelésekkel. Kérjük kozmetikusunk segítségét, aki speciális, személyre szabott termékeket és kezeléseket ajánlhat bőrünk védelme érdekében, amivel felvehetjük a harcot a digitális sugárzás okozta bőrkárosodások ellen.

Folyadékfogyasztás: A megfelelő hidratáció nemcsak kívülről, hanem belülről is fontos. Fogyasszunk sok tiszta vizet, hogy sejtjeink is megfelelően hidratáltak legyenek, ami hozzájárul a bőr egészségéhez.

Szemünk védelme: A számítógép és egyéb képernyők előtti folyamatos hunyorgás ráncokhoz vezethet. Emellett sajnos a digitális eszközök képernyői által kibocsátott mesterséges ibolyakék fény hozzájárulhat a szemfáradtság, a szempirosodás, a száraz szem kialakulásához is. Ezenkívül a túlzott mobilozás hosszú távon roncsolja a retinát és növelheti a makula degeneráció kockázatát is, amely az éleslátásért felelős sárgafolt sorvadásos betegsége. Bár a makula-degeneráció általában idős korban jelentkezik, a kék fény nagyban hozzájárulhat a rendellenesség kialakulásához. Érdemes tehát beszerezni egy kék fény szűrős szemüveget, amely csökkenti a képernyőből származó fényhatást és védi a szemünket a káros hatásoktól és a  megerőltetésétől. Ha a mobilunkon, tabletünkön elérhető, használjuk a szemvédelem beállítási módot.

+ 1 tipp: Ne hagyjuk az utolsó pillanatra!

A bőrápolás alapja a folyamatosság. Ne várjuk meg, amíg a bőrünk már tele van pigmentfoltokkal és egyéb problémákkal. A rendszeres odafigyelés és kitartás a kulcs a szép és egészséges bőr megőrzéséhez. Ne várjuk a csodát, mert az egy két nap alatt nem fog bekövetkezni. Az elektronikai eszközök használatával járó digitális sugárzás káros hatásai ellen a legjobb, ha a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt. 

Ne feledkezzünk meg az apró trükkökről sem

Például ne hagyjuk a tévét feleslegesen bekapcsolva, és ne álljunk a mikró elé, miközben működik. A kis lépések is sokat számítanak, hogy bőrünk fiatalos és egészséges maradjon.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.