Iskolatáska-választás: erre a 10 dologra figyelj vásárlásnál

tanévkezdés Iskolatáska ergonómia
Hamarosan kezdődik a tanév, és ilyenkor az egyik legfontosabb teendő az iskolatáska kiválasztása. De milyen szempontokat érdemes szem előtt tartani a vásárlás során?

Az iskolatáska kiválasztása kulcsfontosságú a tanévkezdés előtt. A megfelelő darab segíthet megelőzni a gerincproblémákat és biztosítja a kényelmes használatot.

iskolatáska
 Iskolatáska-választás: 10 fontos dologra odafigyelni
Forrás: Shutterstock

Az iskolatáska kiválasztásának szempontjai:

1. Méretekhez igazítva

A vállpántok szélesek, jól párnázottak legyenek, hogy ne csússzanak le és ne vágják a gyermek vállát. Legyenek állíthatók, hiszen így lehet a megfelelő helyre igazítani a háton. Az a legjobb, ha a táskának van derékpántja is, mert így nem ütődik a hatalmas súly a gyermek gerincének - mondja Dr. Moravcsik Bence Balázs ortopéd szakorvos. 

2. Széltében és hosszában

Arra is figyeljünk, hogy ne legyen a táska a gyermek méretéhez képest túl nagy. A jobb megtámasztás érdekében a táska a váll vonalától a medencecsontig érjen, és soha ne kerüljön a vállvonal fölé és a csípőlapát alá

3. Segíti a rendszerezést 

A táska belső tere legyen többrekeszes. Amellett, hogy a megfelelő rendszerezéssel a könyvek és füzetek kevésbé gyűrődnek meg, jobban eloszthatjuk a gerincre nehezedő súlyt is. A nehezebb könyveket a háthoz közelebb, a könnyebbeket távolabb helyezzük el.

4. Szimmetrikus terhelés 

A napi tanszerek súlya akár több kilogramm is lehet, ezért nagyon fontos, hogy ez a súly hogyan oszlik el a gyermek hátán. Két vállra akasztható fazont válasszunk, és kerüljük a válltáskákat, különben korán gerincprobléma alakulhat ki.

5. Kíméli a gerincet 

A táska ergonómiailag tervezett, gerincoszlophoz igazodó hátfallal rendelkezzen, ami minden oldalról megtámasztja a hátat, így megakadályozva a görnyedt tartást. Praktikus lehet a gurulós iskolatáska is, ha gyermekünk gyalog jár iskolába, és mindennap, órarend szerint hazaviszi a könyveket.

6. Melegebb napokon jól szellőzzön

Az iskolatáska hátrésze légáteresztő anyagból készüljön, hogy minél kevésbé izzadjon a gyermek háta. Ez különösen a tavaszi, kora nyári időszakban lesz lényeges, ha gyalog jön haza az iskolából.

7. Minden gramm számít

Ideális esetben egy kisiskolás nem cipelhet a saját súlyánál 10 százalékkal többet, azaz a táska megpakolva nem lehet több 2,5-3 kilogrammnál. Bár a tankönyvek súlyán nem tudunk változtatni, egy könnyű táska választásával akár 2-3 könyv súlyát is levehetjük a gyermek válláról.

8. Életet menthet

Hasznos kiegészítő a fényvisszaverő csík az iskolatáska hátulján, pántjain vagy az oldalán. Ha nincs rajta gyárilag, akár külön is megvásárolható matrica vagy kulcstartó formájában, így gyermekünk télen, a sötétben is jól látható lesz az autósok számára.

9. Vízálló, könnyen tisztítható

Az elázott könyvek sok bosszúságot okozhatnak. Válasszunk vízálló anyagból készült táskát, vagy vásároljunk külön huzatot hozzá, ami esős időben is szárazon tartja a tanszereket.

10. Pakoljuk a külső zsebbe

Elég egy rosszul záródó kulacs, és a tartalma máris eláztatja a táskában lévő könyveket. Válasszunk olyan táskát, amelynek a külső oldalán palacktartó került kialakításra.

Ez is érdekelhet:

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.