"Néhány korábbi vizsgálat már kimutatta ezt az összefüggést, ám az eredményeket még sohasem összegezték" - húzta alá a tanulmányt vezető Eric Robinson, a Liverpooli Egyetem munkatársa, aki szerint a nem odafigyeléssel végzett evés akár 50 százalékkal is növelheti az elfogyasztott étel mennyiségét. Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban közölt tanulmány szerzői "odafigyeléssel" és "nem odafigyeléssel" végzett étkezési mintákat különböztettek meg. Az előbbi kategóriába tartozó emberek nyugodtan, csendben ülve esznek és memorizálják az elfogyasztott ételeket, míg az utóbbi csoport tagjai nem szentelnek különösebb figyelmet az aktuális étkezésre és később annak sincsenek tudatában, hogy mennyi táplálékot vettek magukhoz.
A kutatók 24 olyan korábbi tanulmányt vontak elemzés alá, amelyek 1997 és 2011 között készültek és megfeleltek azon fő kritériumnak, hogy a résztvevők evésre irányuló figyelmét, memóriáját és tudatosságát aktívan manipuláló vizsgálatra épültek. Ezekben különböző módszereket használtak a figyelemeltereléshez. A vizsgálatok egyikében a résztvevőknek televíziót kellett nézniük evés közben, míg egy másikban pisztáciát nassoltak, miközben a kutatók azonnal eltüntették a látószögükből a már elfogyasztott magvak héját. A vizsgálatok többsége egyetemisták bevonásával készült és a résztvevők szinte mindegyike normális testsúlyú volt. A mostani elemzés statisztikailag jelentős eltérést mutatott az odafigyeléssel és a nem odafigyeléssel végzett evés között. Utóbbi átlagosan 10 százalékkal növelte az elfogyasztott étel mennyiségét és jelentős hatással volt a későbbi étkezésre is, több mint 25 százalékkal növelve az akkor elfogyasztott táplálékmennyiséget. Ezzel szemben a korábbi étkezés alkalmával megevett ételek felidézése nagyjából 10 százalékkal csökkentette a következő étkezésnél elfogyasztott ételmennyiséget. Az aktuálisan fogyasztott ételekre irányuló nagyobb tudatosság azonban nem befolyásolta azt, hogy a résztvevők miként ették meg az eléjük tett fogásokat.
A kutatók szerint az odafigyeléssel végzett evést érdemes lenne beépíteni a fogyókúrás programba például olyan okostelefon-alkalmazás révén, amely figyelmesebb és tudatosabb evésre ösztönzi a felhasználókat. A Drexel Egyetemen dolgozó Michael Lower szerint azonban a hasonló módszerek már évtizedek óta a folyókúrás programok részét képezik, de a betanult szokások hamar a feledés homályába merülnek a program befejeztével és az emberek többsége visszaszedi a leadott kilókat.
Forrás: MTI
Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes! |
"Néhány korábbi vizsgálat már kimutatta ezt az összefüggést, ám az eredményeket még sohasem összegezték" - húzta alá a tanulmányt vezető Eric Robinson, a Liverpooli Egyetem munkatársa, aki szerint a nem odafigyeléssel végzett evés akár 50 százalékkal is növelheti az elfogyasztott étel mennyiségét. Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban közölt tanulmány szerzői "odafigyeléssel" és "nem odafigyeléssel" végzett étkezési mintákat különböztettek meg. Az előbbi kategóriába tartozó emberek nyugodtan, csendben ülve esznek és memorizálják az elfogyasztott ételeket, míg az utóbbi csoport tagjai nem szentelnek különösebb figyelmet az aktuális étkezésre és később annak sincsenek tudatában, hogy mennyi táplálékot vettek magukhoz.
A kutatók 24 olyan korábbi tanulmányt vontak elemzés alá, amelyek 1997 és 2011 között készültek és megfeleltek azon fő kritériumnak, hogy a résztvevők evésre irányuló figyelmét, memóriáját és tudatosságát aktívan manipuláló vizsgálatra épültek. Ezekben különböző módszereket használtak a figyelemeltereléshez. A vizsgálatok egyikében a résztvevőknek televíziót kellett nézniük evés közben, míg egy másikban pisztáciát nassoltak, miközben a kutatók azonnal eltüntették a látószögükből a már elfogyasztott magvak héját. A vizsgálatok többsége egyetemisták bevonásával készült és a résztvevők szinte mindegyike normális testsúlyú volt. A mostani elemzés statisztikailag jelentős eltérést mutatott az odafigyeléssel és a nem odafigyeléssel végzett evés között. Utóbbi átlagosan 10 százalékkal növelte az elfogyasztott étel mennyiségét és jelentős hatással volt a későbbi étkezésre is, több mint 25 százalékkal növelve az akkor elfogyasztott táplálékmennyiséget. Ezzel szemben a korábbi étkezés alkalmával megevett ételek felidézése nagyjából 10 százalékkal csökkentette a következő étkezésnél elfogyasztott ételmennyiséget. Az aktuálisan fogyasztott ételekre irányuló nagyobb tudatosság azonban nem befolyásolta azt, hogy a résztvevők miként ették meg az eléjük tett fogásokat.
A kutatók szerint az odafigyeléssel végzett evést érdemes lenne beépíteni a fogyókúrás programba például olyan okostelefon-alkalmazás révén, amely figyelmesebb és tudatosabb evésre ösztönzi a felhasználókat. A Drexel Egyetemen dolgozó Michael Lower szerint azonban a hasonló módszerek már évtizedek óta a folyókúrás programok részét képezik, de a betanult szokások hamar a feledés homályába merülnek a program befejeztével és az emberek többsége visszaszedi a leadott kilókat.
Forrás: MTI
Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes! |
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.