Neked van anyasebed? 4 jel, ami gyerekkori anyai figyelem hiányára utalhat

anyaseb , gyerekkori trauma , figyelem hiánya
Shutterstock/Gladskikh Tatiana -
érzelmi kötődés család lelki problémák
Egy pszichológus 4 jelet mutat be, amelyek arra utalhatnak, hogy gyerekkorodban nem kaptál elég anyai törődést. Lehet, hogy az anyaseb téged is érint, pedig eddig nem is tudtál róla.

Dr. Lalitaa Suglani, a Birminghamben dolgozó pszichológus nemrégiben a közösségi oldalán közzétett videóban megosztotta a anyaseb fogalmát és annak jeleit. Ez a nem hivatalos diagnózis a gyermekkori anyai figyelem hiányából eredő fájdalmat, traumát és feldolgozatlan érzelmeket takarja, amelyek generációkon át öröklődnek anyai vonalon. Dr. Suglani elmagyarázta, hogy a perfekcionizmus és az érzelmek elfojtása csak két olyan viselkedés, amelyeket azok tapasztalhatnak, akik ebben a sérülésben szenvednek.

anyaseb, gyerekkori trauma , figyelem hiánya
Anyaseb az, amikor amikor egy gyermek fizikai gondoskodást kap, de érzelmi támogatást nem
Forrás: Shutterstock/BearFotos

Az anyaseb egyre nagyobb figyelmet kap

Az Attachment Project szerint az anyaseb olyan kötődési sérülés, amely abból ered, hogy gyerekkorban nem kaptunk elég melegséget, törődést és figyelmet az édesanyánktól.

 Az intézmény hozzáteszi, hogy amikor egy gyermek fizikai gondoskodást kap, de érzelmi támogatást nem, akkor beszélünk anyasebről. Egyre több nő ismeri fel saját tapasztalatai alapján a jeleket. Bár nem mindenki élte át ezeket a traumákat, fontos felismerni, hogy azok, akik igen, nem egyedül vannak ezzel a problémával, és van mód a gyógyulásra és az önelfogadásra. Dr. Suglani hangsúlyozza, hogy nem kell megérdemelni a szeretetet, hanem elég, ha elfogadjuk, hogy már most is elég jók vagyunk, ahogy vagyunk. Ez az a belső munka, amely hatalmas változást hozhat az életünkbe. 

A pszichológus arra is felhívja a figyelmet, hogy az anyaseb nemcsak a női viselkedésre, hanem a párválasztásra is hatással lehet. Az ilyen nők gyakran olyan férfiakat választanak, akiket anyaként kell gondozniuk, miközben maguk nem kapnak viszonzásul támogatást. 

Instagramon közzétett videójában elmagyarázta, hogy azok a nők, akik anyasebben szenvednek, gyakran tapasztalják a következő négy viselkedést:

  1. Törekvés a tökéletességre: Az ilyen nők gyakran azért törekednek folyamatosan a hibátlanságra, mert úgy érzik, csak akkor lesznek szerethetőek és elfogadhatóak, ha tökéletesek.
  2. Kontrollproblémák: Ezek a nők gyakran próbálják irányítani környezetüket és kapcsolataikat, hogy elkerüljék a csalódást, az elhagyatottságot és a fájdalmat.
  3. Alacsony önértékelés: Az anyasebtől szenvedők sokszor értéktelennek és elégtelennek érzik magukat, mivel gyerekkorukban csak feltételes szeretetet és elismerést kaptak édesanyjuktól a feltétel nélküli szeretet helyett.
  4. Érzelmek elfojtása: Az ilyen nők nehezen fejezik ki érzelmeiket, vagy akár felismerni saját szükségleteiket és érzéseiket.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.