„Sokáig küszködtem a fejemben lévő világgal" - Sztárok vallottak bipoláris zavarukról

2023 LA Pride In The Park Festival, mariah carey
Getty Images via AFP/2023 Getty Images - Getty Images via AFP
Selena Gomez mariah carey Linda Hamilton
Mánia és depresszió. Hullámvasút a két véglet között, ami tönkreteszi a hétköznapokat, rombolja az énképet és megsemmisíti az önbecsülést. A bipoláris zavar sokakat érint, hírességek beszéltek betegségükről, arról, milyen együtt élni a kórképpel.

A bipoláris zavar egy komoly mentális egészségi állapot, amely jelentős hatással van az érintettek mindennapi életére. A bipoláris zavar leginkább az érzelmi hullámvasúthoz hasonlítható, mivel két szélsőséges állapot – a mánia és a depresszió – között ingadozik. Ez a váltakozó érzelmi dinamika nehezíti a betegség kezelését, és gyakran megnehezíti a stabil, kiegyensúlyozott életet. Ebben a cikkben részletesebben bemutatjuk, milyen is az élet bipoláris zavarral, milyen kihívásokkal néznek szembe az érintettek, és hogyan lehet kezelni ezt az állapotot.

bipoláris zavar
Bipoláris zavar Forrás: Shutterstock

A bipoláris zavar két arca: mánia és depresszió

A bipoláris zavar legfőbb jellemzője a két ellentétes állapot, a mánia és a depresszió váltakozása. Ezek az érzelmi végletek komoly hatással vannak az egyén hangulatára, energiaszintjére, és a mindennapi életére. A mániás fázisban az érintett személy rendkívül energikus, eufórikus vagy ingerlékeny lehet. Ilyenkor gyakran túlzottan magabiztosak, impulzívak és kockázatvállalók, ami veszélyes helyzetekhez vezethet, például túlzott pénzköltéshez, meggondolatlan döntésekhez. Az alvásigény drasztikusan lecsökkenhet, és az illető általában hiperaktívvá válik. Bár a mánia kezdetben kellemes érzés lehet, idővel kimerültséghez vezethet. A depressziós fázis során az érintett súlyos hangulati mélypontokat él meg. Az energiahiány, a reménytelenség érzése és az érdektelenség jellemzi ezt az állapotot. Sok esetben az érintett még olyan tevékenységek iránt is elveszíti az érdeklődését, amelyek korábban örömet szereztek neki. A depresszió szinte megbénítja az egyént, és a mindennapi feladatok elvégzése, például az iskolai vagy munkahelyi teljesítmény fenntartása, komoly kihívássá válik.

Hogyan változik az élet bipoláris zavarral?

A bipoláris zavar diagnózisa nagyban befolyásolja az érintettek életminőségét. A betegség nemcsak az érzelmeket, hanem a kapcsolataikat, munkájukat, és általános jólétüket is befolyásolja.

Linda Hamilton - sokáig dühös voltam

A Terminátor sztárja, Linda Hamilton először 2004-ben beszélt arról, hogy bipoláris betegséggel él. 

Linda Hamilton
Forrás: 20th Century Fox/20th Century Fox

Az AP Radionak adott interjújában a közkedvelt színésznő elmondta, hogy „nagyon súlyos” hangulati ingadozásai negatívan hatnak az életére és kapcsolataira. Azonban attól tartott, hogy kezelést kérjen a tünetei miatt.

A korai pályafutásom nagy része azon a dühös nőn alapult, akit ez az állapot fogságban tartott. A gyógyszeres kezelés hatására megváltozott minden. Nem éreztem azt, hogy eltompultam, látványosan javult az életminőségem az elmúlt húsz évhez képest.

Selena Gomez 

A színésznő nemrég beszélt arról, hogy betegségét 2020-ban diagnosztizálták. 

Forrás: GC Images/PG/Bauer-Griffin

Azt mondta, végre válaszokat kapott arra a rengeteg kérdésre, ami az állapotával kapcsolatban felmerült. 

Sokáig küszködtem a fejemben lévő világgal, elveszettnek és időnként reménytelennek éreztem magam

Úgy tűnik a kezeléssel jó irányba halad Selena élete, hiszen a kismadarak eljegyzésről csiripeltek, párja Benny Blanco oldalán végre révbe érhet. 

Mariah Carey 

Az énekesnő 2018-ban beszélt először bipoláris zavaráról. A diagnózis után sokáig nem akarta elfogadni, hogy baj van. Amikor megkapta a gyógyszeres kezelést, megváltozott minden. 

A közelmúltig tagadásban és elszigeteltségben éltem, és állandó félelemben, hogy valaki leleplez. Túl nehéz teher volt cipelni, és egyszerűen nem tudtam tovább csinálni. Kezelést kértem és kaptam, pozitív embereket hoztam magam köré, és visszatértem ahhoz, amit szeretek – dalokat írni és zenélni.

 Ezt érdemes tudni a bipoláris zavarról

  • Kapcsolatok: a bipoláris zavar nemcsak az egyénre van hatással, hanem a családra, barátokra és munkatársakra is. A hangulatingadozások miatt az érintettek nehezen tudnak következetesen viselkedni, ami feszültségekhez vezethet a kapcsolataikban. A mániás időszakban az érintettek túlságosan magabiztosak lehetnek, míg a depressziós fázisban visszahúzódóvá válnak.
  • Munkahelyi nehézségek: az érzelmi hullámvasút komoly kihívásokat jelent a munkahelyi teljesítmény szempontjából is. A mániás fázisokban az érintett gyakran túlvállalja magát, túlzott ambícióval és energiával dolgozik, ami rövid távon produktív lehet, de hosszabb távon káros. A depressziós időszakokban viszont az energiavesztés és a motiváció hiánya miatt a munkahelyi feladatok teljesítése szinte lehetetlenné válik.
  • Öngondoskodás és mindennapi élet: a bipoláris zavarral élők számára a rendszeres napi rutin fenntartása is kihívást jelenthet. Az alvási szokások és az étkezési rutinok gyakran felborulnak, és a betegség hatására az önellátás elhanyagolásához vezethet. Egyes napokon még az egyszerű tevékenységek, mint a zuhanyozás vagy ételkészítés is szinte megoldhatatlan feladatnak tűnhetnek.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.