Ők a kilencvenes évek divatikonjai, akiknek stílusa ma is inspirálhat

Spring,Summer,Fashion.,High,Fashion,Model.,Glamour,,Stylish,Elegant,Woman
Shutterstock - MarcinK3333
divatikon Julia Roberts stílus
Akkoriban ők voltak a legnagyobb sztárok, diktálták a trendet, mindenki úgy akart öltözni, kinézni, mint ezek az A-kategóriás sztárok és szupermodellek. Bár negyven év alatt sokat változott a divat, a kilencvenes évek divatikonjai emlékezetes szettjeit évtizedek múlva is megállják a helyüket.

A 90-es évek nem volt olyan régen, mai szemmel a fiatalok számára azonban az akkori legmenőbb trendek inkább a retró vonalat erősítik – ami nem mellesleg az idei szezon nagy slágere. A kilencvenes években több színésznő, énekesnő és szupermodell is a reflektorfénybe került kifinomult divatérzékének, szexi megjelenésének vagy épp filmes karakterének köszönhetően, a legtöbbjük pedig még ma is sokakat inspirál a stílusával. Az alábbi galériában elhoztuk számodra a kor legikonikusabb, legismertebb hölgyeit, akik tökéletesen ötvözték a kor divatos stíluselemeit. A legtöbb darab akár ma is megállná a helyét, ha utcán nem is, de egy csajos, bulizós estére tökéles lehet.

Kilencvenes évek ruhái, divat
Divat – Kilencvenes évek ikonikus ruhái, amelyek örökre velünk maradnak
Forrás: Shutterstock

Kilencvenes évek legikonikusabb ruhái, amelyek beégtek a retinánkba: Divat és történelem

Cindy Crawford

Cindy egyik legemlékezetesebb és talán legszebb ruhája az a fehér Hervé Léger darab, amelyet az 1993-as Oscar-díjátadón viselt, Richard Gere oldalán. A ruha különlegessége, hogy a szupermodell lánya Kaia Gerber, aki nem csak a kifutón jár édesanyja nyomdokaiban, szintén ebben a ruhában jelent meg a Shell című új filmjén premierjén, a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon, amellyel megidézte édesanyja legendás stílusát. Nagy valószínűséggel a ruhát Kaia édesanyja szekrényéből emelte le, ahol az ikonikus darab 30 év után is tökéletes állapotban várta a pillanatot, hogy ismét elkápráztassa az embereket.

Cindy Crawford And Richard Gere During 65th Annual Academy Awards
Cindy Crawford és Richard Gere az 1993-as Oscar-gálán
Forrás: Cindy Crawford And Richard Gere During 65th Annual Academy Awards/huty31349

Diana hercegné

A „szívek hercegnője” júliusban töltötte volna be a 63. életévét. Diana hercegné divatérzéke legendás volt. Ikonikus összeállításai máig hatással vannak a nőkre, rengeteg darabja örökre bevonult a divattörténelembe, többek között az a bizonyos fekete ruha, amit az 1994-es Vanity Fair partin viselt. A kis fekete lassan három éve lapult a walesi hercegné gardróbjában, de amikor végre alkalmat talált rá, hogy felvegye, a szett örökre bevonult a divattörténetbe, mint a "bosszúruha". A ruha viselésével Károlynak szeretett volna visszavágni, ugyanis éppen az eseménnyel egy időben debütált az a dokumentumfilm a televízióban, amelyben a trónörökös felfedte botrányos viszonyát Kamillával. 1994 nyarán a brit ITV csatorna levetített egy dokumentumfilmet Charles: The Private Man, the Public Role (Károly: A magánember, a közszereplő) címmel, amelyben az akkor még walesi hercegi rangban lévő III. Károly a műsort vezető Jonathan Dimblebynek bevallotta, hogy hűtlen volt feleségéhez, Diana hercegnéhez, miután házasságuk (ahogy a herceg akkor fogalmazott) „menthetetlenül megromlott”.

Tim Graham Archive
Diana hercegné eredetileg azt tervezte, hogy egy Valentino ruhát visel aznap
Forrás: Getty Images

Diana számítása bejött, aznap este – és még évekig - mindenki róla és a görög tervező darabjáról beszélt. De nem a hercegné volt az egyetlen, aki bosszúruhát viselt..

Julia Roberts

Az 1990-es évek amerikai romantikus vígjátéka, a Micsoda nő! egykor meghódította a mozikat, a kultikus filmben való szerepléssel Julia Roberts és Richard Gere pedig hatalmas sikert arattak. Az 1990-es évek egyik legnagyobb bevételét produkáló mozija. A film Julia Robertsnek a legjobb női szereplő Oscar-díj-jelölést, a legjobb színésznőnek járó Golden Globe-díjat, világhírt, és ezzel együtt újabb sikeres filmszerepeket hozott. Biztosak vagyunk benne, hogy te is imádtad és odáig voltál Julia ruháiért, amit a filmben viselt. Különösen azért a gyönyörű piros darabért, amiben a színésznő életében először járt az operában.

Pretty Woman, Micsoda nő! Julia Roberts, Richard Gere
Julia Roberts az ikonikus ruhában
Forrás: Photo12 via AFP

Jennifer Lopez

Jennifer Lopez legismertebb ruhája egyértelműen az a Versace-ruha, amit 2000-ben viselt a Grammy-díjátadón. Te jó ég, ennek már 24 éve! Lopez ruhája pedig már azért kiérdemelte az ikonikus jelzőt, mert gyakorlatilag ennek köszönhető, hogy a Google létrehozta a képkeresős funkcióját. A 2000-es Grammy után a legtöbben Jennifer Lopez ruhájára akartak rákeresni, ám azzal a szöveggel akkoriban a Google nem sokat tudott kezdeni, hogy „Jennifer Lopez ruhája”, így aztán hónapokkal később Eric Schmidt, a Google akkori ügyvezetője szerint ennek hatására megszületett a Google Image Search.

42nd Annual Grammy Awards - Pressroom
Jennifer Lopez köldökig kivágott, dzsungelmotívumokkal díszített Versace-estélyije elvitte a showt
Forrás: 42nd Annual Grammy Awards - Pressroom/

Liz Hurley

A színésznő 1994-ben viselte Hugh Grant oldalán azt az ikonikus fekete, hatalmas arany biztosítótűkkel összefogott Versace ruhát, ami nagy valószínűséggel örökre nyomot hagyott a divat világában. A darab érdekesség, hogy Liz ekkor még nem tett szert különösebb hírnévre, emiatt sok divatház el is utasította a kérését, amikor ruhát keresett a jeles napra. A Versace divatház végül látott benne fantáziát, és ezt az igen merész, bokától combig kivágott darabot küldte a színésznőnek.

Brits On Display
A kilencvenes évek egyik legemlékezetesebb ruhája volt az a biztosítótűkkel díszített, fekete Versace darab
Forrás: Getty Images/Brits On Display

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.