Diana hercegné "minden egyes pennyt" elvett Károlytól: ekkora összeggel távozott a házasságból

Diana és Károly, Diana hercegné és Károly király
AFP - POOL
válás pénz Diana hercegné Károly király
A válásuk híre megrengette a világot annak ellenére is, hogy már évek óta ismert volt: rossz házasságban élnek. Diana hercegné végül jelentős összeggel távozott a kapcsolatból, bár ennél jóval többet kért eredetileg.

Károly király és Diana hercegné házassága a nyilvánosság előtt hullott darabjaira. Ennek ellenére világszerte nagy megrökönyödést váltott ki válásuknak híre. A pár 1992-ben döntött úgy, hogy különköltöznek, miután már mindketten alig titkolt viszonyokat folytattak másokkal... Ez annyira nagy jelentőségű volt, hogy még az akkori brit miniszterelnök, John Major is bejelentette. A házassági papírok aláírására csak évekkel később került sor, 1996. július 15-én, drámai válásukat pedig 1996. augusztus 28-án véglegesítették. Diana nem kapott meg mindent, amit szeretett volna, de az akkori híresztelések szerint így is elvett Károlytól "minden pennyt"...

Diana hercegné
Diana hercegné több pénzt kért, de nem kpata meg
Forrás: Armistice Day In Paris/huty25255

Diana hercegné nem kapta meg, amit kért

Károly király és Diana hercegné válásuk során a két gyerekük, Vilmos herceg és Harry herceg felügyeleti jogát megosztották, és Diana a hírek szerint 17 millió fontos  (2024-ben 42 millió fontnak felel meg, ami több mint 19 milliárd forint) átalányösszeget kapott. Ez egyharmada annak, amit eredetileg a hercegné kért, bár kapott mellé évi 400 ezer fontos juttatást, hogy fenntarthassa magánhivatalát.

Ez állítólag Károly herceg "teljes vagyona" volt, és a mostani király korábbi pénzügyi tanácsadója, Geoffrey Bignell akkoriban azt mondta egy vasárnapi újságnak, hogy Diana"minden egyes pennyt" elvett Károlytól. 

Azt is megengedték neki, hogy megtartsa a "walesi hercegnő" címet, de le kellett mondania az "Ő Királyi Fensége" megszólításról, valamint a királyi család trónjára vonatkozó minden jövőbeli igényéről.

Diana hercegné, Károly herceg és a gyerekeik
Diana hercegné, Károly herceg és a gyerekeik
Forrás: Northfoto

Ezeken kívül Dianának továbbra is használhatta a Kensington-palotában lévő, három emeleten elhelyezkedő lakást, emellett a Szent Jakab-palota állami lakosztályait is, és hozzáférést kapott a királyi család magánrepülőgépeihez, így továbbra is a megszokott stílusban utazhatott. A távozó uralkodónő megtarthatta a házassága alatt felhalmozott ékszereit is, köztük az eljegyzési gyűrűt, amellyel később Vilmos herceg megkérte Katalin hercegné kezét. Az egyetlen kivétel az a tiara volt, amelyet II. Erzsébet királynő adott neki nászajándékba. 

Az ABC News szerint Diana 1996-os válási megállapodása szöges ellentétben áll Sarah Fergusonéval, aki II. Erzsébet brit királynő és Fülöp edinburgh-i herceg második fiának felesége volt, és ugyanabban az évben vált el. Neki a hírek szerint nem sikerült kialkudnia a több mint 800 ezer fontos juttatást András hercegtől. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.