Hajhullás ősszel? Lehet természetes folyamat vagy komoly probléma

Woman,Loosing,Hair.,Hair,Loss,Problem,,Baldness.
Shutterstock/Copyright (c) 2021 Volodymyr TVERDOKHLIB/Shutterstock. No use without permission. - Volodymyr TVERDOKHLIB
hajhullás ősz fésülködés
Neked is rémületet okoz, ha hajmosás vagy fésülködés során a kelleténél is több kihullott hajszállal találkozol? Az ősszel tapasztalható hajhullás gyakori jelenség, ám ez a folyamat normál esetben egy-két hét után abbamarad. Mutatjuk, mit tehetsz ellene.

Az őszi hajhullás mögött rengeteg dolog meghúzódhat: életkor, stressz, nem megfelelő táplálkozás, vitaminhiány, nőgyógyászati panaszok, hormonális változások (szülést vagy a menopauza időszakát követően), pajzsmirigyproblémák, a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok, helytelen hajápolási szokások, vitamin- és ásványi anyag hiány, de akár örökölt hajlam is előidézheti.

hajhullás
Hajhullás ősszel - alapvetően egy teljesen természetes folyamat
Forrás: Shutterstock

A hajhullás mára egyfajta civilizációs betegséggé nőtte ki magát, igaz az őszi hajhullás inkább a nőkre jellemző. Mértéke normálisnak mondható akkor, ha naponta kb. 50-100 hajszálunk hullik ki.  Pánikra azonban semmi ok! Szerencsére ma már léteznek egyszerű, de hatásos tippek hajhullás ellen.

Hajhullás ellen hatékonyak a vitaminok

A hajhullás csökkentésének érdekében fontos a helyes vitaminpótlás kúraszerűen vitaminkészítményekkel, vagy olyan ételek fogyasztásával, melyek nagyobb arányban tartalmazzák a haj számára fontos A-, B-, H-, E-vitaminokat. Mindemellett elengedhetetlen, hogy szem előtt tartsuk a cink, vas, jód, szelén, réz, kalcium, foszfor, szelén és magnézium bevitelét is.

Támogasd szerevezted változatos étkezéssel

Hajunk védelme érdekében egyél kevesebb cukrot, sót, állati zsiradékot, kerüld a gyors, feldolgozott élelmiszereket, amik tele vannak tartósítószerekkel, mesterséges színezőanyagokkal, ízfokozókkal. Fogyassz több halat, csirkét, gabonafélét, hüvelyeseket, friss zöldséget, gyümölcsöt, és ne feledkezzünk meg a napi 1,5-2 liter folyadékbevitelről sem.

Young,Woman,Eating,Healthy,Food,Sitting,In,The,Beautiful,Interior
Hajunknak szüksége van a kiegyensúlyozott étkezésre
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2023 ovchinnikova_ksenya/Shutterstock.  No use without permission.

A stressz enyhítésével csökken a hajhullás

A túl sok munka, az állandó határidők, a túl kevés alvás, a munkahelyi, magánéleti gondok mind-mind hozzájárulnak a stresszes időszakhoz, ami a haj ritkulásához vezethet. A hajszálak elvesztése intő jele lehet annak, hogy itt az ideje kicsit lelassítani, többet sportolni, aludni, kikapcsolódni. Ezáltal csökkenthetjük a stressz okozta megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Egészen elképesztő, de egy lyukas fog vagy egy húgyúti fertőzés is okozhat foltos kopaszodást a fejbőrön. Ezért nagyon figyeljünk már az első jelekre, és amíg nincs értékelhető orvosi eredmény, az alábbi hasznos tanácsok megfogadásával támogassuk a hajunk egészségét.

Mikor fordulj a hajhullással szakemberhez?

A napi 50-100 hajszál elvesztése természetes folyamat, de az ettől eltérő, jelentősen több szál elvesztés már kóros elváltozást mutat. Nem szabad elbagatellizálni a problémát, amennyiben hosszú ideig fennáll az erős hajhullás, illetve a kihullott hajszálak helyére nem képződnek újak, úgy mindenképp ajánlott szakorvoshoz fordulni.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.