Az ajvár szerb eredetű paprikakrém, bár a neve török. Hallottuk már, hogy ezt nevezik a vegák tatárbifsztekének vagy a szegények kaviárjának is. Szerintünk nem kell semmihez hasonlítani ezt az egészséges finomságot. Pirítósra kenve a legelterjedtebb, de húsok, levesek, mártások vagy salátaöntetek ízesítésére is kiváló. Jó étvágyat!
Hozzávalók:
2 db padlizsán
6 db kápiapaprika
1 db hegyes erős paprika
4 db paradicsom
3 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
só
bors
A paprikákat megmossuk, tepsibe helyezzük, és 180 fokos sütőben megsütjük. Amikor itt-ott feketedik, akkor kész, kivesszük és lehúzzuk a bőrüket. A paradicsomot is meghámozzuk - ha forró víz alá tartjuk, utána könnyedén lejön a bőre. A hagymát megpucoljuk, megmossuk, felkockázzuk és kis olajon megpirítjuk. A padlizsánokat megmossuk, felszeleteljük, és felkarikázva olívaolajon megsütjük. (Ne tegyünk túl sok olajat a padlizsánszeletek alá, mert beszívja!) A megsült szeleteket hámozzuk meg. Egy lábosba tesszük a padlizsánt, a paprikát, a paradicsomot, a hagymát és a felaprított fokhagymagerezdeket. Kb. 15-20 perc alatt összerottyantjuk. Majd levesszük a tűzről, sózzuk, borsozzuk, és botmixerrel pépesítjük. Utána egy dobozba rakjuk, jól kihűtjük, és pirítóssal tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.