30 éves a Jóbarátok: Ezeket tuti nem tudtad a sorozatról

Friends (Season 5)
Jóbarátok
Photo12 via AFP - Photo12 via AFP
évforduló Jóbarátok Jennifer Aniston
Szinte hihetetlen, hogy 1994. szeptember 22-én adták le a Jóbarátok első epizódját, vagyis most 30 éves a 10 évadot megélt ikonikus sorozat. Biztos te is kívülről fújod a sitcom összes részét, de talán így is van pár olyan dolog, amit talán még nem tudtál a sorozatról.

David Crane és Marta Kauffman felejthetetlen sitcomja, a Jóbarátok a kilencvenes évek televíziózásának egyik mérföldköve volt. Az NBC tíz évadot megért – eredetileg 1994 és 2004 között sugárzott – sorozata parádés humora és felejthetetlen karakterei miatt ma is széles rajongói bázissal rendelkezik. A hat eltérő hátterű és személyiségű főszereplőt alakító színészből pedig Hollywood legnagyobb sztárjai lettek a Jóbarátok című sorozatnak köszönhetően.

Friends
Jóbarátok
Jóbarátok a kilencvenes évek televíziózásának egyik mérföldköve volt
Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Warner

1. A Jóbarátok örök poéngyárosa

Friends
Jóbarátok
Courteney Cox
Matthew Perry
Matthew Perry humoros alakításával legendássá tette Chandler karakterét
Forrás: Collection ChristopheL via AFP/Vertical

Matthew Perry tavaly októberi tragikus halála nagy veszteség, ám humoros alakításával legendássá tette Chandler karakterét. De tudtad, hogy a legtöbb poénját ő maga találta ki? A Jóbarátok-beli aranyköpéseit mai napig szállóigeként idézzük: „Az első randi nekem általában pánik, szorongás, és közben izzadok, mint a ló.”

2. Más címen futott volna

A sorozat eredeti címe állítólag az lett volna, hogy Insomnia Cafe, de olyan címek is felmerültek, mint Friends Like Us (Barátok mint mi) vagy Six of One (Hatan együtt). Szerencsére végül nyert a Friends.

3. Bruce Willis ingyen is eljátszotta

Friends
Jóbarátok
Bruce Willis
Bruce Willis is feltűnt, aki néhány epizód erejéig játszotta Rachel barátját
Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Warner

A Jóbarátok tíz évada során a feltörekvő színészektől kezdve a már akkor is neves sztárokig rengeteg vendégszereplő megfordult a sorozatban. George Clooney és Julia Roberts mellett Bruce Willis is feltűnt, aki néhány epizód erejéig játszotta Rachel barátját, Pault.

A legenda szerint a Chandlert játszó Matthew Perry és Willis kötöttek egy fogadást a Bérgyilkos a szomszédom forgatásán: előbbi úgy gondolta, hogy a film megszerzi az első helyet a bevételi listán, kollégájának azonban nem volt ennyi bizodalma a produkcióban. A mozi végül több hétig tanyázott az élen, így a vesztes Willis „kénytelen volt" bevállalni Paul szerepét. Willis a gázsiját jótékony célra ajánlotta fel.

4. A nagy fehér kutya

A többször is felbukkanó, guruló nagy fehér kutya szobor, amit a sorozat története szerint Joey Az életünk napjaiért kapott fizetéséből vásárolt, valójában Jennifer Anistoné volt. A bájos színésznő egy barátjától kapta, hogy szerencsét hozzon a Jóbarátok forgatásának első napján.

5. Rossra szabták a karaktert

Friends
Jóbarátok
David Schwimmer
David Schwimmer volt az első, akit az alkotók beválogattak a sorozatba
Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Warner

David Schwimmer volt az első, akit az alkotók beválogattak a sorozatba. Olyannyira rá szabták a szerepet, hogy a színésznek konkrétan meghallgatás nélkül ajánlották fel a szerepet.

6. Monica és Joey egy pár

El tudod képzelni, milyen lett volna így a sorozat? Eredetileg Monica és Joey alkottak volna egy párt, de a közönség reakciója Monica és Chandler első együttlétére olyan elsöprő volt, hogy a sorozat más irányba indult el.

7. A világhírű barista

"Friends" Café - James Michael Tyler
A világhírű barista, James Michael Tyler
Forrás: NORTHFOTO

James Michael Tyler szerepe szerint, Günther a Central Perk kávézó alkalmazottja, aki szerelmes volt a Jennifer Aniston által játszott Rachel Greenbe. Tylert utólag válogatták be a sorozatba, mint Günther, mert ő volt az egyetlen, aki tudta, hogyan kell kezelni egy eszpresszó gépet.

8. Az a bizonyos kanapé

Friends
Jóbarátok
Az a bizonyos kanapé
Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Warner

A Jóbarátokról először talán mindenkinek az ikonikus narancssárga kanapé jut eszébe, amin a srácok kortyolgatják kedvenc kávéjukat. Ez a kanapé sokáig a Warner Bros. Stúdió padlásán porosodott, míg meg nem találta hivatását a Jóbarátok kanapéjaként.

9. Lisa Kudrow valódi terhessége

Friends
A valóságban Lisa Kudrow is terhes volt az első kisfiával
Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Warner

Amikor Phoebe testvére hármas ikreivel volt terhes, akkor a valóságban Lisa Kudrow is terhes volt az első kisfiával. A hasára mondjuk extra párnát kellett tenniük, hogy hiteles legyen a hármas ikres terhesség.

10. Az imádott dal

A sorozat ismert főcímzenéje, az I’ll Be There For You helyett a Shiny Happy People-t akarták használni az R.E.M-től, de végül a sorozat két producere, David Crane és Marta Kauffman írtak egy saját számot a Rembrandts együttessel közösen.

+1. Ez nem is a Nagy Alma

A kezdő képsorokon szereplő szökőkút egyáltalán nem New Yorkban van, hanem Kaliforniában a Warner Brothers’ Ranchen, és persze a stáb soha egy napot sem forgatott New Yorkban.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.