A banán tárolása: egy zseniális titok, amivel akár 3 hétig is friss maradhat

Banán tárolása okosan
Shutterstock - LightField Studios
gyümölcs Banán tárolás
Bár szinte zölden vetetted meg a banánt, mire kettőt pislogsz, máris megbarnult és pépes állagúvá aszalódott, ami már csak maximum süteményhez használható. Van viszont egy zseniális trükk, amit ha bevetsz a banán tárolása során, képes mindezt a folyamatot megelőzni. Mutatjuk is a részleteket!

A banán tárolása nem bonyolult, ráadásul ezzek a trükkel akár hetekig is friss maradhat. A banán nemcsak finom, de igazi tápanyagbomba is, amit érdemes rendszeresen beilleszteni az étrendedbe – akár önmagában, akár smoothie-ba, zabkásába, esetleg süteménybe keverve isteni kiegészítője lehet a napodnak. Ez az édes gyümölcs, mivel igen kalóriadús, a nap bármely szakában fogyasztva energiával tölti fel a szervezeted: tele van káliummal, amely segíti az izmok és az idegrendszer megfelelő működését, ráadásul kiváló energiaforrás, így ideális választás edzés előtt vagy akár egy fárasztó nap közepén. Magas rosttartalma támogatja az emésztést, míg természetes cukrai lassan szívódnak fel. Nem mellesleg, a banánnak nyugtató hatása is van. Triptofán nevű összetevőjének köszönhetően javítja a hangulatunkat. Egyetlen nagy hátránya csupán, hogy miután betesszük a gyümölcskosárba, alig pár nap alatt megpuhul, megbarnul és így ez az ízletes finomság pikk-pakk a kukában landol. Létezik azonban egy zseniális trükk, melynek segítségével lelassítható az érési folyamat, és a gyümölcs akár hetekig is megőrzi frissességét.

Banán tárolása: egyszerű trükkel akadályozhatod meg, hogy gyorsan megbarnuljon
Banán tárolása: egyszerű trükkel akadályozhatod meg, hogy gyorsan megbarnuljon
Forrás: Shutterstock

Banán tárolása: Erre figyelj, hogy lassabban barnuljon be

A Kitchen Tips Online nevű csatornát vezető Mike kikísérletezett egy zseniális banán tárolási trükköt, amivel késleltetni lehet a gyümölcs barnulását és idő előtt megromlását. Fogott két adag banánt, az egyiket a szokásos módon egyszerűen kirakta a konyhapulton lévő gyümölcsös tálba, a másikat pedig egy lezárt dobozba rakta. Na, és vajon melyik bírta tovább? Bizony az, amelyik a dobozban maradt.

Ha tárolásra kerül a sor, akkor arra kell figyelnünk, hogy tartsuk távol a többi gyümölcstől, kiváltképp az almától, hiszen az felgyorsítja a banán érési folyamatát a belőle felszabaduló etiléngáz miatt.

  • A hűtő a jó barátunk – bátran pakoljuk tele

Sokszor előfordul, hogy a banán vásárláskor még kemény, zöld és éretlen. Ilyen esetben hagyd nyugodtan a pulton, a gyümölcskosárban megérni, de ha utána nem fogyasztod el, vagy nem használod fel, tedd a hűtőbe, hogy megakadályozd a túlérést. Hidegebb körülmények között ugyanis az érésének kémiai folyamata lelassul, fagyasztása során pedig teljesen megáll. Utóbbi esetben hónapok után is kiváló smoothie, muffin vagy banán palacsinta készíthető belőle.

  • A banán jótékony hatása – felsorolni is nehéz

A számtalan egészségünkre gyakorolt hatása mellett a folsav mellett a banán triptofántartalma is nagyban hozzájárul a lelki békénkhez. Ez az aminosav a szerotonin előfutára, ami pedig az egyik legfontosabb vegyület a hangulatunk szempontjából: szorongást, álmatlanságot, kimerültséget és az agressziót is lehetséges kezelni vele. Emellett a triptofán a melatonin termeléséhez is elengedhetetlen, ami a relaxációt és az alvási ciklus szabályozását segíti elő.

Amellett, hogy egészséges, laktató, desszerteknekek is nagyon jó
Amellett, hogy egészséges, laktató, desszerteknekek is nagyon jó
Forrás: Shutterstock
  • Túlérett banánok – azért még ne dobd ki

Vannak, akik kizárólag zölden vagy éppen csak éretten hajlandóak megenni, pedig még a barnulásnak indult banánnak is adhatunk új életet. Ha a foltos, kásás ízű gyümölcsöt már nem szeretnéd önmagában elfogyasztani, készíthetsz belőle többek között mogyorós banán kenyeret, gyorsan összedobható muffint, vagy a gyerekeknek reggelire ízletes amerikai palacsintát.

A banánhéj pedig káliumban gazdag szerves trágya, amely megfelelően előkészítve kiegészítő tápanyag lehet a növényeknek. Ehhez egyszerűen vágjuk fel a héjat kb. 1,5-2 centiméteres darabokra, majd keverjük bele a földbe, ahol beindul a bomlási folyamat – ahogy bomlik a banánhéj, úgy engedi ki magából a földbe a tápanyagokat és a vitaminokat.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.