Zöldmosás miatt indítottak vizsgálatot a Shein ellen Olaszországban

Shein
NurPhoto via AFP/Costfoto/NurPhoto - NurPhoto via AFP
fenntarthatóság Shein vizsgálat
Vizsgálat folyik Olaszországban fenntarthatósági állításai miatt a kínai fast fashion óriásvállalat ellen. Az olasz trösztellenes felügyelet szerint a Shein félrevezető állításokat tett közzé a fenntarthatósági gyakorlatáról.

Az olasz trösztellenes felügyelet vizsgálatot folytat a Shein online fast fashion óriásvállalat ellen, mert az esetlegesen félrevezető állításokat tett közzé fenntarthatósági gyakorlatáról. Az ország független versenyhatósága közleményben tudatta, hogy zöldmosás gyanúja miatt került a fókuszukba az Infinite Styles Serves Co. Limited nevű dublini székhelyű vállalatra, amely Shein néven üzletel, és amely az online kiskereskedő weboldalát és alkalmazását üzemelteti.

Shein
A Sheint Kínában alapították, de jelenleg Szingapúrban van a székhelye
Forrás: AFP 

A Shein sokak szerint túlfogyasztásra és környezeti pazarlásra ösztönöz

A Sheint Kínában alapították, de jelenleg Szingapúrban van a székhelye. A kiskereskedelem világában meteorként csapódott be és folyamatos emelkedést mutat üzleti modelljének köszönhetően, amely lehetővé teszi, hogy a valós idejű kereslet alapján ruházati cikkeket állítson elő, és azokat közvetlenül a vásárlóknak szállítsa az elsősorban Kínában működő gyárakból. Ennek köszönhetően a vállalat rendkívül alacsony áron kínálja termékeit, és vonzza a vásárlókat, akik a weboldalán 10 eurós pulóvereket, 2 eurós telefontokokat és egyéb termékeket vásárolhatnak a gyorsan frissülő választékból. A Shein kritikusai azonban régóta azzal érvelnek, hogy a vállalat gyakorlata túlfogyasztásra és környezeti pazarlásra ösztönöz, amely problémák ellen a kiskereskedő elmondása szerint küzdeni kíván.

Lehetséges, hogy a környezetvédelmi irányelveivel kapcsolatban a Shein megtéveszti a vásárlókat?

Olasz tisztviselők azzal vádolják a céget, hogy félrevezeti a fogyasztókat az általa forgalmazott ruhák környezeti fenntarthatóságára vonatkozó állításokkal. Környezetvédelmi szervezetek azt állítják, hogy az ilyen megtévesztő gyakorlat, az úgynevezett zöldmosás a vállalati világban mindenütt előfordul. Az olasz trösztellenes hatóság szerint a Shein olasz weboldalán található környezetvédelmi hivatkozások egy része megtévesztő, vagy nem tartalmaz információkat. A Shein ruháit fenntarthatónak hirdető képek is „általános, homályos, zavaros és/vagy félrevezető környezetvédelmi állításokkal” jelennek meg a hatóság közleménye szerint.

A felügyelőszerv különösen a Shien „evoluShein” kollekciójáról szóló információkat idézte, amelyek szerinte megtéveszthették a fogyasztókat, akik a kollekcióból vásárolt ruhákat újrahasznosíthatónak gondolják.

A Shein szén-dioxid-kibocsátása a dekarbonizációs célok ellenére nőtt

A hatóság azt is állítja, hogy a Shein weboldalán szereplő, a dekarbonizáció iránti kinyilvánított elkötelezettség „nyilvánvaló ellentmondásban” áll az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedésével, amelyet a Shein 2022-re és 2023-ra vonatkozó fenntarthatósági jelentésében szerepeltetett.

Az online kiskereskedő közölte, hogy együttműködik az olasz vizsgálatban.

„Szeretnénk megragadni az alkalmat arra is, hogy megerősítsük elkötelezettségünket a törvények és szabályozások betartása mellett azokon a piacokon, ahol működünk, valamint az átláthatóság fenntartása mellett a vásárlóink felé”áll a Shein közleményében.

A Shein máshol is kihívásokkal nézett szembe Európában. Kritikusok és érdekvédelmi csoportok, mint például az Amnesty International UK ellenezték a vállalat lehetséges bevezetését a londoni tőzsdére munkaügyi és környezetvédelmi aggályok miatt.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.