Sztárok, akik megszólalásig hasonlítanak filmbéli karakterükre

Rocketman Photocall - 72nd Cannes Film Festival
Taron Egerton és Elton John
NORTHFOTO/Doug Peters/EMPICS Entertainment - Doug Peters
hasonlóság világsztárok filmszerep ikertornyok
Az életrajzi filmek mindig komoly kihívás elé állítják a színészeket. Ezek a sztárok mindent megtesznek azért, hogy megtévesztésig hasonlítsanak a filmben megformált karakterükre.

Egy valós személy életét feldolgozó film alapja, hogy a főszereplőt játszó színészről elhiggyük, hogy valóban az, aminek látszik. A sztárok gyakran hónapokig készülnek egy-egy ilyen szerepre, megtanulják a valós személy furcsaságait, egyedi mozgását, gesztusait, hanghordozását. A színész mellett a sminkeseknek is nagy szerep jut, hiszen nekik kell elérniük, hogy egy színész pontosan úgy nézzen ki, mint a karakter, akit megformálnak. Íme 11 film, ahol a hasonlóság tökéletesre sikerült.

sztárok
Sztárok - Frida Kahlo
Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Handprint Entertainment/Lions Gate Films

Íme 11 azok közül a sztárok közül, akiknek mesterien sikerült az átalakulás

1. Taron Egerton mint Elton John

Ha nehezen ismerted fel Taron Egertont a Rocketman című filmben, ne aggódj, nem vagy egyedül ezzel. A színész, hogy megfelelően alakítsa Elton Johnt, a film sminkese szerint mindenre hajlandó volt, hogy teljesen megváltoztassa a külsejét. Benne volt a hajfestésben, ezen kívül pajeszokat növesztett, szemöldök piercinget és fogzománcot is kapott.

2019 - Rocketman - Movie Set
Taron Egerton
Taron Egerton mint Elton John
Forrás: NORTHFOTO/© 2019 by Entertainment Pictures

2. Salma Hayek mint Frida Kahlo

Salma Hayek a Frida című filmben csodálatos hitelességgel testesíti meg az ikonikus festőnőt. Hayek hasonlósága Kahlóval egyszerűen döbbenetes, minden részletre kitér, a jellegzetes egybenőtt szemöldöktől kezdve a vibráló ruhatárig. Kahlo viharos életébe lépve Hayek nemcsak a művésznő szenvedélyét jeleníti meg, hanem bebizonyítja páratlan tehetségét az összetett karakterek életre keltésében is.

2002 - Frida - Movie Set
Salma Hayek mint Frida Kahlo
Forrás: Northfoto/2002 - Frida - Movie Set

3. Robert Downey Jr. mint Charlie Chaplin

Robert Downey Jr. Charlie Chaplin megformálása az 1992-es Chaplin című sikerfilmben a színész karrierjének meghatározó pillanat volt. Mindent megtett azért, hogy úgy nézzen ki, úgy mozogjon és úgy viselkedjen, mint Chaplin. A tökéletes hasonlóság érdekébe a színész megtanult a bal kezével hegedülni és teniszezni is. Valamint elsajátította Chaplin jellegzetes járásmódját és viselkedését. Az erőfeszítései pedig nem voltak hiábavalók, hiszen a szerepért Oscar-jelölést kapott.

CHAPLIN,
1992, Film Title: CHAPLIN, Director: RICHARD ATTENBOROUGH, Studio: CAROLCO, Pictured: RICHARD ATTENBOROUGH, CHARACTER, CHARLES CHAPLIN, ROBERT DOWNEY JR. (Credit Image: SNAP/ZUMAPRESS.com) (Credit Image: © SNAP/Entertainment Pictures/ZUMAPRESS.com)
Robert Downey Jr. mint Charlie Chaplin
Forrás:  Â© SNAP/Entertainment Pictures/ZUMAPRESS.com

4. Nicole Kidman mint Virginia Woolf

Nicole Kidman állítólag napi három órát töltött a sminkszékben Az órák forgatása alatt, hogy úgy nézzen ki, mint Virginia Woolf. Átváltozásának legfőbb eleme egy orrprotézis volt, amely felismerhetetlenné tette Nicole-t. Olyannyira, hogy a mozilátogatók az egész filmet végignézték anélkül, hogy rájöttek volna, ki a híres főszereplő! Nicole élvezte a mű orrot, mondván: “Jó volt kimenni a lakókocsimból, úgy, hogy nem ismertek meg”. 

The Hours-Az órák
Nicole Kidman mint Virginia Woolf
Forrás: Photo12 via AFP

5. Ashton Kutcher mint Steve Jobs

Ashton Kutcher, hogy eljátssza Steve Jobsot a Jobs című filmben, még az Apple alapítójának étrendjét is átvette. Nem meglepő, hogy a színész teste is megváltozott, hogy így még jobban hasonlítson Jobsra. Ashton arcszőrzete azonban problémásnak bizonyult. A saját szakállát akarta használni, és egyszerűen a jelenetnek megfelelően változtatni a hosszát. Sajnos ez nem működött, mert a filmet nem időrendben forgatták. Végül Ashton kénytelen volt leborotválni a szakállát, és műszakállt viselni. 

Jobs
Ashton Kutcher mint Steve Jobs
Forrás: Photo12 via AFP

6. Audrey Tautou mint Coco Chanel

Audrey Tautou a Coco Before Chanel filmben lehetőséget kapott arra, hogy viselje Coco Chanel legikonikusabb ruháit, miközben a divattervezőt alakította. Audrey úgy érezte, hogy Coco androgün stílusa segített neki beleélni magát a karakterébe, mint nő, aki küzd azért, hogy komolyan vegyék egy olyan világban, amely a férfiaknak kedvez.

2009 - Coco Before Chanel - Movie Set
Audrey Tautou mint Coco Chanel
Forrás: ZUMA Press/© 2009 by Canal

7. Austin Butler mint Elvis

Austin Butler rendkívüli munkát beletett ebbe a szerepbe, hogy a Rock & Roll királyává váljon. Ami a fizikai átalakulást illeti – ahogy végigjárták Elvis életét, Butlernek egyre több és több protézist kellett viselnie az arccsontoktól kezdve, egészen a teljes testét beborító ruháig. Ami a híres hangot illeti, Butler fáradhatatlanul gyakorolt, hogy a hangját a néhai sztárhoz igazítsa. Olyannyira, hogy egy interjúban azt állította, hogy örökre megváltoztatta a hangját a sok énekléssel. A mesteri átalakulás igazán kiválóra sikerült, hiszen a film számos zenés jelenetében maga a színész énekelt.

2022 - Elvis - Movie Set
Austin Butler mint Elvis
Forrás: ZUMAPRESS.com/� 2022 by Entertainment Pictures

8. Helen Mirren mint II. Erzsébet királynő

A királynő szerepének eljátszása Helen Mirrennek azt a kitüntetést adta, hogy ő az egyetlen színésznő, aki valaha I. és II. Erzsébet királynőt is megformálta. Helen szerint könnyű volt a királynőhöz hasonlítania, mivel szerinte ugyanaz az alapértelmezett arckifejezésük: az enyhe homlokráncolás. Az alakítás tökéletesítése érdekében Mirren parókát és szemüveget viselt, és tanulmányozta II. Erzsébet királynő kifinomult stílusát. A színésznő olyan hihetetlen munkát végzett, hogy alakítását ötperces álló ovációval jutalmazta a közönség a Velencei Filmfesztiválon. 

2006 - The Queen - Movie Set
HELEN MIRREN as The Queen.
Helen Mirren mint II. Erzsébet királynő
Forrás: MOVIESTILLS/(C) HU / Northfoto

9. Eddie Redmayne mint Stephen Hawking

Eddie Redmayne különböző életkorban és különböző egészségi állapotban alakította Stephen Hawkingot A mindenség elmélete című filmben. Ez a sminkeseket is komoly kihívás elé állította: volt olyan jelenet, ahol elegendő volt csak némi smink, míg másokhoz a smink mellett protéziseket is kellett használni. Annak érdekében, hogy úgy tűnjön, mintha összezsugorodna, szándékosan túl nagy ruhákat adtak rá, és nagyobb kerekesszéket is használtak. Redmayne ALS betegekkel is töltött időt, hogy jobban megértse Stephen Hawking életét.

Une merveilleuse histoire du temps
Eddie Redmayne mint Stephen Hawking
Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Working Title Films / Dentsu Motion Pictures

10. Charlize Theron mint Aileen Wuornos

A gyönyörű Charlize Theront átváltoztatni a Monster Aileen Wuornosává nem volt egyszerű feladat. A színésznőnek 30 kilót kellett felszednie, amit úgy ért el, hogy teljesen felhagyott a testmozgással és bármit megevett, amit csak megkívánt. Charlize fizimiskáján a hollywoodi smink mesterek is sokat dolgoztak: átalakították a haját, műfogsort és kontaktlencsét kapott, valamint a bőrét is teljesen elmaszkírozták. Olyan remek munkát végeztek, hogy a színésznő a filmben szinte felismerhetetlen volt.

Monster (2003) usa
A rém
Charlize Theron mint Aileen Wuornos
Forrás: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP

11. Rami Malek mint Freddie Mercury

Rami Malek szinte megkülönböztethetetlen az igazi Freddie Mercurytól a Bohemian Rhapsody című filmben. Rami smink, paróka és orrprotézis segítségével alakult át Freddie-vé. A színésznek egy műfogsort is viselnie kellett, amit egy éven keresztül szinte minden este betett, hogy megszokja. 

Ha még nem láttad a filmet, az előzetes alapján is csekkolhatod, hogy mennyire élethűen alakítja Rami Malek Freddie Mercuryt: 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.