Mellrákkal megküzdő hírességek mondják el, hogyan győzték le a halálos kórt

Christina Applegate Honored With Star On The Hollywood Walk Of Fame
Getty Images - Phillip Faraone
betegség mellrák sztárok túlélés
A halálos betegségek nem válogatnak, lehet az ember híres, vagy sem, gazdag vagy szegény, ugyanolyan esélyekkel indul harcba ellenük. A mellrákot női betegségnek gondoljuk, pedig a sztárok között is találunk férfit, aki megküzdött a a gyilkos kórral.

Néhány nappal ezelőtt hunyt el Shannen Doherty színésznő, aki hosszú ideje küzdött áttétes emlőrákkal. A mellrák elleni harcot a színésznő elveszítette, ám vannak nála szerencsésebb hírességek, akik legyőzték a halálos kórt, köztük egy férfi is, aki azóta kiáll a mellrákos férfiakért, hogy tudassa, nincsenek egyedül.

Richard Roundtree, mellrák
A mellrák nem női betegség, Richard Roundtree is megküzdött a betegséggel 
Forrás: Getty Images/2022 Toronto International Film Festival - "Moving On" Premiere

Richard Roundtree a mellrákot túlélte, ám 2023-ban a hasnyálmirigyrák legyőzte a színészt

Roundtree a 70-es években a Shaft és a Roots című tévésorozat sztárja volt. A színésznél 1993-ban mellrákot diagnosztizáltak. Zuhanyzás közben ő maga vett észre egy csomót a mellbimbója alatt, ám amikor közölték vele a diagnózist, teljesen kiborult. Egy 2000-ben adott interjúban így beszélt erről: 

Hererák, prosztatarák, a diagnózis, amit a legtöbb férfi kap — ezt meg tudtam volna érteni. De mellrák? Sokáig nem beszéltem a mellrákról. Senki sem tudta, hogy egyáltalán kórházban voltam. De most már mindenkinek elmondom. Úgy érzem, nagyon fontos, hogy minden férfi, aki ezzel a betegséggel küzd, tudja, hogy én is átmentem rajta, nem szégyellem, és neki sem kell szégyellnie magát emiatt.

Roundtree módosított radikális masztektómián esett át, amelynek során eltávolították a bal mellét a szegycsonttól a hónaljáig, de a rák a nyirokcsomókra is átterjedt, ezért a műtét után hat hónapos kemoterápiára is szüksége volt. Miután legyőzte a rosszindulatú daganatos betegséget, a mellrákkal küzdő férfiak szószólója lett. A színész a mellrákot ugyan legyőzte, ám a hasnyálmirigyrákkal szemben alul maradt: 2023 októberében hunyt el.

Christina Applegate Honored With Star On The Hollywood Walk Of Fame
Christina Applgate minden nap sír a mellei miatt
Forrás: Getty Images/Christina Applegate Honored With Star On The Hollywood Walk Of Fame

Christina Applegate nem akart ideiglenes megoldást

A színésznőnél 2008-ban diagnosztizálták a mellrákot, amiről 2012-ben azt nyilatkozta, teljes érzelmi összeomlást okozott nála. Mivel édesanyja mellráktúlélő, a sztár rendszeresen járt mammográfiai vizsgálatra, ami helyett 2007-ben az orvosa MRI-vizsgálatot javasolt. Korai stádiumú mellrákot mutatott ki, és az ezt követő genetikai vizsgálat azt is kimutatta, hogy Applegate hajlamos a betegségre, ezért a színésznő a sugárkezelés vagy a kétoldali masztektómia közötti választási lehetőséget látva a végleges megoldás mellett döntött.

A sugárkezelés ideiglenes dolog lett volna, azzal az esélyével, hogy a bal mellembe bármikor visszatérhet a daganat. Minden lehetőségemet mérlegelnem kellett, és én úgy döntöttem, hogy nem akarok még egyszer ezzel foglalkozni. Egyszer és mindenkorra véget akarok vetni az egésznek. 

A sztár, akinél azóta szklerózis multiplexet diagnosztizáltak, a műtét előtt meztelenül fotózkodott, és azt is bevallotta, hogy naponta legalább egyszer sír az elvesztett mellei miatt, ám eltökélt szándéka, hogy tapasztalataival más nőknek is segítsen.

The MET Gala 2024 - New York
Kylie Minogue számára a legnehezebb az elfogadás volt
Forrás: PA

Kylie Minogue a korai felismerésre hívja fel a figyelmet

Az énekesnőnek 2005-ben a szokásos mammográfiai vizsgálata után először tévesen azt mondták, hogy emlőrákra negatív, de hetekkel később ő maga fedezett fel egy csomót az egyik mellében, amelyről egy lumpektómia után kiderült, hogy mellrák. A betegséget nála korai stádiumban fedezték fel, műtéten és kemoterápián is átesett, de felépülésének egyik legnehezebb részének azt tartja, hogy el kellett fogadnia, hogy valószínűleg soha nem lesz gyereke. 

Nyilván nem akarok ezen rágódni, de elgondolkodom azon, milyen lett volna. Olyan filozofikusan közelítettem meg a kérdést, amennyire csak tudtam. El kellett fogadnom a helyzetet, és továbblépni.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.