Szuperbunkerekben vészelnék át a világvégét a leggazdagabbak: ilyen erődöket építtetnek

Modern,Interior,Design,Of,A,Living,Room,In,An,Apartment,
Shutterstock/Copyright (c) 2020 mixphotos/Shutterstock. No use without permission. - mixphotos
luxus Mark Zuckeberg bunker
Félelem és rettegés: a milliárdosok legújabb játszótere a föld alatt van. Szuperbunkerek épülnek, méghozzá olyan luxussal, amiről nem az armageddon, hanem egy menő nyaralás jut eszünkbe. Edzőteremtől a műtőig, minden, amit el lehet ásni.

Hol vannak már a pánikszobák, a minimáldizájn jegyében készült áthatolhatatlan falú minimenedékek néhány napra elegendő élelmiszerrel és tartalék gyógyszerrel? Pénzért bármit meg lehet venni, a milliárdosok pedig jól kihasználják ezt a lehetőséget: a legújabb trend az, hogy szuperbunkereket építenek, amelyek a föld alatt kínálják azt a kényelmet és fényűzést, amihez tulajdonosuk a hétköznapokban hozzá szokott. 

szuperbunkerek
Zuckerberget szuperbunkerek védik Hawaiin 
Forrás: Zuffa LLC via Getty Images/UFC 300: Kattar v Sterling

Szuperbunkerek: így lesz luxusbuli a világvége

Természeti katasztrófák, háború, járványok, vagy egy szimplán megjósolt világvége, számtalan oka lehet egy milliárdosnak, hogy aggódjon az életéért. Ezt a piaci rést használta ki az a virginiai cég, mely mindent megtesz azért, hogy ügyfelei pazar körülmények között várhassák, hogy egy világégés után újra biztonságos legyen a földfelszín. 

A cég ügyvezetője, Al Corbi 50 éve foglalkozik biztonságtechnikával. Egyik leggazdagabb ügyfele, Mumbai milliárdos iparosa, Mukesh Ambani egy 200 hektáros erdő mélyén építteti  birtokát. Hogy ne kelljen félnie az armageddontól, a ház a föld alatt jó néhány emelettel olyan bunkert rejt, ami szinte bármitől megvédi tulajdonosát, és nem csak biztonságos, de megfelel a milliárdos különleges igényeinek is.  

 

A tervezés során be kellett építenünk két fontos dolgot: egy bowlingpályát és egy gokartpályát. Utóbbi menekülőalagútként is funkcionál

— mondta a CNN-nek.

A legfontosabb: a biztonság

A menedék építése során olyan biztonságtechnikai elemeket használtak, amik egyenként is  tökéletes védelmet nyújtanak. Az ajtók és ablakok robbanásbiztosak, minden bejárat biometrikus azonosítóval nyílik. Az épületet egy 30 méter mély árokkal vették körül, amin híd vezet át, és olyan védelmi rendszert építettek, ami alkalmas a külső támadások visszaverésére, például vízágyúkkal, vagy egy gyúlékony filmréteggel a vízen, ami tűzgyűrűt alkot. 

A vizesárok a középkor leghatékonyabb védelmi vonala volt, most is hatékony lehet. Hétköznapokon pedig remek jet-ski pálya. 

Luxuskomplexum a föld alatt Zuckerberg módra

Corbi szerint elképzelni sem tudjuk, mi mindenre költenek a gazdagok. A hagyományos bunkerek már 50 éve is olyanok voltak, mint a luxushotelek. Mára már nem elég egy kisebb bunker, fő a túlélés jelszóval a milliárdosoknak minden pénzt megér, hogy életben maradjanak. 

Mark Zuckerberg Hawaiin építtet magának egy 5000 négyzetméteres föld alatti menedékházat. A Meta-vezér Kauai szigetén épülő bunkerében lakótér és gépészeti egység is lesz, ami biztosítja az áramot és a falunyi egyéb épület lakóinak ellátását, ha az élet úgy hozza, hogy a föld alatt kell túlélni. A menedék bombabiztos falakkal, könyvtárral és menekülőfolyosókkal ellátott, ráadásul hangszigetelt- úgy tűnik Zuckerberg látta a Hang nélkül című horrort. 

Bunkerkívánságok: pénz nem akadály, megoldjuk 

Graham Harris, a londoni SHH Architecture and Interior Design alapítója azt mondja, hogy vannak, akik nem csak egyszerű luxusbunkerre vágynak. Akad, akinek elég, ha a fürdőszoba bombabiztos. Betonból készült falak és dizájn biztonsági ajtó a kívánság, de van, aki az ágy melletti kapcsolóval aktiválható bunker-üzemóddal teszi biztonságossá az otthonát. 

Építettünk egy házat Észak-Londonban, ahol a házimozi valójában egy luxusbunker volt, szűrt levegővel és biztonsági ajtókkal. A konyha teljesen felszerelt, tartozik hozzá egy kamra, ami egy nagyobb családot huzamosabb ideig el tud látni. 

 

 

  • Egy másik ügyfél 3000 négyzetméteres művészeti galériáját alakíttatta át pánikszobává, méghozzá úgy, hogy önálló áramellátást kapott, sőt, intelligens ablakokat építettek be, amelyek utánozzák az időjárást, megfelelő mennyiségű természetes fény juttatva a bunkerben tartózkodóknak.  

Agyafúrt megoldások, pont, mint a filmekben

A milliárdosok a luxus mellett imádják az ötletes megoldásokat. Titkos átjárók, különleges ajtók, funkcionális berendezési tárgyak teszik még különlegesebbé a luxusbunkereket.  Az arizonai Creative Home Engineering épített egy hatalmas, működő forgó kandallót, amely egy lőtér bejáratát rejti. Egy másik házban egy régi brit telefonfülkén át lehet lejutni a luxusbunkerbe. Beütve a megfelelő kódot, az üvegablakok átlátszatlanná válnak, a hátsó fal pedig kinyílik, és feltárul egy csúszda, amely a mélybe vezet, ahol nem csak a túlélés lehetősége, hanem repülésszimulátor és egy cápákkal teli tartály is található.

Egy a jelszó: életben maradni

A leggazdagabbak a luxus mellett a praktikumra is figyelnek. Van, akinél a a félelem leginkább a biológiai terrorra, vagy a járványokra fókuszál, amit a COVID csak felerősített, így akadt, aki komplex kórházi részleget kért a bunkerébe műtővel, fertőtlenítő kabinnal és feltöltött gyógyszertárral. A menedékekben természetesen az életterek mellé raktárak is járnak, nem csak megfelelő mennyiségű élelmiszerrel, hanem személyre szabott vitaminokkal és gyógyszerekkel. 

 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.