Macskafogó: 38 éve rajongunk a macskamaffiáért – Íme néhány titok az animációs filmről

mozi animáció Macskafogó
Miu-miujság? A legnépszerűbb magyar animációs film mondatai, jelenetei és dalszövegei szinte az agyunkba égtek. Az imádnivaló macskamaffiózók és a szabadságukért küzdő egerek küzdelme a Macskafogó elképesztő sikerét jelentették. Bevalljuk, ez az a film, amit bármikor újra meg tudunk nézni

1986. október 2-án mutatták be Magyarországon a Macskafogó című animációs filmet, amely azóta is a műfaj egyik legmeghatározóbb alkotásáva. A Ternovszky Béla rendezésében készült film nemcsak a magyar közönséget hódította meg, hanem nemzetközi szinten is elismerést aratott. Az egyedi humorával, karaktereivel és felejthetetlen jeleneteivel a Macskafogó 38 évvel a premierje után is a magyar kultúra része maradt, generációkat szórakoztatva és idézve meg újra és újra.

macskafogó
Macskafogó- 38 éve mutatták be a kultfilmet

Macskafogó: Grabowsky bevetésen

A Macskafogó egy sajátos paródia, amely ügyesen keveri a krimi, a sci-fi és az akciófilmek elemeit. A történet központjában az örök ellentét áll: a macskák és egerek harca. A film egy alternatív világban játszódik, ahol az egerek civilizált és fejlett társadalmat hoztak létre, míg a macskák erőszakos bűnözőkként terrorizálják őket. A macskák célja, hogy végleg leszámoljanak az egerekkel, és ehhez egy "macskafogó" nevű gépet akarnak bevetni. Az egerek reménye egy titokzatos ügynök, Grabowsky, akinek az a feladata, hogy meghiúsítsa a macskák tervét.

A film erőssége nemcsak a humorban rejlik, hanem az izgalmas és fordulatos történetben, amely tele van utalásokkal és szatirikus elemekkel, amelyek a kémfilmek és a nagy hollywoodi produkciók világát idézik meg. A karakterek egytől egyig emlékezetesek, az egerek bátorságától és ügyességétől kezdve a macskák fenyegető, abszurdan vicces viselkedéséig.

Jöjjön közelebb Safranek!

Állítólag minden egy dallal kezdődött,  a filmet ugyanis megelőzte a Négy gengszter című dal, amely eredeti verziója egy amerikai produkció számára készült. A dal jogaiért tízezer dollárt kellett kifizetni, mondjuk megérte, hiszen hatalmas sláger lett, még úgy is, hogy a forgalmazó az amerikai verzióból kivágta.   A film a Pannónia Filmstúdióban készült, amely akkoriban Magyarország vezető animációs stúdiója volt. A Macskafogó sikerének egyik titka az, hogy az alkotók a nyugati filmek és popkultúra elemeit ötvözték a hazai humorral és társadalomkritikával. A párbeszédek tele vannak humorral, amelyek nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek számára is élvezhetővé teszik a filmet.

Mr. Teufel: Mehet, Safranek, és üdvözlöm a kedves feleségét!

Safranek: Köszönöm, uram, de már egy éve önnel él.

 

A filmben  zseniális szinkronszínészek  dolgoztak, akik nagyszerű alakításukkal tökéletesítették a film hangulatát. A magyar szinkron különösen hozzájárult a karakterek egyediségéhez, olyan nagy nevekkel, mint Sinkó László (Grabowsky), Benedek Miklós (Teufel) , Haumann Péter (Safranek)  és Körmendi János (Gatto).

Egy aprócska kalapocska benne csacska macska mocska

A Macskafogó nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is nagy sikert aratott. A film Németországban és Kanadában is bemutatásra került, és a nemzetközi közönség is nagyra értékelte az egyedi stílust, a humoros dialógusokat és a különleges animációs technikát. A film stílusa és humora könnyen átlépte a nyelvi határokat, így az 1980-as évek végén több nemzetközi fesztiválon is elismerték.

Jöjjön közelebb Safranek!

A Macskafogó az évek során igazi kultfilmmé vált. A jellegzetes mondatok, mint például „Nyugi van, nyugi van, nyugi van!”, „Ki kopog? Egy árva egér” vagy „Csak semmi pánik!”, lényegében szállóigékké váltak . A film különösen a '80-as és '90-es évek fiataljaira volt nagy hatással, akik felnőttként is nosztalgiával idézik fel az alkotást.

A Macskafogó a magyar animációs filmgyártás egyik mérföldkövének számít. A Pannónia Filmstúdió olyan más sikeres alkotásokkal is büszkélkedhetett, mint a Mézga család, a Pityke őrmester, vagy épp a Vízipók-csodapók, de a Macskafogó nemzetközi szinten is egyedülálló alkotás lett. Az animációs technika, a karakterek kidolgozottsága és a történetvezetés mind olyan színvonalat képviselt, amely akkoriban kiemelkedő volt Kelet-Európában.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.