Miért nincs étvágyunk?
Ahogy odakint egyre magasabbra kúszik a hőmérő higanyszála, úgy csökken a legtöbb ember étvágya is. Ennek az egyik oka a meleg miatti bágyadtság, kedvetlenség: ilyenkor semmihez sincs kedvünk, nemhogy főzni, vagy nehéz ételeket emészteni. A másik ok az, hogy mivel egyre melegebb van, a szervezetünknek nincs szüksége annyi energiára ahhoz, hogy fenntartsa a testhőmérsékletünket, mint mondjuk a téli hidegben. Az ételnek ráadásul van egy termikus hatása, azaz melegít: az emésztéshez ugyanis energiabefektetésre van szükség, így a nagy melegben ezt a szervezet igyekszik az épp szükséges szintre szorítani.
Konyhai fortélyok
Valószínűleg nem ebben az időszakban állsz neki marhapörköltet vagy egybesült kacsát készíteni, hiszen a lakás hőmérsékletét már egyórányi sütés is az egekbe emeli. Ha mégsem tudsz lemondani a finom húsokról, akkor sem kell órákig a forró olaj mellett álldogálnod: vedd elő a grillezőt, és készíts a szabadban húsételeket! Ha akad otthon cukkini, kukorica vagy krumpli, becsomagolva azt is elkészítheted, igazán kalandvágyók pedig akár a bográcsot is előszedhetik a sufniból - bármilyen ötlet megfelel, mely nagyanyáink nyári konyhájához hasonlóan a lakástól távol melegíti fel a levegőt.
Tipp:
Ha olyan helyen laksz, ahol esélyed sincs a szabadban főzőcskézni, időzítsd reggelre vagy késő estére az ételek elkészítését, amikor ki tudod szellőztetni a kellemetlen meleget. Gondos háziasszonyok akár több napra is megfőzhetnek előre, így egy bevásárlással, egy nagyobb konyhai akcióval akár három-négy napig is elkerülhetik a konyhát.Hideg levesek
Ez az időszak tökéletes arra, hogy az eddig kipróbálatlanul félredobott hideg leves receptjeidet előkeresd. A folyadékpótlásra igen nagy szükség van, ráadásul elgyötört szervezetünk amúgy sem igen kíván mást némi könnyű levesnél. A hűsítő hatású uborka - melyből isteni lesz a főzés nélküli leves, itt nézd meg, hogyan készítheted el - és a menta szinte minden leveshez kedvet csinál, de a hideg paradicsomleves is nagy sláger lehet.
Tipp:
Ha az édes ízeket jobban kedveled, mixelj össze egy jó kis gyümölcslevest, ha pedig nagyon meleged van, akár jégkockákkal is "dúsíthatod".Mindent a kertből
Bár a citrusféléket szinte a kánikulára találták ki, a saját kertedből is összegyűjtheted az ebédnek valót, így a nagybevásárlástól is megkíméled magad. A paradicsom tömegesen érik, így egy finom paradicsomsaláta szinte adja magát, ahogyan a cukkini is: töltve vagy grillezve is igazi nyári eledel, de krémlevesnek sem utolsó. A zsenge kukoricát a hiedelemmel ellentétben csupán tíz percig kell főzni forrás után, de egy este gyújtott tábortűz mellett meg is sütheted. Kerti zöldségeidből néhány paradicsom, paprika és uborka segítségével tartalmas salátát is összedobhatsz - ha keménytojással, sajttal vagy kenyérkockákkal dobod fel, még a gyerekek is szívesen látnak hozzá. Ide kattintva még több salátáról találsz receptet!
Édesség-alapanyagnak a ribizli, málna, a lassan érő szeder vagy áfonya is kitűnő választás, joghurt és zselatin segítségével pedig még sütnöd sem kell a finomságokat. A sláger természetesen a házi készítésű gyümölcsfagyi - itt megmutatjuk, hogyan készítheted el őket. Ha pedig a pürésített gyümölcsöt zúzott jéggel együtt összeturmixolod, hihetetlenül hűsítő és finom sorbet-et kapsz, ami biztos, hogy az egész család kedvence lesz.
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is! Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyókúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat! IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL! |
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.