Huszonhét év telt el, de még mindig beszélünk Diana hercegnéről — vajon mi az oka?

AFP or licensors/Princess Diana attends a state dinner at the Elysee Palace in Paris on November 7, 1988 during a state visit in France. (Photo by Derrick CEYRAC / AFP) - AFP
interjú Diana hercegné brit királyi család évforduló
Arianne Chernock történész szerint nem véletlen, hogy 25 év után is beszédtéma a szívek királynőjének halála. Diana hercegné egyike azoknak a bántalmazott nőknek, akik haláluk után is kísértik, inspirálják és motiválják a közvéleményt.

Huszonhét évvel ezelőtt, 36 évesen egy halálos kimenetelű autóbalesetben vesztette életét Diana hercegné. A néhai walesi hercegné halálát a paparazzók és egy ittas sofőr okozta. Tragédiája nem csak a britekből váltott ki mély gyászt, a Westminster Abbeyben tartott temetésének televíziós közvetítését a világon két és fél milliárdan követték. Diana hercegné, ahogy életében, úgy negyedszázaddal a halála után is a popkultúra szereplője.

BRITAIN-DIANA-VISIT Diana hercegné
Diana hercegné még halála után 25 évvel is a popkultúra szereplője
Forrás: AFP

Vajon mi az oka annak, hogy Diana hercegné 27 évvel a halála után is beszédtéma?

Arianne Chernock történészprofesszor, a nemek, a kultúra, a politika és a brit monarchia szakértője egy interjúban beszélt Diana hercegné örökségéről és az élete iránti folyamatos érdeklődésről, arról, hogy miért vonzza az embereket még mindig, és mi volt az a különleges vonása, ami miatt a figyelem középpontjába került. 

„Egy fiatal nő volt, aki nagyon is élte az életét, és a nyilvánosság előtt nőtt fel. Aggódó anya volt, divatrajongó, sok olyan aspektusa volt, ami a média őrületét és kíváncsiságát táplálta. Olyan valaki volt, aki büszke volt arra, hogy bevallja a hibáit, és hogy felfedi élete zűrzavaros részeit is, ami egészen más volt, mint a többi királyi családtagé, akik sokkal inkább az elvárások szerint viselkednek” — mondta el a professzor.

A történész úgy gondolja, hogy miközben Diana hercegnére mint személyiségre, a tragikus sorsú nő sajátosságaira összpontosítunk, nagyon fontos, hogy visszahelyezzük őt a királyi brit történelem kontextusába, amelyben egyike a bántalmazott nők hosszú sorának, aki továbbra is kísért, inspirál és lenyűgözi az embereket, a halála után 27 évvel is.

A Z-generáció nem ismerte, mégis érdeklődik Diana hercegné iránt

Sok fiatal, aki még nem is élt 1997-ben, ugyanúgy ismeri Diana életét, de ők Vilmos herceg, Harry herceg és a feleségeik történetén és életén keresztül találkoznak vele. A történész szerint Vilmos és Harry is annyira a saját története középpontjába helyezte Dianát, akár szimbolikus szinten, akár a projektjeik, akár a médiához való hozzáállásuk tekintetében, hogy nehéz figyelmen kívül hagyni a néhai hercegnét azoknak, akik a gyerekei életét köveik nyomon. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.