Így tárold az esküvői ruhád a lagzi után

Shutterstock/Copyright (c) 2014 Cvetkova Elina/Shutterstock. No use without permission. -
A nagy nap esküvő esküvői ruha menyasszony
Ha közeleg az esküvőd és saját menyasszonyi ruhát vettél a nagy napra, akkor nem árt tudnod, hogy az esküvő után mikre érdemes figyelned annak tárolása során.

Az esküvői ruha általában bonyolultan megtervezett és rendkívül finom kelme, így a tisztítása is igényel némi odafigyelést. Cikkünkben mutatunk pár egyszerű tippet, amivel könnyen elérhető, hogy a ruha még évek múltán is tökéletes állapotban maradjon.

Wedding.,Wedding,Day.,Paper,Flowers,In,Wedding,Decor.,Bride,And
Nem mindegy, hogy tárolod az esküvői ruhád a lagzi után 
Forrás: Shutterstock

Az esküvői ruhádhoz érzelmileg is kötődsz

Teljesen érthető, hogy a nagy napon viselt ruhánkhoz érzelmileg is kötődünk. Hiszen szép emlékeket őriz és több mint valószínű, hogy hosszú időbe telt, mire megtaláltuk a tökéletes fazont. Azt a ruhát, amit megálmodtunk magunknak, amit mintha csak ránk terveztek volna. Rápillantva még akár évekkel később is örömmel és boldogsággal emlékezhetünk életünk egyik legszebb napjára.

 

Tisztítás – bízzuk szakemberre

Az esküvői ruha tisztítása kulcsfontosságú. 

Elkerülhetetlen, hogy főleg egy nyári esküvő alkalmával ne izzadjunk bele, ne kerüljön rá a nap folyamán valamilyen étel- vagy sminkfolt, illetve az áttáncolt éjszaka után valószínűleg a földig érő ruha alja is koszossá, piszkossá válik.

 Így senki sem akasztaná be a szekrényébe egyik ruháját sem, pláne, ha a menyasszonyi ruhánkról van szó. A foltok eltávolításával nem érdemes várni, minél hamarabb kitisztíttatjuk, annál nagyobb az esélyünk rá, hogy ruhánk olyan lesz, mint új korában. A foltok így nem tudnak teljesen beszívódni és rögzülni az anyagban.

Természetesen otthon is nekiállhatunk a tisztításnak, ami bár lehet, hogy olcsóbb megoldásnak tűnik, de sokkal hosszadalmasabb és a végeredmény sem biztos, hogy olyan lesz, mint amit elgondoltunk. Akár még kárt is tehetünk a ruhánkban a nem megfelelő tisztítószer használatával. Keressünk hát egy szakembert, aki egyedi kezelési tervet készít majd a ruhánk szövetének, öltésének és részleteinek megfelelően, a teljes ruhán lévő foltok elemzése mellett. Érdemes felkutatni azokat a ruhatisztítókat, amelyek szolgáltatásaik között szerepel speciálisan a menyasszonyi ruhatisztítás. Van, ahol garanciát is vállalnak a szolgáltatásaikra, erre se felejtsünk el rákérdezni.

Tisza. Vagy mégsem?

Lehet, hogy látszólag a menyasszonyi ruhánk makulátlanul tisztának tűnik, majd néhány hónap után átnézve szembesülünk az addig láthatatlan sárgás, barnás foltokkal. 

Érdemes tudni, hogy idővel is felszínre bukkanhatnak foltok, elszíneződések. Hogy miért? Mert például ha fehérbor löttyen a ruhánkra, az nem látszódik elsőre.

 Viszont a benne lévő cukor miatt egy idő után ezek a foltok elkezdenek bebarnulni. Hő hatására ez a folyamat gyorsabban végbe mehet. Ilyenkor kár bosszankodni, inkább mihamarabb orvosoljuk a problémát és vigyük el egy megfelelő ruhatisztítóba.

Erre figyelj az esküvői ruha tárolása során

Ha már makulátlanul tiszta az esküvői ruhánk, hűvös és sötét helyet válaszunk neki. Védjük a közvetlen napfénytől, mert ettől a fehér ruha idővel sárgás színűvé válhat. Ne lógassuk hosszú ideig fogason, mert a nehezebb ruhákban ez kárt tehet. Fontos, hogy a hagyományos műanyag ruhatároló, cipzáras tasakok sem alkalmasak az esküvői ruha tárolására, hiszen az ilyen műanyag nem légáteresztő, így magában tartja a nedvességet, ami szintén elszíneződést okozhat. 

Ne tároljuk a ruhát padláson, garázsban, vagy pincében. Bár ezeken a helyeken sötét van, de a hőmérséklet és a páratartalom szélsőséges lehet, ami szintén árthat a ruhánknak.

 Használjunk színmentes selyempapírt, vagy ruhazacskót, ami megvédi az esküvői ruha anyagát és megakadályozza a gyűrődéseket. Majd a ruhát ezzel együtt helyezzük el egy olyan légáteresztő tárolódobozba, amelyben a ruhánk kényelmesen elfér. Félévente pedig érdemes megnézni, hogy nincs e rajta sérülés, vagy kártevő, például moly.

 

Ha mégsem tartanád meg

Néhány menyasszonyi ruha alkalmas lehet rá, hogy egy ügyes kezű varrónő kisebb átalakításokkal csinos alkalmi ruhát varázsoljon belőle, amit aztán többször is hordhatunk majd. Természetesen a lagzi után dönthetsz úgy is, hogy mégsem tartod meg, hanem eladod, vagy egy charity boltba leadod, eladományozod a menyasszonyi ruhád. Ezzel pedig lehet, hogy valaki olyat ajándékozol meg, akinek amúgy nem lenne lehetősége hozzájutni e

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.