60 éves lett a Jóbarátok Monicája – ezt a 10 dolgot biztosan nem tudtad Courteney Coxról

Courtney Cox
Shutterstock - Eugene Powers
születésnap Jóbarátok Courteney Cox
Híres uralkodók leszármazottja, ő mondta ki először a menstruáció szót a tévében, Matthew Perry kétszer is megkérte a kezét, és genetikai betegség nehezítette az életét. 60. születésnapját ünnepli Courteney Cox, akit nagy adag róla szóló érdekességgel köszöntünk.

Courteney Cox 1964. június 15-én az Alabama állambeli Birmingham városában született, egy nagymúltú és befolyásos család tagjaként. Angol, ír, skót, walesi, német és svéd vér is folyik az ereiben, a felmenői között pedig ott található Hódító Vilmos és I. Edward angol király is.

Courteney Cox 60 éves lett
Courteney Cox 60 éves lett
Forrás: Shutterstock

Courteney Cox mondta ki először a menstruáció szót a tévében

Az egyetemen építészetet tanult, de már ekkor is modellkedett mellette, és a karrierje érdekében félbe is hagyta az iskoláit. Leszerződött a híres Ford modellügynökséghez, és címlapok sokaságán szerepelt. Ezt aztán reklámfilmszerepek követték, többek között a Tampax számára, az egyik ilyen tévés hirdetésben pedig ő volt az, aki először kimondta amerikai képernyőn a korábban tabunak számító menstruáció (’period’) szót.

Bruce Springsteen emelte ki a tömegből

Az első híres színészi szerepét egy videoklip hozta el. A legendás filmrendező, Brian De Palma készítette el Bruce Springsteen számára a Dancing in the Dark klipjét, aminek sztorija szerint a rocksztár koncert közben felhív a színpadra egy fiatal, ismeretlen lányt a tömegből, hogy táncoljon vele.

Rachel helyett választotta Monicát a Jóbarátokban

Az élete 1994-ben vett gyökeres fordulatot, amikor a mozikban is sikert aratott a közreműködésével készült Ace Ventura, és megkapta a Jóbarátok egyik állandó szerepét is. Eredetileg Rachel karakterét szánták neki, de Cox inkább Monicát választotta, akinek figurája azóta elválaszthatatlan lett tőle.

Sikollyal kapott új nevet

A mozifilmes karrierjének legismertebb szerepét Gale Weathers karaktere jelenti a Sikoly-horrorfilmekből, akit már hat alkalommal játszott el. A Sikolyban ismerte meg a férjét, David Arquette-et, akivel 1999 és 2013 között alkottak hollywoodi álompárt, ebben az időszakban a színésznő Courteney Cox-Arquette néven szerepelt a filmekben is. A házasságukból egy kislány, Coco született.

A férjével együtt szokott le

A házasságával nem csak egy férjet nyert, de egy egészségesebb életet is. Az esküvőre készülve ugyanis elhatározták David Arquette-el, hogy mind a ketten leszoknak a dohányzásról, és ez a közös projekt sikerrel is járt. Courteney Coxnak ez különösen nagy dolgot jelentett, mivel 13 éves kora óta rendszeresen cigizett.

A karate a sportja

Nem sokkal a kislánya megszületése után kezdett el karatézni, először csak azzal a céllal, hogy újra formába jöjjön. De a sport annyira megtetszett neki, hogy azóta ez az egyik fő hobbija, és a barna övig is eljutott.

Genetikai betegség nehezítette az életét

Már középkorúként szembesült azzal, hogy egy örökletes genetikai betegség okozhatta azt a sok egészségügyi problémát, amivel nem csak neki, de a családtagjainak is szembe kellett néznie. Az MTHFR mutáció az enzimek működését és a táplálékfeldolgozást befolyásolja, és Cox ennek tudja be a felmenői közötti gyakori depressziót, az édesapja ritka rákbetegségét, és a saját vetéléseit is. Mióta rájött az okokra, ehhez tudta igazítani a táplálkozását, és sokkal jobban érzi magát.

Matthew Perry kétszer is megkérte a kezét

A Jóbarátok tragikus módon elhunyt sztárja két alkalommal is megkérte a kezét, mindkétszer a kamerák előtt: a Jóbarátokban és a Született szinglik mozifilmben is. De a való életben is több alkalommal jegyezték el, legutóbb a mostani párja, a zenész Johhny McDaid, akivel 2013 óta élnek kapcsolatban, hosszabb-rövidebb megszakításokkal.

Épp szünetet tart a karrierjében

Az utóbbi években csupa horrorban vállalt szerepet: a 2022-2023-ban futó Shining Vale sorozatban, és a Sikoly legutóbbi két felvonásában. A jövőre nézve egyelőre nem szerepel a neve egyetlen produkció bejelentett stábjában sem, a jelek szerint egy kis szünetet tart épp a színészi karrierjében.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.