Ördögűzős filmek: amikor a gonosz beléd költözik - VIDEÓK

mozi ördögűzés gonosz
Összegyűjtöttük neked a téma legemlékezetesebb filmjeit. Íme, a Life.hu válogatása a legnépszerűbb ördögűzős mozikból.

Júliusban két ördögűzős film is érkezik a hazai mozik kínálatába: egy argentin vidéki történet és egy hollywoodi filmforgatós sztori. Az Amikor a gonosz leselkedik és az Ördögűzés kapcsán itt volt az ideje listára gyűjtenünk minden idők legemlékezetesebb alkotásait a témában. Ördögűzős filmek, amelyek hatalmasat mentek.

Az ördögűzős filmek egyik legismertebbje a Démonok között
Az ördögűzős filmek egyik legismertebbje a Démonok között
Forrás: InterCom

Az ördögűző (1973)

Az ördögűzés jelenségét William Friedkin 1973-as sikerfilmje emelte be a mozis köztudatba és a popkultúrába. Az ördögűző a maga idejében a témájával és a sokkoló jeleneteivel is meglepte a világot, hisz kevés félelmetesebb és sokkolóbb esemény fordulhat elő annál, mint ha egy alvilági démon pont egy ártatlan kislány testébe fészkeli bele magát. A megszállt gyerek hátborzongatóan gyomorforgató viselkedése és a kiűzendő démon ellen egy szakember, Merrin atya próbál meg tenni valamit, saját magát sem kímélve. Az ördögűző lett az első horrorfilm is, amit Oscar-díjra jelöltek, összesen 10 kategóriában.

Ördögűzés Emily Rose üdvéért (2005)

A katolikus egyház a mai napig valóságos dologként kezeli az emberi testet megszálló démonokat, akik ellen az ördögűzés eszközével lehet fellépni, míg sokan csak a rémtörténetek és horrorfilmek kitalációinak tartják az egészet. Ez a két vélemény is összecsap az Ördögűzés Emily Rose üdvéért, ami a horrort a tárgyalótermi dráma műfajával vegyíti. A bíróság előtt kell ugyanis bizonyítania egy papnak, hogy a halállal végződő ördögűzése jogos tett volt, miközben a megelevenedő visszaemlékezésekben mi is tanúi lehetünk a félelmetes eseményeknek.

A rítus (2011)

Nagyrészt Budapesten forgatták, de hazánk fővárosa Rómát alakítja ebben a Matt Baglio sikerkönyvéből készült misztikus drámában, ami vállaltan elfogult, hívő nézőpontból mutatja be a történetét, és maga a katolikus egyház is áldását adta rá. A főhőse egy ifjú amerikai pap, akinek erős kétségei vannak a hitével kapcsolatban, és aki Rómába utazik ördögűzést tanulni a műfaj nagy öregjétől – akit a színészszakma nagy öregje, Anthony Hopkins formál meg.

 

Démonok között (2013)

A paranormális jelenségek után kutató Warren házaspár filmes kalandjai nagymértékben építettek az amerikai horrortörténetek egyik klasszikusára, a számtalan alkalommal feldolgozott, valós eseményeken alapuló amytiville-i kísértetházas sztorira – ennek a sztorinak pedig démonűzés is része, több filmben is. Hisz Warrenék története akkora sikert aratott, hogy azóta egész Démonok között-franchise épült a kezdőfilmre számos folytatással, és olyan spin-offokkal, mint Az apáca, A gyászoló asszony átka, vagy az Annabelle-filmek.

A pápa ördögűzője (2023)

Russell Crowe már korábban is belekeveredett a filmvásznon ördögűzős sztoriba! Ebben a tavalyi horrorfilmben egy valóban élt személyt, Gabriele Amorth atyát alakítja, aki a Vatikán fő ördögűzőjeként tevékenykedett évtizedeken át, és több mint 100 000 ördögűzést hajtott végre. A filmben Amorth egy ördögűzés révén bukkan rá egy jelentős összeesküvésre a Vatikánon belül, amit évszázadok óta próbáltak leplezni gonosz erők.

Ördögűzés (2024)

A magyar mozivásznakra július 4-én érkezett meg Russell Crowe újabb ördögűzős filmje, ami megidézi a zsáner korábbi híres alkotásait is. Hisz egy ördögűzős film forgatásán játszódik, ahol elkezdenek furcsa dolgok történni, miközben a főszereplő sztárszínész a saját démonaival is kénytelen szembenézni.

Amikor a gonosz leselkedik (2023)

Július 11-től vetítik a hazai mozik azt az argentin-amerikai horrorfilmet, ami a műfaj rajongói között már világszerte kultikus státuszt vívott ki magának a félelmetessége és a sokkolóan hatásos jelenetei miatt. A története egy isten háta mögötti faluban játszódik, ahol két testvér egy démon által megszállt férfit talál egy szegény családnál, a gonosz pedig épp azon van, hogy megszülessen a férfi testéből. A testvérek megpróbálnak megszabadulni a démontól, de az fizikai jelenlét nélkül is követi őket.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.