A többszörösen telítetlen és egyszeresen telítetlen zsírok halakban és a növényi olajokban találhatók meg a legnagyobb arányban, és számos egészségügyi előnnyel járnak. Íme, a hét leginkább egészséges étel Carly Jade Cochrane, a Healthista szerzője szerint:
Étcsokoládé
11 százalék rost és rengeteg vas, magnézium, réz és mangán van benne, és egyébként antioxidánsként is elsőrangú. Ne feledd: minél kevesebb hozzáadott cukrot tartalmaz a csokoládé, annál több energiát nyerhetsz belőle. Tehát hagyj fel a tejcsokikkal, és válassz jó minőségű étcsokoládét.
Az egyszeresen telítetlen zsírok
Ezek jó energiaforrások, a savakat is semlegesítik, védenek a szívbetegségektől, főzésnél, sütésnél pedig nem alakulnak át transzzsírsavvá, és még a jó koleszterin szintjét is emelik a szervezetünkben. Ide tartozik az olívaolaj vagy a csonthéjas magvakból nyert olajak. Ezeket érdemes is beépíteni a diétába, mivel a salátákban vagy más fogyókúrás ételekben található vitaminok felszívódását is segítik, finomítatlan formában pedig a bőrápolásnak is fontos részei lehetnek.Lenmag
Az omega-3 zsírsav kitűnő forrása, segít bizonyos ráktípusok megelőzésében, és növényi tápanyagai révén antioxidánsként is működik.
Szójababolaj
Nagyszerű sültekre és salátaként is, többszörösen telítetlen és egyszeresen telítetlen zsírokban egyaránt bővelkedik, és jót tesz a szív- és érrendszer egészségének is.
Nyers magok
A mandula, a dió, a mogyoró, bármi... mind egészséges zsírokban gazdag, és remek növényi fehérjeforrások. E-vitaminban is gazdagok, ami a szervezet méregtelenítéséhez elengedhetetlen. A magvak magas tiamin-, vagyis B1-vitamin-tartalma fokozza a szellemi teljesítőképességet, ráadásul idegvédő és stresszmentesítő hatása is közismert.
A többszörösen telítetlen zsírok
Ezek a leghasznosabb, legegészségesebb zsírok: ezek jelentik a legjobb energiaforrást, kötik meg a legtöbb savat, és rengeteg vitamint tartalmaznak. Azokat közülük, amelyek nélkülözhetetlenek, de szervezetünk nem képes önmaga előállítani, esszenciális zsírsavaknak nevezzük, ezek a jól ismert omega-3 és az omega-6 zsírsavak. Nem véletlenül ajánlják fogyasztásukat: nemcsak a gyerekek tanulási képességeit segítik, de a felnőtteknek is nagyon hasznosak: a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében, az agyi frissesség megtartásában, a sejtek növekedésében is szerepet játszanak, de a nyirok- és vérkeringést is fokozzák, és a stroke, a cukorbetegség megelőzését is segítik, még a hasra rakódó zsírpárnákat is segítenek eltüntetni, és a depresszió távoltartásában is szerepük van.
Chiamag
A chiamagra rendszerint nem tekintünk úgy, mint zsíros ételre, pedig szinte az összes szénhidrát, ami benne található, az rost, vagyis a kalóriák java része a zsírból származik.
10 ok, amiért érdemes chiamagot fogyasztanod!
A chiamag, azaz az aztékzsálya-mag itthon is egyre népszerűbb szuperétel, és nem is hiába: rengeteg omega-3 zsírsavat, antioxidánsokat és élelmi rostokat tartalmaz. Összeszedtünk tíz indokot, miért érdemes beépíteni a mindennapjaidba ezt a különleges növényt.Repceolaj
Az olívaolajban talált zsírok felét tartalmazza, többszörösen telítetlen zsírokban és egyszeresen telítetlenekben egyaránt gazdag. Sok omega-3 zsírsavat tartalmaz, ennek köszönhetően kiváló szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás és érelmeszesedés ellen, sőt, a cukorbetegséggel küzdőknek is nagy segítséget jelent. Nyugtatja az idegrendszert, és különösen jól jön az immunerősítő hatása miatt, gyakori fogyasztásával pedig megelőzhető a vastagbélrák.
Avokádó
Az avokadó C-vitamin- és E-vitamin-tartalma magas, ezért remek immunerősítő és antioxidáns hatással bír. Telítetlen zsírokat tartalmaz, ezért csökkenti a koleszterinszintet. Az összes gyümölcs közül az avokádónak a legmagasabb a magnézium-, folsav- és K-vitamin-tartalma. Az pedig külön érdekessége, hogy társaival ellentétben, ahogy érik a gyümölcs, egyre kevesebb a cukortartalma.
Előítéletek és tévhitek hálójában: a zsírok és olajok szerepe az étkezésben
Előítéletek és fenntartások? Információhiány vagy épp túl sok információ a zsírokról és olajokról? Mért fontos, hogy tisztában legyünk mindezzel? A zsírok elengedhetetlen részét képezik a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, ugyanakkor sokan az elhízás és betegségek okozójának tekintik. Olvasd el a Life.hu cikkét!Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.