Hedy Lamarr: a szexi zseninek köszönhetjük a bluetooth technikát és az első filmes orgazmust

Hedy Lamarr
Entertainment Pictures/(©) Copyright 1944 by ZUMA Movie Stills Librabr - Entertainment Pictures
Hedy Lamarr Bluetooth orgazmus
Hedy Lamar kora szépséges zsenije volt. A fiatal színésznő nem csak a művészetért rajongott, hanem a kütyükért is. Feltalálóként neki köszönhetjük a vezeték nélküli kommunikáció alapjait. Igen, a Bluetooth-t alapját az a Hedy Lamarr találta fel, aki először mutatta meg egy filmben, milyen is az orgazmus.

Hedy Lamarr nevét sokan a klasszikus hollywoodi filmek gyönyörű sztárjaként ismerik, de kevesen tudják, hogy ő volt az egyik legbriliánsabb feltaláló is, akinek munkája hozzájárult a modern vezeték nélküli kommunikáció, például a Bluetooth és a Wi-Fi technológiák kifejlesztéséhez. Emellett Lamarr neve egy másik mérföldkővel is összeforrt a filmtörténetben: ő volt az első színésznő, aki a filmvásznon megmutatta, milyen az orgazmus. 

Hedy Lamarr
Hedy Lamarr
Forrás: Entertainment Pictures


Hedy Lamarr: Összetört férfiszíveken át vezetett az útja

Hedy Lamarr 1914-ben született Bécsben, eredeti neve Hedwig Eva Maria Kiesler volt. Már fiatal korában felfigyeltek rá a filmiparban, és hamarosan Európa egyik legismertebb színésznőjévé vált. Karrierje egyik legnagyobb botrányát a cseh Extase (1933) című film hozta meg, amelyben egy jelenetben Lamarr karaktere orgazmust él át. Ez a jelenet forradalminak számított, hiszen először ábrázolták nyíltan a női szexualitást és orgazmust a filmvásznon. Rajongtak érte a férfiak, ő pedig sorra vette palira őket, csalódást okozva a hősszerelmeseknek. 

Az Extase hatalmas felháborodást keltett világszerte, több országban betiltották, de Lamarr neve egy csapásra ismertté vált. A film merészsége ellenére a színésznő továbblépett, és Hollywoodban folytatta karrierjét, ahol olyan hírességek oldalán játszott, mint Clark Gable és Spencer Tracy.

Az agyafúrt Hedyt nem is a férfiak érdekelték, hanem a kütyük

Bár a filmvásznon Hedy Lamarr elsősorban szépségével hódított, a kulisszák mögött egészen más kép alakult ki róla. Lamarr rendkívül intelligens volt, és szenvedélyesen érdeklődött a tudományok, különösen a technológia iránt. A második világháború idején, amikor Hollywoodban épp a karrierje csúcsán volt, Lamarr éjszakáit találmányok tervezésével töltötte. A világháború közepén Lamarr felfigyelt arra, hogy a szövetségesek haditengerészete számára komoly problémát jelentett a rádióirányítású torpedók kommunikációjának feltörése. Erre a problémára Lamarr közösen dolgozott ki egy megoldást a zenész George Antheillel. Kidolgozták a frequencies hopping, vagyis frekvenciaugrás nevű technológiát, amely lehetővé tette a torpedók irányítását úgy, hogy azokat ne lehessen könnyen megzavarni. Ez a rendszer forradalmi újításnak számított, és bár a hadsereg abban az időben nem használta fel, később a bluetooth, wi-fi és GPS technológiák alapját képezte.

A szexi díva, aki megváltoztatta a világot

Annak ellenére, hogy Lamarr találmánya évekkel megelőzte korát, a technológiai világ nem ismerte el érdemeit életében. Színésznőként szerzett hírneve gyakran elhomályosította briliáns elméjét, és sokan csak „a világ legszebb nőjeként” tekintettek rá. Csak élete későbbi szakaszában kapta meg az őt megillető elismerést.1997-ben, több évtizeddel azután, hogy feltalálta a frekvenciaugrás technológiáját, az Electronic Frontier Foundation elismerte Hedy Lamarr és George Antheil találmányát. Lamarr így posztumusz vált technológiai úttörővé, akinek hozzájárulása a vezeték nélküli kommunikáció világához ma is meghatározó.

Hedy Lamarr nemcsak gyönyörű és tehetséges színésznő volt, hanem egy rendkívül okos és innovatív feltaláló is, akinek munkája a modern kommunikáció alapjait fektette le. Filmes karrierje és az orgazmus ábrázolása a Extase -ban egy új korszakot hozott a filmvilágba, míg technológiai találmánya a modern világ egyik kulcselemévé vált. Lamarr öröksége tehát nemcsak a filmvásznon, hanem a technológiai fejlődésben is él tovább, bizonyítva, hogy a szépség és az intelligencia együtt is ragyoghat.

Nézd meg Hedy Lamarr Bombshell című filmjének előzetesét:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.