A kürtőskalács nem ismeretlen Berlinben, de a magyar árusok csak időnként, főleg az ünnepi vásárokon, például karácsony idején tűnnek fel a városban. Állandóan működő kürtőskalácsos nincsen. Jobban mondva, nem volt, amíg Serkan Bilir másképp nem döntött.
A berlini török családban született vállalkozó egy pékséget vezetett az utóbbi három évben, és egyre erősebben érezte, hogy inkább valami újat kellene kezdenie. A férfi a nyugat-berlini Kurfürstendamm metróállomás aluljárójában nyitotta meg franchise-rendszeren alapuló büféjét március végén. A kürtőskalácsot magyar specialitásként hirdetik és elkészítésekor a magyar hagyományokat követik - emelte ki Serkan Bilir. Elmondta: úgy tudja, a hálózat alapítója Magyarországon figyelt fel az édességre, és a pékségekben használt elektromos sütők is magyar technológia alapján készültek.
Ugyanakkor a magyar hagyományt a török környezetben újraértelmezték, így megjelent például a nutellás és a pisztáciás kürtőskalács, valamint az édes fajták mellett a sós - sajtos-olívás - változat is. Berlinben aztán még tovább fejlődött a magyar eredetű kalács kultúrája: Serkan Bilir innovációja a jalapeno csilipaprikával ízesített, igen csípős kürtőskalács.
Forrás: MTI
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.