Elhunyt a 60-as évek legnépszerűbb táncdalénekesnője: dalait ma is dúdoljuk

legenda Caterina Valente
Hatalmas veszteség a popzenének: elhunyt a 60-as évek egyik legisertebb énekesnője. Caterina Valente 92 éves volt.

Meghalt Caterina Valente popikon. A szomorú hírt az énekesnő honapján jelentették be. A közleményben ez áll: „Caterina Valente, olasz-francia Grammy-díjra jelölt olasz énekesnő, gitáros és táncos békésen, természetes halállal hunyt el a svájci Luganóban lévő otthonában, két fia körében, életének 93. évében.”  Sajtószóvivője, Günther Huber megerősítette a halálhírt megerősítette a hírügynökségeknek.

 

Caterina Valente honlapján a család arra is felhívta a figyelmet, hogy a temetés az elhunyt kérésére szigorúan bizalmasan zajlik, nem lesz nyilvános szertartás vagy megemlékezés.

Caterina Valente világraszóló karrierje

Caterina Valente 1931-ben született Párizsban, szülei olasz származásúak voltak, és mindketten elismert zenészek. Caterina kezdetben három testvérével együtt lépett fel, de aztán kitört a háború, a fellépések csak a béke beállta után folytatódhattak. Az 1950-es évek elején azonban Caterina már inkább első férjével, Gerd Scholzcal turnézott, akihez 1952-ben ment feleségül. A férfitól egy fia született, Eric.

Az áttörést a Ganz Paris träumt von der Liebe című dal hozta meg számára, a dalnak köszönhetően több mint 500 000 lemezt adott el, és innen nem vot megállás. Nem sokkal később nemzetközi sikereket aratott, és színésznőként is nevet szerzett magának, mind a moziban, mind a televízióban.

Első házassága 1971-ben válással végződött. 1972-ben ment feleségül Roy Budd zeneszerzőhöz, akitől Alessandro nevű fia született, de ez a frigy sem tartott sokáig, 1979-ben elváltak.

Caterina Valente pályája során mintegy 1500 dalt adott elő, összesen 13 nyelven. Az 1960-as években a legnépszerűbb táncdalénekesnő volt Németországban és Európában. Pályája egy részét az Amerikai Egyesült Államokban töltötte, többek között Bing Crosby, Dean Martin, Perry Como, Ella Fitzgerald dalaival aratta sikereit.

Az énekesnő Bongo Cha Cha Cha című dalát pár éve a Goodboys dolgozta fel:

 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.