Elhunyt II. Erzsébet brit királynő

gyász II. Erzsébet brit királynő tragédia magazin II. Erzsébet halála II. Erzsébet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
II. Erzsébet 1926. április 21-én született Londonban. 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halálának napján lépett az Egyesült királyság trónjára. Ő volt a leghosszabb ideig regnáló brit uralkodó, emellett a legtovább uralkodó nő valaha az egész világon. De még a leghosszabb ideig regnáló uralkodók összesített listáján is a  II. hely illeti meg.

Ő volt a királyi család első női tagja, aki csatlakozott a brit fegyveres erőkhöz, ráadásul titulusához mérten igencsak aktív szerepet vállalt a második világháborúban: 1945-ben csatlakozott a Kisegítő Területi Szolgálathoz, ahol megtanult vezetni és járműveket szervizelni. Később alparancsnokká léptették elő. A győzelem napján pedig katonai egyenruhában csatlakozott az ünneplő londoniakhoz, mint a brit fegyveres erők vezetője.

II. Erzsébet mindig nagylelkű volt, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy miután 1947. július 9-én bejelentették Erzsébet és Fülöp herceg eljegyzését, az esküvőre meghívott vendégek és a nagyközönség is elárasztotta ajándékokkal a fiatal jegyeseket, amelyeket azután az ifjú pár szétosztott a rászorulók között.

Az ajándékok száma nem kevesebb - ha nem több - mint 2500-ra rúgott. A kanadai miniszterelnök ezüsttárgyakat és nercbundát küldött, a világ többi részéről azonban, mivel az Egyesült Királyságban a második világháború után még érvényben volt a jegyrendszer, konzervek és nejlonharisnyák érkeztek - ezeket adományozták oda a nélkülözőknek.

Erzsébet és Fülöp 1947. november 20-án házasodott össze a londoni Westminster Abbeyben. 73 éven keresztül éltek boldog házasságban, egészen Fülöp 2021. április 9-én bekövetkezett haláláig. Négy gyermekük, nyolc unokájuk és 12 dédunokájuk született.

Erzsébet és Fülöp 1947. november 20-án házasodott össze a londoni Westminster Abbeyben Forrás: AFP

Imádta a corgikat

A királynő kedvelt hobbijai közé tartozott a vidéki időtöltés, a lovaglás és a kutyasétáltatás. A királynőhöz kapcsolódó talán legikonikusabb érdekesség a corgik iránti rajongása volt. Több mint 30 corgija volt élete során, a kiskutyák a királynő arculatának kikerülhetetlen részeseivé váltak. Első kutyáját 1944-ben kapta a 18. születésnapjára, utolsó kutyáját pedig 2021 tavaszán kapta ajándékba a családjától.

A kutyák megjelentek a 2012-es londoni olimpia megnyitóján is egy videóban a királynő és a James Bondnak öltözött Daniel Craig mellett. Később pedig, az uralkodó 90. születésnapján a Vanity Fair magazin címlapján szerepelt Erzsébet négy corgijával.

2022. júniusának első hétvégéjén ünnepelte uralkodásának 70. évfordulóját, azaz platinajubileumát. A nagyszabású ünneplés négy napon keresztül tartott, és ez volt az a különleges alkalom is, amikor a királynő végre megismerhette dédunokáját, Meghan Markle és Harry herceg kislányát, Lilibet Dianát.

2022. júniusának első hétvégéjén ünnepelte uralkodásának 70. évfordulóját, azaz platinajubileumát Forrás: AFP

Hatalmas ünnepséggel készültek a brit uralkodó trónra lépésének 70. évfordulója alkalmából. A 96 esztendős II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halálának napján lépett az Egyesült Királyság trónjára, de uralkodása jelesebb évfordulóinak ünnepségeit mindig júniusban tartották. Ennek oka az volt, hogy a királynő nem tartotta volna illendőnek édesapja halálának évfordulójára időzíteni az ünnepségeket. Így volt ez az 1977-es ezüstjubileumon, a 2002-ben tartott aranyjubileumon és a 2012-ben rendezett gyémántjubileumi ünnepségeken is.

A királynő az uralkodói család egyik legmeghatározóbb tagja volt, akiről számtalanszor kiderült, hogy jó a humora, csodás stílussal rendelkezett, és egész életében rajongott a hagyományokért.

Nyugodjék békében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.