Mellrákot túlélő hírességek vallanak a betegségről: így élték meg a kezeléseket

Saint Laurent : Photocall - Paris Fashion Week - Womenswear Fall/Winter 2024-2025
Linda Evangelista
Corbis via Getty Images/Saint Laurent : Photocall - Paris Fashion Week - Womenswear Fall/Winter 2024-2025 - Stephane Cardinale - Corbis
prevenció mellrák mellrákszűrés hírességek
Az emlőrák leginkább a nőket érinti, bár férfiaknál is előfordulhat. Számos híresség is érintett a mellrákban, ezúttal ők vallanak arról, hogyan élték meg a kezeléseket. A céljuk, hogy ezzel is bátorítsák azokat a sorstársaikat, akik még küzdenek a rosszindulatú daganatos megbetegedéssel.

Bár az emlőrák főként középkorú és idősebb nőknél fordul elő, bármely életkorban, bárkinél kialakulhat a betegség, beleértve a férfiakat is. Magyarországon évente 8000 új esetet diagnosztizálnak, de az Egyesült Államokban is hasonló számokat mutatnak a statisztikák. A mellrák nem válogat, dolgozzon bármilyen szakmában az ember, így a hírességek, sztárok is ugyanúgy érintettek, mint a hétköznapi emberek. A korai diagnózis magasabb túlélési esélyeket jelenthet, az ön- és szűrővizsgálatok életet menthetnek. A mellrákra fel kell hívni a figyelmet, sok, az emlődaganatot túlélő híresség ezért vállalta fel, hogy beszél arról, hogyan élte meg és túl a betegséget.

mellrák, olivia munn
OIlivia Munn is megküzdött a mellrákkal
Forrás: Patrick McMullan via Getty Image/Chanel Tribeca Festival Artists Dinner

Olivia Munnál időben észrevették a mellrákot

A színésznő 2024 márciusában osztotta meg a nyilvánossággal, hogy mellrákot diagnosztizáltak nála, és egy éve kap rá kezeléseket, beleértve a kettős masztektómiát is. A színésznő egy érzelmes Instagram-bejegyzésben vallott a betegségéről, amelyben elmagyarázta, hogy orvosa a magas emlőrák kockázat miatt rendelt el MRI-vizsgálatot, amelynek során felfedezte az agresszív, gyorsan fejlődő Luminal B mellrákot.

Az orvosom megmentette az életemet. Szerencsés vagyok. Elég korán elkaptuk, így volt választási lehetőségem. Ugyanezt kívánom minden olyan nőnek, akinek egy napon szembe kell néznie a mellrákkal.

Saint Laurent : Photocall - Paris Fashion Week - Womenswear Fall/Winter 2024-2025
Linda Evangelista szerint a hegei trófeák
Forrás: Corbis via Getty Images/Saint Laurent : Photocall - Paris Fashion Week - Womenswear Fall/Winter 2024-2025

Linda Evangelista kétszer küzdött meg a mellrákkal

A szupermodellnél kétszer diagnosztizáltak mellrákot: egyszer 2018-ban, majd 2020-ban. A diagnózisról 2023-ban így beszélt: 

„A rutin mammográfiával kezdődött. Tudom, hogy nem szeretjük a mammográfiát. Én vagyok a legnagyobb halogató, de ez az egyik szűrés, amelyhez mindig hűséges voltam.”

Az orvosok az emlőrák korai formáját találták a 90-es évek sztármodelljénél, és először lumpektómiát, végül kettős masztektómiát végeztek el nála, ami Evangelista szerint a lehető legjobb döntés volt.  Később, amikor egy dudort érzett a mellizmán, visszament az orvoshoz, akitől megtudta, hogy ismét meg kell küzdenie a mellrákkal. Kemoterápiát kapott és azóta is gyógyszert szed. 

„Ezek hormonszuppresszorok. Az ember öregnek érzi magát tőlük” — vallotta az egykori szupermodell, aki azt is elárulta, hogy gondol a műtéti hegekre: „Semmi bajom a hegekkel. Szerintem a hegek trófeák”

Lumpektómia: az emlőrák esetén elvégezhető sebészeti beavatkozások egyike, amikor csak a rosszindulatú daganatot és a környező szöveteket távolítják el, a mell megőrzése mellett.
Masztektómia: szintén emlőrák esetén végzendő sebészi beavatkozás, amelynek során a mellett teljes egészében leoperálják.

Pomellato High Jewelery Collection Launch Event
Carla Bruni minden évben ugyanazon a napon megy mammorgráfiai vizsgálatra
Forrás: Getty Images for Pomellato/Pomellato High Jewelery Collection Launch Event

Carla Bruni életét a mammográfia mentette meg

A modell és énekesnő, Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök felesége 2023-ban elárulta, hogy négy évvel korábban mellrákot diagnosztizáltak nála. Carla Bruni, aki saját bevallása szerint még korán el tudta kapni a mellrákot, egy Instagram-videóban így beszélt a betegségéről:

Műtét, sugárterápia, hormonterápia, átestem az ilyen típusú rák minden szokásos kezelésén. Minden évben, ugyanazon a napon csináltatok mammográfiát. Ha nem tettem volna meg minden évben, ma nem lenne bal mellem.

Hozzátette, hogy hosszú ideig habozott, hogy nyilvánosan megossza-e a diagnózisát, mire úgy döntött, megteszi, azért, hogy üzenetet közvetítsen, és minden nő, minden évben végeztessen mammográfiai vizsgálatot, mert az élete múlhat rajta.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.