A ricinusolaj valóban segíti a szempilla növekedését?

ricinusolaj
Shutterstock - Esin Deniz
szépség szempilla ricinusolaj
Ki ne szeretne hosszú, dús, természetes szempillákat a körülményes, időigényes és macerás műszempillák helyett? A ricinusolajat természetes szempillanövesztőként emlegetik – de vajon tényleg hatásos?

A drága szempillaszérumok helyett tökéletes alternatívának tűnhet a ricinusolaj, amelyet fillérekért meg lehet venni a patikában és még természetes is. A ricinusolaj egy növényi olaj, amelyet a ricinusbab magjából vonnak ki. A ricinusbab Afrikában, Indiában és Dél-Amerikában előforduló cserje. Először Indiában terjedt el kiváló haj és fejbőr tápláló képessége miatt, majd kiderült, hogy a ricinusolaj kitűnő hashajtó is. Ez a ricinusolajban található ricinolsavnak köszönhető és ennek az összetevőnek tulajdonítják az olaj szempillanövesztő képességet is. Egyes elméletek szerint a ricinolsav aktiválhat egy receptort, amely fokozhatja a prosztagladin természetes termelődését – fokozva ezzel a haj növekedését.

Hosszú szempillák
A ricinusolaj elősegítheti a szempillák növekedését, de nincs rá tudományos bizonyíték
Forrás: Shutterstock

A ricinusolaj tényleg elősegíti a szempillák növekedését?

Dr. Hadley King, MD New York-i bőrgyógyász szerint 

Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a ricinusolaj serkenti a hajnövekedést. Egy tanulmány kimutatta, hogy a ricinusolaj növeli a haj fényét, de nincsenek olyan tanulmányok, amelyek azt mutatnák, hogy a ricinusolaj közvetlenül segíti a haj növekedését. Rengeteg anekdotikus történet létezik, de tudományos bizonyíték nincs.

A ricinusolaj használatának mellékhatásai

A ricinusolaj nem mindenkinek való. „Fennáll az irritáció vagy az allergiás reakció veszélye” – mondja Michele Farber, MD, a philadelphiai Schweiger Dermatology Group okleveles bőrgyógyásza. 

Ha úgy dönt, hogy ricinusolajat használ a szem körül, legyen nagyon óvatos, hogy csak a szempillára vigye fel és ne kerüljön a szemébe. Ha a szemébe kerül, átmenetileg elhomályosíthatja a látását.

Terhesség vagy szoptatás esetén a bőrgyógyászok szerint jobb, ha teljesen elkerüli a ricinusolaj használatát szempilla vagy hajnövesztés céljából – mivel nem állnak rendelkezésre olyan adatok, amelyek a ricinusolaj használatát egyértelműen biztonságosnak ítélik meg.

Ha mégis úgy döntesz, hogy használod a ricinusolajat, hogyan tedd?

Dr. King szerint a fenti figyelmeztetéseket szem előtt tartva – ha nem áll fenn érzékenység – kipróbálhatjuk a ricinusolaj használatát. Ebben az esetben napi egyszer vagy kétszer vigyük fel a szempillák tövére az olajat, valamint magukra a szempillákra. Vigyázzunk, hogy a szemünkbe ne kerüljön. Sokan választják a tiszta ricinusolajat a szempilláik minőségének javítása érdekében, azonban már kaphatók ricinusolajat tartalmazó szempillaspirálok, szempillaszérumok is. A bőrgyógyászok szerint jobban járunk, ha inkább ezeket a ricinusolajat tartalmazó készítményeket választjuk, mert a fent említett mellékhatásokon kívül a ricinusolaj nagyon sűrű és eltömítheti a pórusokat vagy irritálhatja a bőrt.

Mindent egybevetve kicsi a kockázata annak, hogy a ricinusolajjal ártunk a szempilláknak, tehát ha valaki úgy érzi, hogy nincs szüksége tudományos magyarázatokra ahhoz, hogy megbizonyosodjon a ricinusolaj hatékonyságáról és szeretné kipróbálni, hogy a szájról szájra terjedő állítások igazak-e a ricinusolajjal kapcsolatban, akkor az utasításokat betartva nyugodtan megteheti ezt.

 


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.