Nagy gardróbrendezés: így tároljuk a melegebb ruhákat

Color,Of,The,Year,2024:,Peach,Fuzz.,Beautiful,Young,Woman
Shutterstock/ilona.shorokhova - ilona.shorokhova
tippek-tanácsok ruha gardrób
Ha eddig a változékony idő miatt óvatosak voltunk, most végre elpakolhatjuk a meleg holmikat, hogy minél több helyük legyen a nyári szetteknek. Megmutatjuk, hogyan tárold a vastagabb ruhákat, hogy megőrizzék jó állapotukat a következő szezonig.

Mutatunk pár egyszerű tippet, hogyan tárold megfelelően a melegebb ruhákat:

téli ruhákat
Tisztán tegyük el a téli ruhákat - illusztráció
Forrás: Shutterstock
  • Ne maradjon benne semmi

Első lépésként nézzük át a kabátokon, illetve egyéb ruhákon lévő zsebeket és ürítsük ki őket. Szükség esetén gondoskodjunk a cipzárak javításáról is.

  • Tisztán rakjuk el őket

Mossuk ki a ruhákat, mielőtt elpakolnánk őket. Ehhez használhatunk környezetbarát mosószert, de ecettel is átöblíthetjük a darabokat, majd a szárítást célszerű a napon végezni. Azért is hasznos, ha csak tiszta ruhákat teszünk el, mert a különféle illatok felkeltik a molyok figyelmét, ráadásul a rajtuk maradt parfüm az anyagban is kárt tehet.

  • Hol lehet kimosni?

Nézzük meg az adott ruhák címkéjét és ellenőrizzük, hogy moshatók-e. Bizonyos darabok esetében ugyanis csak a tisztítószalon javasolt.

  • Tartsuk távol a molyokat

A mosás nem jelent garanciát arra, hogy nem találkozunk molyokkal, ezért célszerű a védelemre külön figyelmet fordítani. Különösen a selyem és a gyapjú darabok lehetnek veszélyben. Tegyünk levendulapárnát a ruhák mellé, de akár újságpapírral is kibélelhetjük a szekrényt!

  • Hova tudjuk pakolni?

Figyeljünk rá, hogy olyan helyiségben tároljuk a ruhadarabokat, ahol nem éri őket túl sok napfény. Ugyanakkor arra is ügyeljünk, hogy a szoba ne legyen nedves, könnyen penészedő. Keressünk inkább jól szellőző, száraz helyiséget.

  • Ne zsúfoljuk össze

Bizonyos anyagok nem viselik jól, ha egymáshoz közel, zsúfoltan tároljuk őket, ezért igyekezzünk minden darabnak elegendő helyet biztosítani. Hajtsuk össze őket és kerüljük el, hogy összegyűrődjenek.

  • Spóroljunk a hellyel

A ruhák tárolásához érdemes vákuumos tárolózsákot használni, amelyekből gyorsan kiszívhatjuk a levegőt, így a darabok kevesebb helyet foglalnak majd. Ráadásul ezzel a megoldással megóvhatjuk az anyagokat a rovaroktól és a penészedéstől is.

  • Akasszuk fel a kabátokat

Amennyiben van elegendő vállfás helyünk, akasszuk fel a kabátokat a szekrényben. A pulóvereket nem ajánlott így tárolni, mert a vállrészük könnyen megnyúlhat.

  • Mi legyen a kiegészítőkkel?

A sapkákat, sálakat és kesztyűket eltehetjük a fiókba, de akár egy tárolókosárban is várhatják, hogy ismét szükség legyen rájuk. Ezeket is mossuk ki és állítsuk párba, mielőtt eltesszük őket.

  • Makulátlan tárolás

Ne feledkezzünk el a szekrény kitakarításától sem. Mielőtt eltesszük a ruhákat, porszívózzuk ki és törölgessük át a belsejét és a külsejét egyaránt - írja a Hot Beauty magazin. 

Ha pedig további ruhapakoló tippeket szeretnél látni, nézd meg Marie Kondo egyik nagysikerű videóját:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.