Baba érkezik a családba – Így mutasd be a házikedvencednek

baba, kutya
Shutterstock - Nanci Santos Iglesias
kutya házikedvenc gyerek
Amikor egy kisbaba érkezik a családba, az mindenki életébe hatalmas változást hoz. Egy lakásban élő házikedvenc esetében is fontos, hogy elfogadtassuk vele az új jövevényt. Ehhez hoztunk néhány hasznos tippet.

Egy baba érkezésére az egész családnak fel kell készülni, de még a házikedvenceknek is. A mi feladatunk, hogy az állatokat előre elkezdjük nevelni az új helyzetre, nehogy probléma adódjon. Számukra is ez egy nagy változás, amitől nem kell megijedni csak előre lefektetni az új szabályokat. Sokuk megérzi a gazdin a várandósságot, így viselkedésük is megváltozhat. 

baba, kutya
Baba érkezik a családba – Így mutasd be a házikedvencnek
Forrás: Shutterstock

Baba érkezik a családba – A házikedvenc életében is nagy változás

Annak érdekében, hogy a baba és a házikedvenc jól kijöjjenek egymással és hosszútávon szoros kapcsolat alakuljon ki köztük, nem árt néhány fontos szabályt és trükköt bevetni. Mivel a legtöbb családban a szőrös kiskedvenc teljes értékű családtagnak számít, így a gazdiknak nagyon fontos, hogy a baba és a kedvenc is harmóniában éljenek egymás mellett. Lássuk, hogyan lehetséges ez!

  • Napirend-változás

Legyen egy bevett napirend, amihez mindig tartják magukat. Ha pedig már van, akkor fokozatosan kezdje el átalakítani. Egy újszülött mellett kevesebb idő fog jutni a kedvencre, ami természetes, de ehhez nekik is hozzá kell szokni. Tegyék át a séták időpontját, a játékidőt és az étkezéseket. Nehéz ennyire előre tervezni, de a harmónia megmaradása érdekében érdemes megpróbálni. 

  • Hagyja szaglászni

Sokan nem engedik be az állatokat a leendő babaszobába. Ez teljesen egyedi döntés, nincs jó vagy rossz válasz. Viszont az új bútorok és kiegészítők megzavarhatják a kiskedvenc már megszokott légkörét. Még a baba hazajövetele előtt hagyja nekik, hogy felfedezhessék, megszimatolhassák. Amennyiben ön félősebb típus, törölje át utána és fertőtlenítse le. 

  • Egy biztonságos hely

Legyen szó kutyáról vagy macskáról alakítsunk ki számukra egy elzárt és nyugodt helyet. Ezzel nagyon megkönnyítjük az elfogadó fázist, mert lesz egy saját kis fészkük, ahová visszavonulhatnak, ha elfáradnak vagy túl soknak érzik a baba érintését. 

A gyereknek is tanítsuk meg, hogy ha az állat ide elvonul, akkor nem szabad piszkálni, mert éppen pihen. Kutyák esetében lehet szó kennelről, amit be lehet zárni. A cicáknak valami magaslati sarkot keressünk, ahonnan „felügyelhetik” a terepet. 

  • Szoktassa hanghoz

A legtöbb állat érzékeny a hirtelen és szokatlan hangokra. A babasírás kifejezetten rémítő a számukra. Az új lakó érkezése előtt kezdje el őket fokozatosan hozzászoktatni. Az internetről tegyen be babasírást és nézze meg hogyan reagál házikedvence. Először csak röviden, majd egyre gyakrabban és több időre. A baba érkezésére már immunissá válnak a sírásra. 

  • Tudja, hogy ki parancsol!

Babával vagy baba nélkül, de nem szabad hagyni, hogy kisállatunk a fejünkre nőjön. Jelöljük ki a határokat és tudassuk vele, hogy ki a főnök. Egy gyerek mellett pedig különösen fontos, hogy a házikedvenc kivétel nélkül betartsa az utasításainkat. Ha eddig nem tanított neki olyan parancsszavakat, mint „Helyedre!” vagy „Fúj!”, akkor itt az ideje. Az idősebb kutyáknál ez nehezebben működhet, mert már kiestek a tanuló fázisból. Ne adja fel ilyen esetben sem, próbálkozzon határozottan. Ha sehogy sem megy, akkor nyugodtan fordulhat kutyatrénerhez is. 

Az ismerős illat

Még a találkozás előtt ismertesse meg a baba illatát az állattal, ezzel nagyban segíti az ismerkedést és az elfogadást. A kórházból vigyenek haza egy használt kisruhát vagy egy pelenkát. Az újszülötteknek különleges illata van, amit mi is szoktunk érezni, a kutyák és macskák sokkal erősebben. Adjuk oda nekik a baba tárgyát és hagyjuk őket hozzászokni. 

  • Féltékeny kiskedvenc?

Az állatok is tudnak féltékenyek lenni, és nem is kicsit! A baba érkezése teljesen felborítja a rendet és természetesen a háziállatunkra is kevesebb időnk marad. De ne lepődjünk meg, illetve ne legyünk rá mérgesek, ha kutyánk vagy macskánk irigy lesz. Próbáljunk meg időt találni arra is, hogy egy picit csak velük is foglalkozzunk. 

  • Fárasszuk le őket

A nagy nap előtt mindenképpen fárasszuk le őket, így nyugodtabban zajlik majd az első találkozás. A kutyák boldogsághormonja olyan szintet üt meg, ha meglátják gazdájukat, hogy ha ezt az emberi agy produkálná, akkor abba mi belehalnánk. Ezért van az, hogy ugrálnak és fel-alá futkosnak. Érdemes a házba először mindig a felnőttnek bemenni, majd ha az ebe egy kicsit megnyugodott, akkor bemutatni a babának. 

  • Tegyen rá pórázt!

A balesetek elkerülése végett, hiába vagyunk biztosak kutyánk természetében, az első találkozáskor tegyünk az állatra pórázt. Így meg tudjuk akadályozni azokat a mozdulatokat vagy lépéseket, amiket nem szeretnénk. Ne hagyjuk a kutyának, hogy az első pár hónapban nyalakodjon! Hiába nincs semmi betegsége, a kisbabák mint tudjuk állandóan a szájukba veszik a kezüket. 

baba, kutya
Gyerek és a házikedvencek kapcsolata nagyon fontos
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 FamVeld/Shutterstock.  No use without permission.
  • Ha nem kíváncsi, ne erőltessük!

A macskák általában önfejű állatok, a baba megismerését pont ezért nem tanácsos rájuk erőltetni. Előfordulhat, hogy eleinte csak a távolból figyeli és messziről elkerüli. Hagyja, hogy a maga tempójában szokjon hozzá. 

Etetés közben tilos

Hiába tudja kedvencéről, hogy a legjámborabb jószág, evés közben egyik sem szereti, ha zaklatják. Nem garantált, hogy odakap, de gyakran előfordul. Ne hagyja a kisbabának, hogy evés közben simogassa az állatot. Tanítsa meg neki, hogy vannak olyan helyzetek, amikor békén kell hagyni őket. Időzítse egy időpontra az étkezést, így biztos, hogy elkerülik egymást. Talán még a baba étvágya is megjön, ha látja, hogy hűséges társa is éppen eszik. 

  • A természetes ösztön

Minden állatnak van természetes ösztöne, amit nem lehet kinevelni belőlük. Ha a kutyák kölykei sírnak, akkor az anyuka szájával megfogja őket és arrébb viszi, hogy egy kényelmesebb helyet találjon számuk. Ez egy ösztön, a babákkal is így cselekedhetnek, ha elkezdenek sírni. Nagy számban történik így baleset, amiről a kutya nem tehet, csak jót akart. Előzzük meg a problémát!

  • Érzelmi fejlődés

A gyerekeknek nagyon jót tesz, ha kisállat mellett nőnek fel. Segíti az érzelmi fejlődést és empatikusabbá teszi a kicsit. Megtanulja, hogyan kell gondoskodni másokról. Egyes kutatások szerint azoknak a gyerekeknek, akiknek van háziállatuk sokkal alacsonyabb a stressz-szintjük. 

Segít a sérült gyermekeknek

A sérült gyermekeknek nagyon sokat segíthet egy háziállat. Megnyugtatja őket, illetve fogékonyságra és nyitottságra neveli őket. Az autizmussal élő gyermekek számára sok orvos kisállatot ajánl, akiről gondoskodhatnak. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.