10 tipp a cukorfogyasztás csökkentéséhez

Forrás: Thinkstock -
betegség cukor hízás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbb ember az ajánlottnál jóval több cukrot fogyaszt, ami nemcsak hízáshoz vezet, de árt a fogaknak, a májnak, sőt, egyes rákos megbetegedéseknek is okozója lehet.

A legtöbb élelmiszer nagy mennyiségben tartalmaz hozzáadott cukrot, így nagyon nehéz elkerülni, hogy úton-útfélen bele ne ütközzünk. A szakértők ezért azt ajánlják, hogy a legalapvetőbb ételeinket kezdjük el helyettesíteni valami mással, amiben nincs vagy jóval kevesebb a cukor. Íme, néhány tipp a kivitelezéshez!

  • A cukros gabonapehely helyett egyél zabkását, amibe friss gyümölcsöket is keverhetsz, ezzel akár 30 százalékkal is csökkentheted a cukorfogyasztásodat.
Forrás: Thinkstock
  • Cukros üdítők helyett igyál vizet. Így italonként 10 gramm cukortól kíméled meg magadat.
  • Ha turmixot készítesz, ne porból keverd, hanem friss gyümölcsöt tegyél a tejbe.
  • Ahelyett, hogy péksüteményeket ennél, inkább otthon készíts magadnak szendvicset. A teljes kiőrlésű kenyeret sokféle szendvicskrémmel fel lehet dobni.
  • Óvatosan kell bánni a rejtett cukorforrásokkal is, mint amilyen a porleves vagy a mirelit pizza, de például egy adag ketchup is tartalmaz 3 gramm cukrot, így jól gondold meg, mielőtt a tubushoz nyúlsz.
  • Készíts táblázatot a cukorbeviteledről, így nyomon tudod követni, mennyit fogyasztasz. Közben arra is figyelj, hogy rendszeresen táplálkozz, mert ezzel elkerülheted, hogy a vércukorszinted hirtelen leessen.
  • Ha süteményre vágysz, akkor a legszerencsésebb út, ha saját magad készíted el. Így pontosan meg tudod határozni, hogy mi kerüljön bele. Cukor helyett használj sztíviát.
Forrás: Thinkstock

  • Noha egyes élelmiszerekben, például a banánban, a természetes módon előforduló cukor mennyisége igen magas, az igazi veszélyt a feldolgozott termékek jelentik, ezért ezeknek a címkéjét mindig alaposan nézd át, mielőtt a kosaradba pakolod őket.
  • Amikor nassolni szeretnél, egyél inkább gyümölcsöt.
  • Egyes tanulmányok szerint, ha több fűszert használsz az ételeidbe, kevésbé fogsz sóvárogni a cukor után. Használj több savanyú és a csípős ízt.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.