Őszi gardróbfrissítés – Így válogasd át a ruhatáradat okosan

Young,Woman,Arranging,Clothes,At,Wardrobe
Shutterstock - Pixel-Shot
kapszulagardrób ősz
Ha már mozdulni sem tudsz a szekrényedben a ruháidtól, itt az ideje egy nagy selejtezésnek! Az őszi gardróbfrissítés során nincsenek nagy trükkök, csodamódszerek, csak szorítsd össze a fogad, és ints búcsút mindannak, amire már nincs szükséged.

Elsőre mindez rém egyszerűen hangzik, de amikor ott állunk az évek alatt felhalmozott ruháink, cipőink és szebbnél-szebb kiegészítőink előtt, akkor már nehéz meghozni azt a bizonyos döntést az őszi gardróbfrissítés érdekében. Hogyan szelektáljunk, mit tartsunk meg és mit adjunk tovább? A legszívesebben mindent eldobozolnánk, de talán ez a lehető legrosszabb ötlet.

Őszi gardróbfrissítés
Őszi gardróbfrissítés – Minél rendezettebb a szekrényed, annál könnyebben találod meg reggelente a ruháidat
Forrás: Shutterstock

A szezonváltás remek alkalom arra, hogy „felforgasd” és a komplett ruhatáradat átpakold. De jó alkalom lehet még a kiadós szelektálásra egy költözés, egy új szekrény vásárlása, vagy valamilyen nagy változás az életedben: új munkahely, gyermekvállalás, szakítás, vagy egy új szerelem. Ráadásul nem csak praktikusabb, de környezettudatosabb is, ha csak és kizárólag minőségi és időtálló daraboknak hagysz helyet a szekrényedben.

Őszi gardróbfrissítés – Egy év bőven elég belőlük

Biztosak vagyunk benne, hogy a te szekrényed is tele van jobbnál-jobb holmikkal, mesés lábbelikkel – amik talán a vásárlásuk óta a saját dobozukban pihennek – és különleges ékszerekkel. Ennek ellenére mégis folyamatosan úgy érzed, nincs egy rongyod sem, amit felvehetsz. Alapszabály a gardróbfrissítés során, hogy azoknak a holmiknak, amiket már egy éve nem vettél fel, nincs helyük a polcokon.

Woman,Packing,Clothes,And,Shoes,Into,Cardboard,Box,Seasonal,Comfortable
Nem az a cél, hogy mindent kidobálj, de az ésszerű szelektálás elengedhetetlen
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2024 Kostikova Natalia/Shutterstock.  No use without permission.

Tudtad, hogy a legtöbb nő csak 25-30%-át használja a ruhatárának. A többi ruha csak úgy van…

Ne sajnáld tőlük az időt!

A gardróbrendezés nem kis feladat, főleg, ha alapos munkát szeretnél végezni. Érdemes legalább kb. 3-4 órát, sőt akár egy egész napot a ruhásszekrényednek szentelni. Lehetőleg nappal vágj bele, mert reggel a természetes fény által a régi, elavult darabjainkat is más színben fogjuk látni.

Alakíts ki három nagy kupacot

Az őszi gardróbfrissítés következő része a szelektálás. Készíts ki néhány nagyobb zsákot az ágyadra – a felhalmozott ruhamennyiségtől függően. Az első zsákba azokat a darabokat tedd bele, amiket még biztos örömmel felveszel. A második zsákba azokat a ruhákat gyűjtsd, amelyeket már nem hordasz, de tovább tudod adni. A harmadikba pedig a menthetetlen darabok kerüljenek.

Boy,Holding,A,Huge,Pile,Of,Clothes.,Kid,Makes,Order
Nézd át, melyik ruhád szorul javításra, azt vidd el varrónőhöz
Forrás: Shutterstock

Szerezz egy kis plusz pénzt a régi darabokkal

Ha már kimondtad valamiről a végítéletet, akkor rengeteg lehetőség közül válogathatsz: elajándékozhatod barátnőidnek, kolléganőidnek, családtagnak, beviheted egy adományboltba, vagy eladhatod őket az online térben, applikációkon és Facebook-csoportokon keresztül.

Mielőtt bármit is visszaraknál a szekrénybe, ne feledkezz meg a polcok portalanításáról sem. Ha ezzel megvagy, jöhet a további rendszerezés.  

Kapszulagardrób, mindennek az alfája és omegája

Ha végre kialakult, mi marad a szekrényben, és megy, akkor jön a mit mivel kombináljunk kérdés. A megmaradt szépségeket érdemes úgy visszarakni, vállfára akasztani, hogy az egymáshoz passzoló darabok kerüljenek egymás mellé. Így a reggeli rohanásban nem kell azon agyalnod, mit vegyél fel a kedvenc kötött pulóveredhez vagy blézeredhez? 

Woman,Organizing,Fall,And,Winter,Warm,Clothing.,Young,Woman,Folding
A jól kialakított gardrób előtt nem állsz tanácstalanul, magabiztosan vehetsz fel bármit
Forrás: Shutterstock

Ha együtt hordja ezeket az ember, egyszerre kerülnek a mosásba is.

Jó megoldás az is, ha szín szerint rendezed össze a ruhákat, táskákat, kiegészítőket. Ekkor kiderülhet, hogy van legalább 50 féle fekete darabod, viszont sehol egy bordó vagy zöld, ami jól passzolna a legújabb nadrágodhoz. Érdemes esetleg felírni, vagy befotózni, hogy milyen színből és stílusból van hiány, és legközelebb azokra vadászni, mielőtt megvennéd a 100. fekete farmert. Jó válogatást!


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.