Ő lenne minden idők legnagyobb színésznője? 75. születésnapját ünnepli Meryl Streep

Meryl Streep (Dior)
Opening ceremony of the Cannes Film Festival 2024
AFP - Photo12 via AFP
érdekességek hollywood Meryl Streep születésnap
Operaénekesnek készült, de a legsikeresebb hollywoodi színésznő lett belőle, elképesztő rekordokkal. Évtizedek óta házas, de külön él a férjétől. Vécében felejtette az Oscarját és a kedvenc napszemüvegét több filmben is felvette.
  • Mary Louise Gummerként írja alá a csekkeket

A New Jersey állambeli Summit városában született 1949. június 22-én egy grafikus anya és egy gyógyszercégnél dolgozó apa gyermekeként. Az eredeti neve Mary Louise Streep, a házasságakor pedig felvette a férje családnevét, így hivatalosan Mary Louise Gummernek hívják, ezt a nevet írja alá a csekkeken és hivatalos okmányokon is.

  • Operaénekesnek készült

A szülei művészetrajongók voltak, az apja gyakran kísérte otthon zongorán az anyja énekét. Meryl Streep is az éneklésbe szeretett először bele, külön tanárhoz járt a hangja fejlesztése érdekében, és operaénekesként képzelte el a karrierjét. 

  • Egy elalvás jelentett számára sorsfordulót

Az iskolában szeretett bele a színjátszásba, és a Yale egyetemre már dráma szakon járt. Eközben mindenféle munkákat el kellett vállalnia, hogy fizetni tudja a tandíját, és egy ponton annyira elege lett a túlhajszoltságból és a pénztelenségből, hogy úgy döntött: valami jövedelmezőbb szakmát és választ, és beiratkozik egy jogi iskolába. A felvételi napján azonban elaludt, és ezt égi jelnek vette, hogy mégis a színészet jelenti az ő útját.

  • Villámgyorsan berobbant Hollywoodban

Élete első filmszerepét az 1977-es Júlia hozta el, és a következő évben már Oscarra is jelölték A szarvasvadászért. Egy évvel később pedig már a díjat is hazavihette az Oscar-gáláról a Kramer kontra Kramer női főszereplőjeként, és egy csapásra Hollywood élvonalában találta magát.

  • Elképesztő rekordot tart

A karrierje során összesen 21 alkalommal jelölték őt Oscar-díjra, aminek még csak a közelébe se ért soha senki más a szakmájában. A színésznők között Katherine Hepburn követi őt a második helyen 12 jelöléssel, a férfiszínészek között pedig Jack Nicholson szintén 12-vel az első.

  • Vécében felejtette az Oscar-díját

A Kramer kontra Kramerért elnyert első aranyszobrocskáját a gála utáni buli hevében a női mosdóban felejtette. Ahogyan kilépett a helyiség ajtaján, egy hangot hallott bentről: „Hé, valaki itt felejtett egy Oscart!”. Rögtön visszafordult, és így szerencsére nem tűnt el élete egyik legfontosabb díja.

  • Érdemes megfigyelned a napszemüvegét

Az Ördög Pradát viselben igazi divatdiktátort játszott, így nem csoda, hogy utána hazavitte a filmben viselt összes jelmezét. Köztük az ikonikus napszemüvegét is, amit aztán újrahasznosított, és a Mamma Mia! egyik jelenetében ismét felvette. A ruhákat azonban nem tartotta meg magának: jótékony célú árverésre ajánlotta fel őket.

  • Külön él a férjétől

Fiatal színésznőként legendás szerelmi viszony fűzte John Cazale-hoz (A keresztapa, Kánikulai délután), akit végig ápolt a súlyos betegsége alatt. Cazale halála után alig fél évvel Streep férjhez ment a szobrász Don Gummerhez, aki aztán gyermekeinek apja és élete párja lett évtizedeken át. 2023-ban azonban bejelentették, hogy már évek óta külön élnek, noha hivatalosan nem váltak el.

  • A lányai is követték a példáját

Négy gyereke született, és mindegyikük jelentős karriert futott be a szórakoztatóiparban. Az egyetlen fia, Henry Gummer is színészkedett, de aztán inkább zenei pályán bontakozott ki, a három lánya azonban mind komoly sikereket tudhat már magáénak Hollywoodban. Louisa Jacobsont többek között Az aranykor sorozat állandó szereplőjeként láthattuk, Grace Gummer az Amerikai Horror Storyban vagy a Mr. Robotban is tündökölt, Mamie Gummer pedig az édesanyja fiatalkori énjét is eljátszotta az Estében.

  • Szünetelteti a mozifilmes karrierjét

Megdöbbentő, de 2019-ben bukkant fel Meryl Streep utoljára a moziban! Azóta csak streamingre készült filmekben (The Prom – A végzős bál, Ne nézz fel!) és sorozatokban szerepelt, és a jövőre nézve sincsenek egyelőre más tervei: legközelebb a Gyilkos a házban krimivígjáték negyedik évadában láthatjuk majd.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.