Az édesburgonya, azaz batáta, nevével ellentétben nem rokona a burgonyának. A Közép-Amerikában őshonos növényt Kolumbusz Kristóf hozta be Európába.
Az édesburgonya tele van A-, B-, B6-, C- és E-vitaminnal, gazdag káliumban és mangánban, továbbá alacsony a koleszterin- és zsírtartalma. A nálunk megszokott sárgás-narancsos színűtől eltérő is lehet a gumó húsa: fehér, lila, vörös, de akár rózsaszín is.
Elsősorban köretként fogyasztjuk – süthetjük, grillezhetjük, főzhetjük –, de készülhet belőle liszt, keményítő és szeszes ital is.
Az édesburgonya nem csodaszer, csupán egy keményítőtartalmú, egészséges szénhidrát.
A fogyás elősegítése nem abban rejlik, hogy minden szénhidrátot megvonunk magunktól – amit nem is igen tudunk megtenni, vagy ha mégis minimálisra csökkentjük, a szervezetünk normális működését veszélyeztetjük. Ilyenkor elsősorban az egészséges szénhidrátforrások bevitelére kell törekedni, továbbá a GI és a GT értékük alapján érdemes megválogatni őket. Ennek lényegéről korábban már részletesen írtunk.
Az sem mellékes, hogy mennyire gazdag rostban, ami csökkenti az éhségérzetet, gyorsítja az emésztést és kordában tartja a vércukorszintet. E tekintetben pedig az édesburgonya kiváló választás. A batátának ráadásul igen alacsony a kalória- és magas a víztartalma – ami szintén segíthet elnyomni az éhségérzetet.
Természetesen az édesburgonya csak akkor segít a fogyókúrában/testsúly megtartásban, ha elkészítésekor odafigyelsz a többi hozzávalóra is.
Tejfölös, szalonnás feltéttel, bő olajban kisütve, édes pitébe téve természetesen „egészségtelenebb” és hizlalóbb étel lesz belőle.
Indítsd a napot édesburgonyás reggelivel: receptek
Érdemes kísérletezni az édesburgonyával, mert nemcsak köretként, hanem reggeliként, főételként és desszertként is remek fogásokat lehet készíteni belőle. A reggelibe azért jó belecsempészni, mert a különleges íz mellett az alacsony glikémiás terhelése miatt roppant egészséges is. Olvasd tovább!
Tehát elmondható, hogy az édesburgonya rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, ugyanakkor alacsony kalóriatartalmú zöldség, ami mind hozzájárul ahhoz, hogy a tartós diétát folytatók és az időszakos fogyókúrázók körében méltán népszerű lehessen, akár köretként, akár főételként, akár nassolnivalóként fogyasztják.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.