Döntött a bíróság Alec Baldwin emberölési ügyében: a színész könnyekben tört ki

ítélet Alec Baldwin emberölés
A bíróság ejtette a gondatlanságból elkövetett emberölés vádját és megszüntette a színész elleni büntetőeljárást, ami Halyna Hutchins halála miatt indítottak ellene. Alec Baldwinnak nem kell börtönbe vonulnia.

Az Új-Mexikó állambeli Santa Fe-ban tartott pénteki büntetőtárgyalás negyedik napján a bíró közölte, hogy eleget tesz a védők kérésének, akik bizonyíték visszatartására hivatkozva kezdeményezték a vád ejtését és az eljárás megszüntetését. A védelem pénteken terjesztette elő beadványát, ami szerint az ügyészség az üggyel összefüggő éles lőszerekről szóló információt nem juttatta el az ügyvédekhez, azt visszatartotta. A szóban forgó lőszert egy volt rendőrtiszt juttatta el a rendőrséghez azt állítva, hogy köze lehet a filmforgatáson történt tragédiához. Alec Baldwin megkönnyebülhet. 

Alec Baldwin elérzékenyült, mikor megtudta, hogy ejtették ellene a vádakat
Alec Baldwin elérzékenyült, mikor megtudta, hogy ejtették ellene a vádakat.
Forrás: Getty Images via AFP

A bíró a kérelem elbírálására a nap során berekesztette a tárgyalást, hazaküldte az esküdteket, és meghallgatást rendelt el. Az ügyész és a ügyvéd érveinek maghallgatását követően elfogultságot jelentett be az ügyben, és megszüntette a vádeljárást Alec Baldwinnal szemben. Az elfogultság megállapítása egyben azt is jelenti, hogy az ügyben nem emelhető újra vád a színész-rendező ellen. A bírói döntés több éven keresztük húzódó, és két vádemelésből álló jogi eljárást zárt le. Mary Marlowe Sommer bíró a határozat kihirdetésekor közölte, hogy az ügyészség részéről az információ visszatartása szándékos és akaratlagos volt. Kari Morrisey ügyész a bíró bejelentését követően csalódottságának adott hangot, és azt mondta, hogy véleménye szerint a szóban forgó bizonyíték jelentőségét az ügyvéd félrevezető módon tárta elő, de hozzátette, hogy a döntést el kell fogadnia. 

A bírósági tárgyalás a hét elején kezdődött, és a tervek szerint 9 napig tartott volna. Az ítélet kihirdetésekor Baldwin és felesége sírva ölelkeztek össze. 

Alec Baldwin a bíróságon feleségével Hilaria Baldwinnal
Alec Baldwin a bíróságon feleségével, Hilaria Baldwinnal.
Forrás: Getty Images via AFP

Alec Baldwin ügye évekig húzódott

A bírósági eljárás a 2021. októberében, a Rust című westernfilm forgatásán történtek miatt indult, amikor a film felvételeinek új-mexikói helyszínén, az Alec Baldwin kezében lévő kellékként használt fegyver elsült és megölte Halyna Hutchins operatőrt, valamint megsebesítette Joel Souza rendezőt. A színész a nyomozás során azt állította, hogy nem húzta meg a fegyver ravaszát, az magától lépett működésbe. A vizsgálat arra is kiterjedt, hogy miért volt éles lőszer az operatőr halálát okozó fegyverben.

Alec Baldwin ellen az első vádemelés 2023 januárjában történt gondatlanságból elkövetett emberölés miatt, amikor ugyanezzel a váddal a film fegyvermestere, Hannah Guttierez Reed ellen is bírósági eljárás indult. A színész ártatlannak vallotta magát. 2023 áprilisában a színész ellen az ügyészek új tények felmerülésére hivatkozva ejtették a vádat azzal a megállapítással, hogy az később felújítható. A fegyvermestert a bíróság bűnösnek találta és 18 hónap börtönre ítélte 2023 márciusában. A második vádemelés idén januárban történt, amit követően ismét ártatlannak mondta magát. 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.