Büdös cipő? Így szabadulhatsz meg a kellemetlen szagoktól

Shot,Of,Disgusted,Beautiful,Woman,Holding,Stinky,Shoes,In,The
Shutterstock - Josep Suria
tippek trükkök szagtalanítás cipő
Egy hosszú és fárasztó munkanap után jóleső érzés, amikor elterülünk a kanapén és lekerül végre a lábunkról az a fránya cipő. De rém kellemetlen helyzeteket tud teremteni egy kellemetlen szagú, büdös cipő, különösen akkor, ha nem vagyunk egyedül.

Büdös cipő szagtalanításához a legtöbb esetben néhány teljesen hétköznapi háztartási szer is elegendő.  A kellemetlen lábszag hátterében pedig sokszor egy teljesen ártalmatlan ok is meghúzódhat. A kellemetlen szag elfedésére persze ma már számos spray, fertőtlenítő és illatos kozmetikum vásárolható, azonban mindezek csupán ideiglenes megoldást nyújtanak a problémára, és a lábbelinkből áradó átható szag rövid időn belül újra visszatér. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány filléres házi praktikát, amivel nem csak tünetileg orvosolhatod a kellemetlen szagokat, de akár a kiváltó okokat, az izzadást és a baktériumok elszaporodását is megakadályozhatod.

Büdös cipő szagtalanítása
Büdös cipő ellen a gondos ápolás és higiénia elengedhetetlen
Forrás: Shutterstock

Büdös cipő, erős lábszag? Mutatjuk, mit tehetsz ellene!

  • Gépi mosás

Természetes, hogy ruháinkat és fehérneműinket rendszeresen bedobjuk a mosógépbe. A cipők mosása – legyen szó gépi vagy kézi mosásról – azonban már nem ennyire evidens mindenki számára. Pedig a kellemetlen szagok elűzéséhez nagyban hozzájárul az alapos tisztítás. Távolítsuk el a fűzőket, mielőtt behelyezzük a lábbeliket a gépbe, és a nagyobb védelem érdekében  – főleg fehér edzőcipőknél – helyezzük őket hálós zacskóba és használjunk folyékony mosószert.

  • Fagyasztás

Bár elsőre furcsának tűnhet, hogy kedvenc lábbelinket behelyezzük a mirelit zöldborsó mellé, de a helyzet az, hogy hatásos. Ehhez egy kívülről alaposan megtisztított cipőre és egy lezárható zacskóra lesz szükségünk, amelybe beletesszük a „bűnös” topánt. Az alacsony hőmérséklet segíthet abban, hogy a cipő belsejében tenyésző baktériumok rövid időn belül elpusztuljanak, és automatikusan semlegesíti a kellemetlen szagokat is.

  • Macskaalom

Kedvenc szőrös kis négylábú barátaink macskaalmát is felhasználhatjuk. A macskaalom fő funkciója, hogy elnyelje a nedvességet és megszüntesse a kellemetlen szagokat. Vagyis keresve sem találhatnánk jobb megoldást a lestrapált, büdös cipők szagtalanítására. Ehhez töltsünk meg egy maroknyi alommal néhány kiselejtezett zoknit, tegyük a cipőbe egy éjszakára, felébredve pedig élvezzük a szagtalan és friss lábbeliket.

Litter,Box,On,Carpet,And,Woman,With,Cat,At,Home,
A cipő belsejét teafaolajos vattapamaccsal is kifertőtleníthetjük
Forrás: Shutterstock
  • Teafaolaj

Amennyiben a kellemetlen szagok forrása gombás fertőzésnek tulajdonítható, a lábuk fertőtlenítéséről is gondoskodnunk kell. Különösen igaz ez a téli időszakban, amikor sokkal könnyebben beizzad az ember lába. A legjobb módja a rossz lábszag felszámolásának, a teafaolaj, ami gátolja a körömgomba szaporodását. Naponta kétszer (reggel és este) kenjük át lábunkat tiszta, jó minőségű teafaolajjal, majd hagyjuk szabadon levegőzni 5-10 percet.

  • Szódabikarbóna

A szódabikarbóna nem hiába vezeti az olcsó háztartási megoldások népszerűségi listáját. Közismerten magába szívja a szagokat, és megfelelő szellőzés mellett szinte újjávarázsolja még a legelhanyagoltabb lábbeliket is. Ehhez szórjunk estére a szagtalanítani kívánt cipőbe, és hagyjuk úgy éjszakára. Reggel rázzuk ki a port, majd száraz ronggyal töröljük át a cipő belsejét, és már indulhatunk is benne a dolgunkra.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.