Károly király minden évben kétszer ünnepli a születésnapját, nem véletlenül

Britain's King Charles III reacts during a ceremony for the Prince's Trust Award 2024 winners and celebrity ambassadors, at Buckingham Palace, in London, on May 22, 2024. (Photo by Chris Jackson / POOL / AFP) - AFP
brit királyi család Károly király III. Károly király születésnap
Június 15-én, szombaton kerül sor a brit uralkodó születésnapi felvonulására, de vajon miért pont akkor? Hiszen Károly király valójában novemberben született. Nos, megvan a magyarázat, miért nyár elején tartják a látványos és pompában gazdag ünnepséget.

Nagy-Britannia uralkodójának november 14-én van a születésnapja, amit meg is ünnepel a családjával, de akkor miért van szükség egy nyári bulira is? Nos, az uralkodók körében ez viszonylag gyakori szokás volt a múltban: a hivatalos ünnepséget nem a tényleges születésnapjukon tartották, különösen akkor, ha a nagy nap nem a nyárra esett. VII. Edward király november 9-én született, de hivatalos születésnapját egész uralkodása alatt májusban vagy júniusban ünnepelték, amikor nagyobb valószínűséggel volt jó idő a születésnapi felvonuláshoz, amelyet Trooping the Colournak is neveznek. Hasonlóképpen, a néhai II. Erzsébet királynő születésnapja bár április 21-én volt, hivatalosan mindig június valamelyik szombatján ünnepelte. Károly király is ezt a hagyományt folytatja. 

III. Károly király brit uralkodó
Károly király születésnapja novemberben van, mégis júniusban ünnepli
Forrás: Getty Images

Így ünneplik a britek Károly király születésnapját


A Trooping the Colour egy ünnepélyes szertartás, amelyet a Brit Nemzetközösség ezredei rendeznek meg a 17. század óta. A brit gyalogsági ezred hagyománya már több mint 260 éve a mindenkori uralkodó hivatalos születésnapi ünnepsége is. Több mint 1400 felvonuló katona, 200 ló és 400 zenész vesz részt a bemutatón. A felvonulás a Buckingham-palotától a The Mall bevásárlóközponton át a Horse Guards Parade-ig tart, és a Királyi Légierő repülésével zárul.

Noha hagyományosa lovon ülve tekinti meg az uralkodó a katonákat, tavaly ezt is tette, a trónörökös Vilmos herceg társaságában, idén a folyamatban lévő rákkezelése miatt kocsin utazik majd, oldalán Kamilla királynéval, és a hadsereg tájékoztatása ebben az évben az ír gárda vonul fel zászlajával a születésnapi rendezvényen. A felvonulási térre az gárda zenekara vonultatja fel a csapatokat, az ezred kabalája, Turlough Mor, a Seamus néven is ismert ír farkaskutya vezetésével.

Ahogy azt korábban megírtunk, idén Katalin hercegné nem vesz részt az eseményen.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.