Így szabadulj meg a mitesszerektől a szakértő szerint

mitesszer-life
Shutterstock - Lyubov Levitskaya
bőrápolás szakértő mitesszer
Sokan küzdöttünk már meg mitesszerekkel, így tisztában vagyunk vele, hogy mennyi időt és energiát igényelnek. A szakértő végre elárulja, hogyan szabadulhatunk meg a mitesszerektől egyszer és mindenkorra.

A szépségápolási rutinodnak legalább egy olyan lépése biztosan van, amely a mitesszerek eltávolításáról vagy az eltömődött pórusok tisztításáról szól. Az apró fekete pöttyök kinyomkodása is biztosan megfordult már a fejedben számtalanszor. Kozmetikus, online cikkek és már anyukád is biztosan kioktatott arról, hogy a megoldás nem a nyomkodásban és a számtalan termék használatában rejlik, akármennyire erről akarnak meggyőzni a reklámok.

mitesszer-life
A mitesszerek 20-40 naponta természetes módon újratermelődnek, így folyamatos kezelést igényelnek.
Forrás: Shutterstock

A mitesszerektől egyszer és mindenkorra megszabadulhatsz

Dr. Anjari Mahto london egyik szépségklinikájának dermatológusa elárulta, hogy a mitesszerek kezelése időt, energiát és odafigyelést igényel, és sokkal több türelmet, mint gondoltuk.
Rengeteg módja van annak, hogy megszabaduljunk a mitesszerektől, azonban a probléma hátterében a feleslegesen termelődő olaj áll.” - mondja Dr. Mahto. „Tehát bármilyen kezelést is alkalmazunk, a mitesszerek mindig 20-40 naponként természetes módon újratermelődnek.

Ha most bosszankodsz, ne tedd, mert a probléma kezelhető, csak az egyszeri kezelés helyett a folyamatra kell figyelned. Ahhoz viszont, hogy megértsük a folyamatot, a kezdetek kezdetén kezdjük a kérdéseket.

Miért alakulnak ki a mitesszerek?

Mindannyiunknak vannak pórusai. Amikor ezek a pórusok eltömődnek szennyeződésekkel, olajjal vagy elhalt hámsejtekkel, akkor jönnek létre a mitesszerek. Azért tűnnek feketének, mert a bennük lévő olajok oxidálódnak. Nem a szennyeződés az, ami fekete, hanem az oxidált olaj.

 - Dr. Anjali Mahto magyarázza.

Mi a különbség a fekete és a fehér mitesszer között?

A fekete mitesszereknél a pórus nyitva marad, míg a fehérnél a pórus eltömődött és akkor egy kis gennyes pattanás keletkezik.”- magyarázza a szakértő.

Mi a legjobb kezelési módja a fekete mitesszerek eltüntetésének?

Rengeteg módja van annak, hogy megszabaduljunk a mitesszerektől, azonban a probléma hátterében a feleslegesen termelődő olaj áll. Tehát bármilyen kezelést is alkalmazunk, a mitesszerek mindig 20-40 naponként természetes módon újratermelődnek. Ez azt jelenti, hogy ha egyszeri kezelést végzünk, azzal nem fogunk tartósan megszabadulni tőlük, a mitesszerek vissza fognak jönni. A kezelésüknek egy folyamatnak kell lennie.”- mondja Dr. Mahto.

Az első és legegyszerűbb lépés egy bőrradír. „A hámlasztás eltávolítja az elhalt hámsejtek felső rétegét. Így gyakorlatilag megakadályozod, hogy az öreg bőrsejtektől kezdve a szennyeződéseken át a sminkig minden eltömődjön a pórusok felső rétegében.” - magyarázza a szakértő.
A bőrradír lehet fizikai vagy kémiai, attól függően, hogy a bőröd mit bír el, de figyelj arra, hogy ne vidd túlzásba a hámlasztást.
A fizikai hámlasztás során fizikailag használunk valamilyen csiszolóanyagot a bőrön, tehát vagy egy arctisztító kefét, amely dörzsöli a bőr felszínét, vagy egy olyan szemcsés arcradírt, amely lecsiszolja a felső réteget."

A kémiai hámlasztással az elhalt hámsejtek felső rétegét oldod. Ehhez használhatsz glikolsavat, szalicilsavat vagy kémiai hámlasztásos kezelést. Az AHA-k (alfa-hidroxi-savak) nagyon jók a mitesszerek kezelésére, amelyek alapvetően a glikolsavak és a tejsavak. Aztán ott vannak a BHA-k (béta-hidroxi savak), mint például a szalicilsav, ezek a bőrsejtek felső rétegének kémiai szétesését okozzák, így mindent feloldanak, és ez felszabadítja a pórusokat.”.- mondja Dr. Mahto.

Használhatsz agyagmaszkot, mivel ezek szuper hatékonyak a bőr tisztítását és az olajtermelés csökkentését illetően.

Érdemes odafigyelned arra is, hogy ne használj olajtartalmú termékeket. A kókuszolaj például kifejezetten komedogén, szóval csak több lesz tőle a mitesszered. Keress géles, könnyű krémeket, amelyek nem tartalmaznak petróleumot, shea vajat vagy glicerint, helyette olyan összetevőket keress, mint a szalicil, benzoil-peroxid és niacinamid.

A retinoidok nagyszerűek, ha mitesszeres típusú pattanásaid vannak, vagy hajlamos vagy a mitesszerekre” - mondja Dr. Mahto. „A retinoidok A-vitamin alapú készítmények, és gyorsított hámlást okoznak. Türelmesnek kell azonban lenni, mivel körülbelül 12 hétig tart, amíg hatni kezdenek. Fontos, hogy óvatosan használjuk őket, a retinoidok elég erősek lehetnek, és csak éjszaka szabad használni őket, mert a napfény inaktiválja őket.” - magyarázza a szakértő. „Ha még soha nem használtad őket, fokozatosan építsd fel az erősséget. Kezdd lassan, hetente egyszer vagy kétszer használd, ha nem vagy túlságosan kipirosodva és viszketést sem tapasztalsz, használd minden este. Aztán ha ezzel az aránnyal rendben vagy, akkor léphetsz feljebb az erősebb adagra.”- mondja Dr. Mahto.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.