szagtalanítás fokhagyma tippek trükkök
Kevés intenzívebb illat van, mint a fokhagymáé. Bár nagyon ízletes és egészséges, de elég csak egy kicsit hozzáérnünk, vagy ennünk belőle és akár napokig is érezhetjük magunkon a kellemetlen szagát, amit az illóolajban lévő kén okoz. Íme 10 szuper tipp, amivel búcsút mondhatsz a fokhagymaszagnak.

A fokhagyma erős szaga sokszor akár napokig is kellemetlen marad. Ezekkel a trükkökkel bárhol könnyedén megszabadulhatsz a fokhagymaszagtól, legyen szó az eszközeidről, ruháidról, kezedről vagy akár a levegőről!

fokhagyma, fokhagymaszag ellen
A fokhagyma bár egészséges és finom, a fokhagymaszagot már kevésbé szeretjük.
Forrás: pexels.com

Így semlegesíthető a fokhagymaszag

1. Mágikus fémszappan

Ha fokhagymával dolgozunk a konyhában, a kellemetlen szagok elkerülhetetlenek, kivéve, ha gumikesztyűt viselünk. 

A különleges, rozsdamentes acélból készült eszköz egy igazi csoda, amelyet a kellemetlen szagok eltávolítására használnak, például hagyma, fokhagyma vagy hal után. 

Bár nem tartalmaz vegyszereket vagy illatanyagokat, a fém felülete képes semlegesíteni a szagokat, amikor vízzel együtt használjuk. A titok abban rejlik, hogy az acél reakcióba lép a szagokat okozó kéntartalmú vegyületekkel, így megszabadítva a kezünket a kellemetlen szagtól.

2. Citromos kézápolás

Nincs rozsdamentes acél otthon? Semmi gond. A szagok ellen hatékony megoldás, ha a kezünket, ujjainkat alaposan átdörzsöljük citromlével vagy más citrusfélék, például lime, narancs vagy grapefruit levével, hiszen a citrom savtartalma hatékonyan semlegesíti a fokhagyma szagát. 

Készíthetünk frissítő citruspermetet is: ehhez forraljunk fel egy kiválasztott citrus lereszelt héját, hagyjuk kihűlni, szűrjük le a vizet, majd töltsük egy spray-palackba.

A konyhasó is remekül eltünteti a szagokat, és kiváló hámlasztó, de hasonlóan működik a kávézacc is. Egyszerűen nedvesítsük meg kezünket egy kis hideg vízzel, adjunk hozzá sót/zaccot, és dörzsöljük át, majd öblítsük le hidegebb vízzel, és a szag eltűnik.

3. Az intenzív szag eltávolítása a vágódeszkáról

Áztassuk be a vágódeszkát forró vízbe, majd mosogatószerrel alaposan dörzsöljük át, öblítsük le vagy hagyjuk megszáradni. Ha továbbra is éreznénk a szagot, akkor a leöblített vágódeszkára szórjunk sót, vagy szódabikarbónát, amit egy fél citrom segítségével dörzsöljünk a deszkába. Öblítsük le, és hagyjuk megszáradni.

4. A friss leheletért

A fokhagymaszag akár 48 órán át is fennmaradhat, és egy egyszerű fogmosással nem lehet megszabadulni tőle. Rágcsálj el néhány szál friss petrezselymet, vagy pár mentalevelet. A petrezselyemben lévő klorofill természetes módon veszi fel a harcot a fokhagymaszaggal, és segít semlegesíteni azt a szájban. Hasonló hatással bír, ha elkortyolunk egy pohár zöld teát vagy fahéjas teát a friss leheletért. 

5. Mosogatógépbe szódabikarbóna

Fokhagymaszagúak lettek az edények? Adj egy evőkanál szódabikarbónát a mosogatógéphez, hogy elnyelje a szagokat és friss illatot hagyjon maga után az edényeken. 

6. Ruhafrissítés ecettel

Ha a ruhádra ragadt a fokhagymaszag főzés közben, mosás előtt áztasd be egy kis ecetes vízbe. Az ecet segít lebontani a szagokat, így a ruha újra friss és illatos lesz.

7. Illóolajos szobaillatosítás

Egy kiadós szellőztetés csodákra képes, illetve főzés közben mindenképpen kapcsoljuk be a szagelszívót. Emellett ha egy aromás diffúzorba néhány csepp levendula- vagy citromolajat csepegtetünk, az semlegesíti a fokhagymás ételszagot és kellemes friss illattal tölti meg az otthonunkat.

8. A kellemetlen szag kiűzése a hűtőszekrényből

Helyezzünk egy kis tálat vagy csészealjat szódabikarbónával a hűtőszekrénybe. Ez a módszer a szekrények szagtalanításához is jól működik, hiszen magába szívja a kellemetlen illatokat, beleértve a fokhagymaszagot is. 

9. Hajfrissítés almaecettel

Ha a hajunk is átvette a fokhagymaszagot, öblítsük le langyos víz és almaecet keverékével, fele-fele arányban. A mentolos hajsampon használata is segíthet a hajunkat átitató kellemetlen szag megszüntetésében.

10. Szódabikarbónás lábfürdő

Ha a fokhagymás illat a bőrödre is átragad, egy szódabikarbónás fürdő segíthet. Oldj fel néhány kanál szódabikarbónát langyos vízben, és áztasd benne a lábadat vagy a kezedet 10-15 percig.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.