75 éves lett Richard Gere – 9 érdekesség, amit biztosan te sem tudtál a hollywoodi szívtipróról

születésnap buddhizmus Richard Gere
A hivatalos neve Tiffany, John Travoltának köszönheti a befutását, 50 évesen lett először apa, és örökre kitiltották Kínából. 75 éves lett a hollywoodi szívtipró Richard Gere, akiről bizonyára te sem tudtad a következő érdekességeket.

1949. augusztus 31-én Richard Tiffany Gere néven született Philadelphiában. A középső neve az amerikai szokásoktól eltérően nem egy második keresztnév, hanem egy második vezetéknév, méghozzá az édesanyja lánykori vezetékneve. Richard Gere családja egyike a legrégebbi amerikai famíliáknak: az ősei mindkét ágon az Amerikába elsőként érkező brit telepesek, a Mayflower hajó utasainak leszármazottai.

Cannes Film Festival 2024, Richard Gere
75 éves lett Richard Gere
Forrás: Getty Images

Zenével indult a karrierje

Már gyerekként megtanult több hangszeren (zongora, trombita, gitár) is játszani, majd középiskolában is a zenélés jelentette a szenvedélyét, legyen szó akár fellépésekről vagy dalok írásáról. A színészi karrierje is a zene révén indult be: az első jelentősebb szerepeit színpadi musicalekben játszotta.

A testét és elméjét egyaránt szereti edzeni

Diákkorában több sportban is kiemelkedően tehetségesnek bizonyult, egyetemre is tornász sportösztöndíjjal vették fel. A tanulmányait viszont olyan területen folytatta, ami a legkevésbé sem tipikus a sportolók körében: filozófia szakon szerezte meg a diplomáját. Ez a kettős érdeklődés azóta is jellemző rá, és része az életének.

John Travoltának köszönheti a befutását

Az 1970-es és 1980-as évtized fordulójának környékén lett belőle hollywoodi sztár, főként a Mennyei napokban, az Amerikai dzsigolóban és a Garni-zónában játszott főszerepeinek köszönhetően. Meg John Travoltának köszönhetően, akinek mind a három főszerepet felajánlották előtte, de ő mindegyiket visszadobta.

Richard Gere a világ egyik leghíresebb buddhistája

Már huszonévesen érdeklődött a buddhizmus iránt, és amikor 1978-ban először ellátogatott Nepálba tibeti szerzetesekkel találkozni, akkor végképp elköteleződött a keleti vallás és világszemlélet mellett. A dalai lámával is több alkalommal találkozott, és a buddhizmus egyik legismertebb terjesztőjévé lett Amerikában és világszerte egyaránt.

A Micsoda nőhöz nem csak színészként járult hozzá

Karrierje leghíresebb szerepét hozta el a Micsoda nő 1990-ben, aminek egyik jelenetében zongorázni is hallhatjuk. Az itt elhangzó zene Gere saját szerzeménye, de a Julia Roberts-szel közös másik híres romantikus filmje, az Oltári nő kedvéért is komponált egy gitárszólót.

50 évesen lett először apa

Sokáig ő volt Hollywood egyik leghíresebb nőcsábásza, akinek sztárszínésznők sorát sikerült meghódítania. A kilencvenes évek álompárját alkották Cindy Crawford szupermodellel, akivel négy éven át éltek házasságban. Carey Lowell színésznő lett a második felesége 2002 és 2016 között, valamint az első gyermekének édesanyja is. Gere 50 éves volt a kisfiú születésekor, 69 éves a második gyereke, és 70 éves a harmadik világra jötte idején. Utóbbi két gyerek már a harmadik feleségétől, a spanyol újságíró és politikai aktivista Alejandra Silvától született, akivel 2018 óta élnek együtt.

Örökre kitiltották Kínából

Számos humanitárius ügyért harcolt élete során, a világ nehéz sorsú régióiba is ellátogatva. Ő az alapítója a Tibet House és a Gere Foundation nevű civil szervezeteknek is, amelyek a világ kultúráinak megőrzésén fáradoznak, különös tekintettel Tibetre. A tibeti függetlenség melletti kiállása miatt Kínából kitiltotta őt a kommunista államhatalom.

Nem barátja Oscar

Számos alaklommal nevezték már őt a legkiemelkedőbb színésznek azok közül, akik sosem kapták meg az Oscar-díjat. Sőt, még csak jelölést sem kapott rá sohasem annak ellenére, hogy az Oscart rendszerint előre jelző Golden Globe-ra és a színészszakszervezet SAG díjára többször is nominálták.

Ez is érdekelhet:


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.