"Több vagyok, mint a súlyom" - Sztárok a testszégyenítés és a hollywoodi nyomás ellen

MET Gala
AFP/AFP or licensors - AFP
testszégyenítés body shaming sztárok
Nemcsak nem szégyen, ha szereted a tested, de szinte kötelező is. Ha csak arra gondolsz, hogy nap mint nap kiszolgál, akkor alkattól függetlenül hálás lehetsz azért, hogy van, működik, életben tart. Az már más kérdés, hogy van, akinek tetszik, ahogy kinézel, és van, akinek nem.

Egyre több világsztár hangoztatja, hogy a testszeretet fontos, és senkinek nincs joga kritizálni a másik megjelenését. Van, akit a vékony alkata, van, akit a túlsúlya, másokat a mellméretük, szájvastagságuk és még sok más miatt illetnek nap mint nap kritikákkal. Ám ők kiállnak magukért és a testszégyenítőkkel szemben, sőt, a showbiznisz elvárásaival is szembe mennek, nem hajlandóak megadni magukat az irreális elvárásoknak, amelyek sokszor a tehetségnél és a tudásnál is nagyobb szerepet játszanak Hollywoodban.

MET Gala, Ashley Graham, sztár
Ashley Graham modell is azon sztárok közé tartozik, akik nem hagyják, hogy az alkatuk miatt kritizlják őket
Forrás: AFP/AFP or licensors

Lássuk, kik azok a sztárok, akik kiállnak magukért és másokért is a testszégyenítés ellen

A body shaming, magyarul testszégyenítés a közösségi média térnyerésével erősödött fel. A média a túlsúlyos emberekkel szemben mindig is kegyetlen volt, és a nők mell- és fenékmérete is folyamatosan terítéken volt és van. Ma már bármi, ami más, nem átlagos a testünkön, kritikára adhat okot. Az átlagember is szenved a kommentszekcióban megjelenő testszégyenítéstől, ám a hírességek különösen ki vannak téve a negatív véleménycunaminak.

F1 Grand Prix Of Monaco 2024
Ashley Graham házi feladatként tekint a testszeretetre
Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto

Ashley Graham

A divatiparban dolgozó Ashley nem éppen az XS-es méretéről híres. A telt idomú modell nem próbál megfelelni az aktuális nőideálnak, mégis rengeteg rajongója van. A testszeretetről azt gondolja, hogy a folyamatos támadások miatt, még a rajongói szeretet mellett sem olyan könnyű elérni, hogy pozitívan gondoljon magára, és neki sem megy varázsütésre. „Ez olyan, mint a házi feladat elkészítése. Erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy elkészüljön. Az én erőfeszítésem az, hogy minden reggel, amikor felébredek, beszélgetek a testemmel.”

"The French Italian" Premiere - 2024 Tribeca Festival
Chloe Cherry nem az alkata miatt kap kritikákat
Forrás: Getty Images via AFP/2024 Getty Images

Chloe Cherry

Egy 2022 februárjában adott interjúban beszélt arról az Eufória sztárja, hogy mennyi kritikát kap a száj miatt. „Őrület, hányan beszélnek arról, hogy az ajkaim mekkorák. Az a sok címlap, és az a rengeteg ember, aki az ajkaimról posztol és kommentel, szürreális” — nyilatkozta a színésznő, aki azt is hozzátette, hogy a sorozatnak köszönhető ismertsége előtt soha nem találkozott ezzel a jelenséggel. 

GASLIT World Premiere - New York, NY - STARZ
A Fargo sztárja a filmipart szólította fel
Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images

Allison Tolman

A Fargo sztárja 2022 januárjában a Twitteren (ma már X) üzent a filmiparnak: „Írók és showrunnerek, vegyétek ki a súllyal kapcsolatos vicceket a forgatókönyveitekből. Nem viccesek. Ha azok lennének, akkor sem viselnénk jól, sőt, még ha el is viseljük, ezek a poénok akkor is bántók a karaktereitekkel, színészeitekkel, a stábok és a közönség egyes tagjaival szemben. Nem éri meg".

Elton John AIDS Foundation's 32nd Annual Academy Awards Viewing Party - Inside
Melanie Lynskey és férje, Jason Ritter
Forrás: Getty Images via AFP/2024 Getty Images

Melanie Lynskey

A Túlélőjátszma (és számos népszerű film és sorozat sztárja) egy interjúban mesélte el még 2022-ben, hogy rengeteg kritikát kapott online felületeken, amelyek mindegyike arról szólt, hogy egy olyan nőhöz, amilyen ő, egészen biztos, hogy nem vonzódna egy olyan férfi, mint a filmbéli partnere, akit Peter Gadiot alakít. „Én erre csak annyit mondok: Húha, ez komoly? Tényleg ezen agyalnak annyit az emberek, ez a legfontosabb, hogy a nő vékony és/vagy fiatal legyen?” — nyilatkozta. Az viszont már belőle is valódi  indulatokat váltott ki, amikor a forgatáson odament hozzá egy stábtag, hogy megjegyzéseket tegyen a testalkatára: „Azt kérdezte tőlem: Mik a terveid? Biztos vagyok benne, hogy a producerek szereznek neked egy edzőt. Szívesen segítenének neked ebben” — emlékezett vissza Lynskey, akit a főszereplők, Tawny Cypress, Christina Ricci és Juliette Lewis támogattak, utóbbi még egy levelet is írt a producereknek.

The 2024 Met Gala Celebrating "Sleeping Beauties: Reawakening Fashion" - Arrivals
Demi Lovato nem maga miatt dühös, hanem másokért
Forrás: Getty Images via AFP/2024 Getty Images

Demi Lovato

Az énekesnő 2019 márciusában szólalt meg, miután egy róla szóló cikk címe arról szólt, hogy elhízott. Instagram-történetében Lovato ezt írta: „Több vagyok, mint a súlyom. Nem amiatt vagyok feldúlt, hogy valaki a teltebb alkatomra építi a címlapot. Azért vagyok dühös, mert az emberek úgy gondolják, hogy rendben van, ha valaki amiatt kerülhet címlapra, hogy hízott. Különösen egy olyan nő esetében, mint én, aki nyíltan beszélt arról, hogy épp a táplálkozási zavarából akar felgyógyulni. Nem magam miatt vagyok dühös, hanem mindenkiért, akit befolyásol a diétakultúra. Túl sokan határozzák meg a saját ideális testsúlyukat arra alapozva, hogy mások szerint hogyan kellene kinézniük vagy hány kilót kellene nyomniuk. Az ilyen cikkek csak hozzájárulnak ehhez a mérgező gondolkodásmódhoz. Ha ezt olvasod: Ne hallgass a negatív diétás kultúra dumájára. Te több vagy, mint egy szám a mérlegen, és én is több vagyok, mint egy fejléc a testalkatomról".
 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.