A néhai II. Erzsébet gyomorforgató reggelijétől a királyi család rajongói is kiakadtak

Queen Elizabeth II Visits Berlin II. Erzsébet királynő
Getty Images - Sean Gallup
brit királyi család II. Erzsébet királynő kedvenc étel
Egy volt királyi alkalmazott árulta el, mi volt a néhai II. Erzsébet királynő kedvenc étele. A néhai uralkodó maga is el tudta készíteni a gyomorforgató reggelit, amit gyerekkorában próbált ki először.

70 éves uralkodása alatt az uralkodó a legfinomabb ételeket fogyasztotta el, de a nap első étkezését illetően egyszerű ízlése volt. Kedvencéért annyira rajongott, hogy megtanulta, hogyan készítse el magának. A királynő egykori inasa, Charles Oliver mindent elárult a „Vacsora a Buckingham-palotában” című könyvében, amely a naplói és személyes emlékei alapján készült, és amelyben lerántja a leplet a néhai II. Erzsébet királynő gyomorforgató reggelijéről is.

gyomorforgató reggeli
Gyomorforgató reggeli voltt II. Erzsébet egyik kedvenc étele
Forrás: Getty Images

Gyerekkorában szerette meg a gyomorforgató reggeli ételt a királynő

A könyv egy részletéből kiderül, hogy őfelsége a háborús évek óta rajongott a heringért, és amikor Margit hercegnővel a windsori kastély különböző területeit fedezték fel, „lenyűgöző illatú” ételre bukkantak. Oliver így ír erről: „Lenyűgözve követték az illat forrását, és Alice Bruce asszony, a kastély akkori házvezetőnőjének magánkonyhája előtt találták magukat. Udvariasan bekopogtak az ajtón, majd beléptek a régimódi konyhába, ahol egy nagy vas tűzhely volt, amelyen éppen heringet sütöttek. Bruce asszony megkóstoltatta a hercegnőkkel az első heringet, és megmutatta nekik, hogyan kell a halat megsütni. A hering számos egyszerű variációban azóta is a királynő kedvence volt, reggelire, sós ételként vagy késő esti vacsoraként fogyasztotta”írja könyvében a szerző. 

Nem ez az egyetlen szokatlan reggeli étel a brit királyi családban. Anna hercegnő is szereti tartalmas étellel indítani a napját, ám az ő választása inkább a gyümölcsökre esik. Ennek ellenére az ő választása sem mindennapi, a gyomorforgató reggeli jelzőt simán megkaphatja: Anna ugyanis imádja a túlérett, fekete héjú, akár penészes banánt, és szívesen fogyasztja reggelire, karikákra vágva.

A szerző szerint Károly herceg reggeliválasztása sokkal egészségesebb: házi készítésű kenyeret, egy tál friss gyümölcsöt, friss gyümölcsleveket fogyaszt. Bárhová is megy a nagyvilágban, vele van egy nagyméretű reggeliző doboz, benne hatféle mézzel, néhány különleges müzlivel, aszalt gyümölcsökkel és néhány különlegességgel.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.