Harry herceg visszatér az Egyesült Királyságba: ez sok kérdést vet fel a királyi családban

Britain's Prince Harry, Duke of Sussex leaves after attending a ceremony marking the 10th anniversary of the Invictus Games, at St Paul's Cathedral in central London, on May 8, 2024. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP) - AFP
Invictus Games brit királyi család Harry herceg hazatérés
Úgy tűnik, Vilmos herceg öccse újabb utazásra készül az Egyesült Királyságba, legalábbis jótékonysági szervezete, az Invictus Games bejelentése erre utal. Harry herceg szívügye a jótékonysági sportesemény, amelyet 2027-ben szülőhazájában rendeznek meg.

Birmingham nyerte el a pályázatot a sebesült, sérült és beteg katonák és veteránok sportversenyének 2027-es megrendezésére. Ez lesz a második alkalom, hogy a játékokat az Egyesült Királyságban rendezik meg, miután az első eseményre 2014-ben Londonban került sor. Harry herceg, az Invictus Games alapítójaként három év múlva biztosan visszatér az Egyesült Királyságba, ami, ha addig nem történik változás a családi viszonyokban, számos kérdést felvet.

Harry herceg, Invictus Games
Harry herceg hazatér, 2027-ben biztosan
Forrás: Anadolu via AFP/2024 Anadolu

A hazai pályán megrendezett verseny azonban kétségtelenül felveti a kérdést, hogy Harry apja, Károly király, testvére, Vilmos herceg, sógornője, a walesi hercegné vagy a királyi család más tagjai részt vesznek-e az eseményen. Károly és Vilmos támogatták Harryt, amikor 10 évvel ezelőtt elindította a nagyszabású vállalkozást, és csatlakoztak hozzá a megnyitó ünnepségen, később pedig együtt nézték az atlétikai versenyeket.

Harry herceg nem tudja megvédeni a családját

Az azóta eltelt években azonban sok minden megváltozott: Harry feleségével, Meghannal együtt lemondott a királyi családban betöltött helyéről, és az Egyesült Államokba költözött. Édesapjával feszült a viszonya, bátyjával nem beszélnek egymással, miután a Netflix dokumentumfilmjében és memoárjában, a Tartalék című könyvben Károly király, Kamilla királyné, Vilmos és Katalin ellen fogalmazott meg kritikát. Legutóbbi, májusi látogatásán Harry nem találkozott az apjával.

Még nem tudni, hogy Meghan elkíséri-e Harryt a 2027-es játékok idejére. Utoljára 2022-ben, a néhai királynő temetésén látták nyilvánosan az Egyesült Királyságban, de mivel a sussexi hercegi a pár biztonsági helyzete kétséges Nagy-Brittaniában — Harry herceg elveszítette a pert, amit a brit rendőri védelem elvesztése miatt indított —, nem merik megkockáztatni, hogy védelem nélkül tartózkodjanak az országban. Harry fellebbezhet a Legfelsőbb Bíróság döntése ellen, de ha a 2027-es játékok előtt nem adnak neki igazat, akkor nagy döntést kell meghoznia arról, hogy részt vegyen-e a játékokon.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.