Biztos vagy benne, hogy passzol hozzád a hajviseleted? Teszteld le!

hajvágás
Shutterstock - Nicoleta Ionescu
fodrászat frizura hajvágás
Ősszel sokan döntenek úgy, hogy kell valami változás a megjelenésükben. Nem is csoda, hiszen olyan jól esik ellensúlyozni a borús idő okozta kedvtelenséget, nyűgösséget valamivel, ami feltölti a lelket és önbizalmat ad. Mi lehet alkalmasabb erre, mint egy vadiúj frizura? Nos, igen. Akkor, ha az arcformádnak megfelelő stílust, formát választod.

Az első és legfontosabb lépés az, hogy tudatosan, az arcformánknak megfelelően válasszuk ki, milyen fazonú frizurát vágassunk. Nagyon sokat tudunk rontani a megjelenésünkön, ha előnytelen fazon mellett döntünk – próbáljuk meg elkerülni ezeket a hibákat. Mindenki ismeri az érzést, amikor meglát az Instagramon egy fotót valakiről, akinek pont olyan hajkoronája van, mint amilyenre vágyik – de legyünk reálisak: inspirációnak jó lehet, azonban nem biztos, hogy számunkra is az lenne a legmegfelelőbb választás. Amellett, hogy tudjunk, mi tetszik, érdemes azt is mérlegelni, hogy mi az, ami jól áll. Ez a haj illik hozzád a legjobban!

haj, hajviselet
A tökéletes haj választása – Az első lépés az, hogy tudatosan, az arcformánknak megfelelően válasszuk ki, milyen fazonú frizurát vágassunk
Forrás: Shutterstock

Tökéletes haj – Miért fontos az arcformához hangolni a frizurát?

Elsősorban azért, hogy egyfajta harmóniát teremtsünk azáltal, hogy az arcunk előnyösebb részeit hangsúlyozzuk, míg az előnytelenebbeket lágyítani igyekszünk.

Hogyan tudom megállapítani, hogy milyen az arcformám?

Először is: nézz a tükörbe és vizsgáld meg alaposan a homlokod, arccsontjaid és az állkapcsod arányát. Akár egy rúzs segítségével végig követheted a tükrön arcod körvonalát, ha biztos akarsz lenni benne.

Milyen frizura illik hozzád?

1. Ovális arcforma

MET Gala
Kim Kardashian
Kim Kardashian
Forrás: AFP/TOPSHOTS

 

Ha ovális az arcformád, vagyis arcod hossza hosszabb, mint a szélessége és az állkapcsod keskenyebb, akkor szerencséd van, mert bátran kísérletezhetsz többféle fazonnal, ezt az arcformát tartják ugyanis a legsokoldalúbbnak. Arra figyelj, hogy kerüld el, hogy az arcod optikailag megnyúljon. Ha rövidebb fazonra vágysz, akkor válaszd a bob stílust arckeretező megoldásokkal, de jól állhat egy finoman rétegelt vállig érő haj is, sőt, az oldalsó frufru is előnyös lehet számodra.

Kerüld el az erős, harsány frufru használatát, mert így rövidebbnek fog tűnni arcod, illetve az egyhosszúra vágott fazonok sem előnyösek számodra, mert ezek optikailag megnyújtják arcodat.

2. Szív alakú az arcforma

Channing Tatum walks the Zoe Kravitz’s first movie “Blink Twice” premiere red carpet
Reese Witherspoon
Forrás: AFP/TOPSHOTS

 

A szív arcformánál az arc felső fele szélesebb, mint az alsó, gyakran az áll éles az állkapocs keskeny. Ha ilyen formájú az arcod, érdemes elkerülni a fej középső részének hangsúlyozását, és mellőzd a rövid frufru használatát is, mert ettől még keskenyebbnek fog tűnni az állad. Óvakodj a szögletes formájú vágásoktól és a lesimított, lapos hajaktól. A szív alakú arcformának a vállig érő haj a legelőnyösebb, mert ez növeli az arc alsó részét. A fokozatos, tépett hajvágás, a laza hullámok és a hosszabb-rövidebb tincsek váltakozása mind jót tesznek, ha szív alakú arcformával rendelkezel.

3. Kerek arcforma

Hulu's "Only Murders in the Building" Season 4 premiere
Selena Gomez
Forrás: AFP/Vertical

 

Kerek arcforma esetén a cél az arc hosszának optikai növelése, a lágy vonások ellensúlyozása lehet. Válassz egy hosszú, réteges, hullámos frizurát, vállig érő bobot, vagy kösd fel magasra lófarokba. A hosszú, oldalra fésült frufru is jó választás lehet. Ha a rövidebb hajat kedveled, arra figyelj, hogy az állvonalat el nem érő frizurák nem előnyösek számodra, a dús frufruval ellátott rövid bobfrizurát például mindenképp kerüld el. Nem érdemes továbbá lesimított, hosszú, szögegyenes, középen elválasztott frizurát hordani, ez magasabbnak láttatja a homlokot és az arcod optikailag teltebb lesz.

4. Négyzet arcforma

2023 Baby2Baby Gala
 Hailey Baldwin
Forrás: NurPhoto via AFP/USA

 

Ha szeretnéd ellensúlyozni arcformádat, válassz egy tompa frufrut, vagy egy rövidebb bob fazont, hogy kiemeld az erős állkapocsvonalad. A lágy hullámok, a göndör haj, de a puha, oldalra eső frufru is mind előnyös lehet, ezek segítenek lágyítani a vonásaidat. Amit mindenképp kerülj el, ha négyzet alakú az arcformád: éles, egyenes vágások és a hosszú, egyenes haj.

5. Gyémánt arcforma

Los Angeles Premiere Of Netflix's 'The Union'
Halle Berry
Forrás: NurPhoto via AFP/USA

 

Bár nem a leggyakoribb arcforma, és gyakran összetévesztik a négyzet alakúval, észrevehető, hogy a gyémánt formánál keskenyebb az állkapocsvonal. Az állig érő bob, az oldalra söpört frufru és a réteges pixie vágás mind előnyösek ehhez az arcformához, jót tesz a puha rétegeltség is, mert segít kiegyensúlyozni az arccsontok szélességét. Előnyösek a bozontos hatású frizurák is, de a hosszú, lelapított egyenes hajat kerüld el.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.