Alien Romulus premier előtt: tíz dolog, amit nem tudtál a xenomorfok univerzumáról

horror film Alien mozi
Imádunk borzongani, kedvenc szörnyetegeink végre visszatérnek a mozikba. A legfontosabb kérdés, hogy vajon az Alien Romulus méltó módon viszi-e majd tovább az Alien-örökséget. Tíz dolog, amit eddig nem tudtál a xenomorfok világáról.

A sci-fi és a horror rajongói már tűkön ülve várják, hogy végre a mozikba kerüljön az Alien Romulus. A legendás Alien széria legújabb része nem folytatja az idővonalat, hanem beékelődik az első és a második rész közé. A köztes történet szerint űrgyarmatosítók egy elhagyott űrállomáson idegen létformára bukkannak, de hogy a film mennyire követi a hagyományokat, azt csak sejteni lehet az előzetesek alapján. 

alien
Alien Romulus - imádjuk a borzongást
Forrás: Shutterstock

Alien: csodálatos szörnyeteg a filmvásznon

Az Alien széria, amely Ridley Scott 1979-es klasszikusával, a Nyolcadik utas: a halál című filmmel indult, a sci-fi és a horror műfaját egyesítve forradalmasította a filmvilágot. A történet 2122-ben játszódik. A Nostromo teherűrhajó legénysége idegen létformára utaló jeleket vesz az LV-426 jelzésű  bolygóról.  Az ott talált lények mindent megváltoztattak, amit a mozirajongók addig az idegenekről gondoltak. A xenomorfok tojásokból kikelő arctámadók útján szaporodnak, méghozzá úgy, hogy az utód az áldozatok mellkasában fejlődik ki. A születés végzetes, megdöbbentő folyamata a horrortörténelem egyik legnagyobb sikerévé tette az Alien-filmeket. Azóta több folytatás, előzmény és spin-off is készült, ám a franchise kulisszatitkai talán még izgalmasabbak, mint maguk a filmek. 

A xenomorf, a filmek rettegett idegen lénye, H.R. Giger svájci szürrealista művész munkája. Giger biomechanikus stílusa meghatározó volt a lény tervezésében, de azt kevesen tudják, hogy a xenomorf fejének alakját részben egy emberi koponyáról mintázták. Eredetileg a lény átlátszó, koponyaszerű burkolatot viselt volna, ami láthatóvá tette volna a belső struktúrákat, ám ez túl bonyolultnak bizonyult a megvalósítás során, így végül a sötétebb, egységes felület mellett döntöttek.

Nostromo- a név kötelez

Az első filmben az Nostromo űrhajó neve Joseph Conrad Nostromo című regényéből származik, de eredetileg másik nevet szántak neki: Snark. Végül Ridley Scott döntött úgy, hogy a Conrad-mű címét kölcsönzi a hajónak, mivel az jobban illeszkedett a film komor hangulatához és tematikájához.

Tojások. Tojások vannak mindenütt....

Úgy tűnik, a horrornak is van határa. Az Alien egyik legemlékezetesebb jelenete a tojásból előbújó arctámadó, amely először megfertőzi Kane-t. Az eredeti forgatókönyvben azonban ez a jelenet sokkal brutálisabb volt: az arctámadó nem csak a gazdatest száján keresztül jutott volna be, hanem erőszakosan szétrobbantotta volna az áldozat koponyáját. A stúdió azonban túl véresnek találta ezt a verziót, így Ridley Scott finomított rajta, hogy a film  besorolása lehetővé tegye a mozikba kerülést.

Spontán reakciók: undor és rettegés a forgatáson

Az egyik legikonikusabb és legfélelmetesebb jelenet, amikor a xenomorf embrió áttör a fertőzött gazdatest mellkasán, egy olyan jelenet volt, amely a stábtagok és a színészek nagy részét is megdöbbentette. A rendező, Ridley Scott szándékosan nem árulta el a színészeknek a jelenet részleteit, hogy azok reakciói valódiak legyenek. A kamerák rögzítették a színészek undorát, amikor az "idegen" átszakította Kane mellkasát - ettől lett a jelenet olyan hiteles és hatásos. Ráadásul a film egyes jeleneteiben állati belsőségeket használtak, amitől a szereplőknek tényleg kiült az undor az arcára. 

Xenomorf- a tökéletes organizmus

A film készítőinek egyik célja az volt, hogy a xenomorfokat "tökéletes organizmusokként" ábrázolják, akik nemcsak fizikailag, hanem biológiailag is elképesztően hatékonyak. Az idegenek savas vére, amely minden anyagot képes átégetni, nemcsak egyfajta védelmi mechanizmus, hanem egy olyan eleme is a lényeknek, amely tovább fokozza azok erejét. Az ötlet, hogy a lények ilyen radikálisan eltérnek a földi életformáktól, különleges kihívást jelentett a film készítőinek, akiknek ezt a koncepciót vizuálisan is meg kellett valósítaniuk. A xenomorfok folyamatosan folyó nyálát például egy orvosi kenőanyagból állították elő, a csúszós anyagot nagy mennyiségben használták a drámai hatás eléréséhez. 

Ellen Ripley- az alienkirálynő is borotválkozhatna

A megszállott rajongók figyelmét semmi sem kerüli el. Azonnal kiszúrták például azt, hogy Ellen Ripley nem irtja a bozótot. A kisnadrágból kikandikáló szőrszálak még az űrben is cikinek számítanak. Viszont az űrhajó falára rögíztett wc-deszka mindenki szerint nagy tapsot érdemelt. 

Alien Le 8eme passager
Ellen Ripley, Jonesy, a fedélzeti macska és az a bizonyos wc-deszka
Forrás: Collection ChristopheL via AFP

Jonesy, a cirmos hős

Jonesy a legénység macskája hiába volt remek kolléga: az Ellen Ripley-t játszó Sigourney Weaver allergiás volt a macskákra. Mivel Jonesy, a macska, fontos szerepet játszott az első filmben, a stábnak folyamatosan figyelnie kellett, hogy elkerüljék Weaver allergiás reakcióit. A színésznő azonban profi módon kezelte a helyzetet, és az allergia ellenére is emlékezetes alakítást nyújtott.

Alien Covenant- ezt valahol már láttam...

Az "Alien: Covenant" számos párhuzamot tartalmaz az eredeti "Alien" filmekkel. Például a Covenant fedélzeti navigációs rendszere kísértetiesen hasonlít a Nostromoéra, és a film több jelenetében is van vizuális utalás az 1979-es klasszikusra. Ezen kívül a xenomorfok megjelenése is visszatért az eredeti dizájnhoz, ami a régi rajongók számára különösen nosztalgikus volt.

Prometheus, a mélységek bajnoka

A 2012-es "Prometheus" című film, amelyet szintén Ridley Scott rendezett, hivatalosan soha nem hivatkozott közvetlen folytatásként vagy előzményként az "Alien" franchise-hoz, azonban számos utalást tartalmaz. Az egyik legérdekesebb tény, hogy a "Prometheus" eredetileg egy sokkal közvetlenebb Alien-előzménynek készült, de Scott és a forgatókönyvírók később úgy döntöttek, hogy egy újabb, filozofikusabb történetet mesélnek el, amely lazán kapcsolódik az "Alien" univerzumához.

Rövidfilmek- mindent a rajongókért

Ha tényleg rajongó vagy és ügyesen keresgélsz, a neten több helyen találsz olyan kisfilmeket, amik szintén kapcsolódnak az Alien-univerzumhoz. A Nyolcadik utas: a halál negyvenedik születésnapjára hat kisfilmet kaptak a rajongók. Az Alien-hagyományoknak megfelelően vér és nyálbő filmecskékkel akár a Romulus premierjére is készülhetsz. 

Romulus: a fosztogatók sorsa

Hatalmas kérdés, hogy milyen lesz az Alien Romulus fogadtatása. A rajongók pont ugyanannyira várják tőle a klasszikus Alien-történetet, mint a franchise megújulását. Az előzetes mindenesetre rendkívül ígéretes, úgy tűnik végre megkapjuk amire vágyunk, arctámadókkal, vicsorgó xenomorfokkal és rettegő űrhajósokkal. 

Íme az előzetes, ha eddig még nem láttad volna:

 

 

 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.