Amélie csodálatos élete színésznő Audrey Tautou
Emlékszel a Amélie csodálatos életének bájos főszereplőjére? Meg tudnád mondani, hogy mikor láttad utoljára a moziban, vagy a képernyőn? Mi sem tudtuk a választ, ezért aztán a Régi kedvencek nyomában cikksorozatunk új részében utánanéztünk: hová tűnt Audrey Tautou.

Új rovatunkban olyan sztárszínészek nyomába eredünk, akiknek egykor mindenki ismerte az arcát, de hosszú ideje eltűntek a rivaldafényből. A Régi kedvencek nyomában cikksorozat első célpontja a Rendőrakadémia jóképű csibésze, Steve Guttenberg volt, ezúttal pedig az Amélie csodálatos életének rég látott sztárja, Audrey Tautou nyomába eredtünk.

Street Style  - Paris Fashion Week - Womenswear Fall/Winter 2020/2021 : Day Five, Audrey Tautou
Audrey Tautou magánéleti okokból vonult vissza a filmezéstől
Forrás: Getty Image

Honnan olyan ismerős Audrey Tautou?

Először az 1999-es Vénusz szépségszalonban vált ismert színésznővé, de akkor még csak Franciaországban és az európai művészmozik közönsége előtt. 2001-ben azonban már az egész világot elvarázsolta az Amélie csodálatos élete címszereplőjeként, és a személyiségének különleges varázsa nagymértékben hozzájárult a film óriási sikeréhez. De hollywoodi szuperprodukcióban is láthattuk őt: A Da Vinci-kódban Tom Hanks oldalán segített felgöngyölíteni egy történelmi összeesküvést.

Mi mindent tudunk róla?

A 48. életévét nemrégiben betöltött színésznő a hollywoodi sztár Audrey Hepburn nyomán kapta a keresztnevét, akihez később oly sokszor hasonlították az őzikés szépségét. A vezetékneve helyes kiejtése nem ’tatu’, hanem ’totu’, és már kislánykorától kezdve élénken élt benne a szereplési vágy. Egy tévés tehetségkutatóban fedezték fel, de még járt egyetemre is irodalmat tanulva, mielőtt hivatásos színésznő vált volna belőle. A Vénusz szépségszalon nem csak az ismertséget hozta el számára, de annak köszönheti az Amélie csodálatos életét is, aminek főszerepét eredetileg nem ő játszotta volna. A rendező Jean-Pierre Jeunet ugyanis Emily Watsonnal képzelte el a filmet, de ő időpontegyeztetési problémák miatt visszalépett, és ekkor Jeunet megpillantotta a Vénusz szépségszalon egy plakátján Tautou-t… 

A nagy siker után még egy közös filmet készítettek Jean-Pierre Jeunet-vel Hosszú jegyesség címmel. A színésznő a következő években főszerepet kapott angol (Gyönyörű mocsokságok), amerikai (A Da Vinci-kód) és összeurópai (Lakótársat keresünk) sikerfilmekben is, amikor pedig egy francia nemzeti ikont játszhatott el a Coco Chanelben, akkor úgy tűnt: ő is francia nemzeti kincs immár, és végképp csúcsra ért a karrierje.

Hova tűnt?

Azt már a sikerévekben is egyértelművé tette a nyilatkozataival, hogy nem igazán érdekli a minél nagyobb siker és a minél több pénz. Arra sem volt hajlandó, hogy elköltözzön Franciaországból, így a hollywoodi karrier sem lehetett opció – A Da Vinci-kódot is azért vállalta el, mert nagyrészt Franciaországban forgatták. A 2010-es években egyre kevesebb mozifilmben bukkant fel, az utolsó, nemzetközileg is nagyobb figyelmet kapó főszerepét a 2013-as Tajtékos napokban játszotta. A magyar mozikban legutóbb már több mint öt éve láthattuk őt a Csak a baj van veled! mellékszerepében, és 2019 óta semmilyen filmet nem vállalt el, csupán egy szinkronszerep fért be neki a Nina és a sündisznó átka révén. A leállás oka magánéleti: Audrey Tautou úgy érezte, hogy le kell lassítania kicsit, az állandó filmezés túlságosan mókuskerékké teszi a mindennapjait. Nem mellesleg pedig 2018-ban örökbe fogadott egy kislányt, akivel minél több időt szeretne tölteni. De a visszavonulás nem végleges: az idei év elején például a francia színpadokra visszatért már egy zenés történelmi darab főszereplőjeként.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.