palacsinta sütőtök egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kétségtelenül kevesebb hazai szezonális zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre a késő őszi időszakban, de panaszra azért nincsen okunk, hiszen ilyenkor jön az egyik nagy kedvencünk, a sütőtök, amelynek jótékony hatásai téged is azonnal meggyőznek majd arról, hogy minél többet fogyassz belőle. 

Jótékony hatásai

Hazánkban elsősorban a sonkatök és a szürke héjú nagydobosi sütőtök ismert, élettani hatásaik azonban hasonlóak. Mindkettőnek magas a rost- és a víztartalma, így laktató, miközben kevés kalóriát tartalmaz.

A sütőtök ásványi anyagokban is gazdag: kalcium, cink, mangán, réz és vas is található benne Forrás: Shutterstock

A vitaminok közül A-, B1-, B2-, B6- és C-vitaminokat tartalmaz. Nagyjából 10 dkg sütőtök már fedezi a napi szükséges A-vitamin-bevitelt, ami a szemek és az immunrendszer egészségét is óvja. A B-vitaminok stabilizálják az idegrendszert és az emésztési folyamatokat. A C-vitamin pedig igazi antioxidáns. A sütőtök ásványi anyagokban is gazdag: kalcium, cink, mangán, réz, vas is található benne. Foszfortartalma is igen magas. A sütőtök gyógyító, egészségmegőrző hatása segít a gyulladásos megbetegedések, a tüdő betegségei, a megfázásos tünetek, illetve asztma esetén.

Nemcsak a húsát, a magját is érdemes megsütni és elfogyasztani, mert ez is gazdag vitaminban és esszenciális olajban, ami segíti az A-vitamin felszívódását. A megtisztított magokat akár fűszerekkel is megszórhatod a sütés előtt, és nassolnivalóként is fogyaszthatod.

Recept

A sült tök és a krémleves mellett idén egy új elkészítési mód lett a kedvencünk, mégpedig a palacsinta, amihez a következő hozzávalókra van szükséged:

  • 15 dkg gesztenyeliszt
  • 15 dkg sütőtök
  • 2 db tojás
  • 1 tk sütőpor
  • 2 ek nádcukor vagy édesítőszer
  • 3 ek lehetőleg házi vaj
  • 1 tk fahéj
  • 2 dl tej
  • 1 csipet só
Sütőtökös palacsinta Forrás: Shutterstock

A tököt süsd meg, pépesítsd, és mérd ki belőle a szükséges mennyiséget. Egy csipet sóval verd kemény habbá a fehérjét, majd verd fel a sárgáját is az olvasztott vajjal, az édesítővel és a fahéjjal. Ezután mehet bele a tej, aztán a liszt is, amiben előtte keverd el a sütőport. Ha ez a massza összeállt, óvatosan keverd hozzá a felvert tojásfehérjét. Teflonon süss belőle amerikai jellegű palacsintákat.

Tipp időhiány esetére

Úgy is kipróbáltuk ezt a palacsintát, hogy a tököt nem sütöttük meg, hanem nyersen kislyukú reszelőn lereszeltük. Ha hirtelen megkívánod ezt a palacsintát, így nem kell külön kivárnod, míg megsül a tök.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.