Magány az egyetemen: hogyan lehet megbirkózni vele?

magány az egyetemen, főiskola, egyedül, honvágy
Shutterstock/Tero Vesalainen -
honvágy továbbtanulás magányosság egyedüllét
Természetes, hogy hiányoznak a barátok és a család, amikor otthontól távol tanulunk, de van pár tippünk, amelyek segítségével túlléphetünk a honvágy okozta nehézségeken. A magány az egyetemen, az otthon utáni vágyakozás teljesen normális, de fontos időben felismerni és kezelni ezeket az érzéseket.

Sok diák számára ez az első alkalom, amikor távol kerül az otthonától, a családjától, barátaitól. Az egyetemre, vagy főiskolára való beilleszkedés néhány hallgató számára kihívást jelent, és a honvágy bármikor felütheti a fejét. A magány az egyetemen és a hozzá kapcsolódó érzések normálisak, és van megoldás rájuk, például támogató közösségek keresésével vagy rutinok kialakításával. Íme 7 praktikus tanács, hogy hogyan lehet megbirkózni ezekkel az érzelmi kihívásokkal, enyhíteni a magányosságot és megkönnyíteni az alkalmazkodást.

magány az egyetemen, főiskola, egyedül, honvágy
A magány az egyetemen nem csak az első évben fordul elő. A honvágy bármikor elérhet. 
Forrás: Shutterstock/Golotsvan

Magány az egyetemen, a honvágy időszaka

A költözés és az önállóság gondolata kezdetben izgalmasnak tűnhet a diákok számára, hiszen az új környezet és az ismeretlen lehetőségek varázsa mindent felülír. Azonban nem ritka, hogy már néhány nap vagy hét elteltével a honvágy fokozatosan belopózik az életükbe, különösen azoknál a fiataloknál, akik jelentős távolságra költöztek el az otthontól. 

Az önálló élet kezdete lehetőséget ad a személyes fejlődésre, de gyakran együtt jár a magány és a honvágy érzésével is.

A diákok gyakran azt várják, hogy az egyetem lesz életük legjobb időszaka, és ezért meglepődhetnek, ha nem érzik azonnal ezt az élményt. 

A kezdő nehézségek, mint az alvászavarok, étkezési problémák, koncentrációs nehézségek, fokozott stressz, szorongás vagy akár depresszió, mind-mind a nagy életváltozás természetes következményei. Ha hasonló érzésekkel küzdesz, tudd, hogy ez az állapot nem tart örökké. A legtöbb diák pár héten belül jobban érzi magát, mivel az új közösségbe való beilleszkedés folyamata segít átlépni ezeket a kezdeti nehézségeket. 

Ahogy egyre inkább otthon érzed magad az új környezetben, ezek az érzések természetesen enyhülnek majd.

7 tipp a honvágy leküzdésére

1. Legyél felkészülve

Érdemes előre elmenni egy nyílt napra a választott egyetemen, így amikor kezdődik a szemeszter, már nem lesz teljesen idege a hely és még az is lehet, hogy már itt összeismerkedünk néhány jövendőbeli csoporttársunkkal. Az is segít, ha mire elkezdődik a suli, már egyedül is meg tudsz birkózni az olyan háztartási feladatokkal, mint a főzés, a mosás és a pénzkezelés. 

2. Maradj kapcsolatban az otthoniakkal

Bármilyen távol is kezded meg a tanulmányaidat, ma már könnyen kapcsolatban tudsz maradni a családoddal és barátaiddal. Viszont kerüld el, hogy folyamatosan azt nézd a közösségi médiában, hogy mit csinálnak, mert ez csak tovább növeli a magányosság érzését. Szervezd meg, hogy az első félév végén hazalátogass, így újra személyesen is találkozhatsz velük.

3. Tedd otthonossá a szobádat

Sokat jelent, hogy a kollégiumi szobádat vagy az albérletedet otthonossá varázsold. Az első lépés, hogy személyre szabott dekorációkat használj, például fényképeket, amelyek emlékeztetnek az otthonodra. Ezen kívül érdemes kényelmes bútorokkal, például puha párnákkal és takarókkal felszerelni a szobát, hogy a pihenés igazán kellemes legyen. Az illatok is sokat számítanak: egy kellemes illatgyertya segíthet abban, hogy  még inkább otthon érezd magad. A meleg fények és a hangulatos lámpák is hozzájárulhatnak az otthonos atmoszférához. Ezzel a sok apró részlettel a szobád valóban a saját kis menedékeddé válik.

4. Alakíts ki egészséges szokásokat

A testmozgás, az elegendő alvás, a megfelelő étkezés és általában a megfelelő rutin kialakítása mind hozzájárulhat a jobb közérzetéhez. A napi rutin kialakítása során próbálj meg időt szánni a relaxációra és a stresszkezelésre, például meditációval vagy hobbikkal, hogy fenntartsd mentális egészségedet is. Ezek a szokások összességében segítenek abban, hogy energikusabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érezd magad. 

5. Tölts időt a szabadban

A diákok általában nem szívesen töltenek időt a szabadban, pedig a zöldterületeken eltöltött idő nagymértékben javíthat a hangulatodon. Akár napi 30 perc séta a szabadban is sokat segíthet, de már az is, ha a négy fal helyett a friss levegőre ülsz ki tanulni, például  egy parkba, vagy teraszra. 

A természet közelsége nemcsak a fizikai egészségre van pozitív hatással, hanem mentális frissességet is nyújt. A friss levegő és a természetes fény javítja a koncentrációt és csökkenti a stressz szintet, így segítve a jobb tanulási teljesítményt is.

6. Csatlakozz egy társasághoz vagy sportcsapathoz

A legtöbb egyetemen nagyon sokféle sportcsapat és egyesület működik, így biztosan találsz olyan közösséget, amely megfelel az érdeklődési köreidnek. Csatlakozz egy társasághoz vagy sportcsapathoz, mert ez remek lehetőséget kínál arra, hogy új emberekkel ismerkedj meg és barátságokat köss. A közös tevékenységek nemcsak szórakoztatóak, hanem segítenek a beilleszkedésben és a szociális kapcsolatok építésében is, ami hozzájárulhat a közérzeted javulásához.

7. Mond el az embereknek, hogyan érzed magad

Mond el az embereknek, hogyan érzed magad, mert ez segíthet a teher enyhítésében. Bár egyes diákok kínosan érezhetik magukat a honvágy kifejezésétől, fontos tudni, hogy ez teljesen normális érzés. Ha megosztod a tapasztalataidat diáktársaiddal, könnyen kiderülhet, hogy nem vagy egyedül a problémáddal. Mások is hasonló érzésekkel küzdhetnek, és a közös tapasztalatok megbeszélése segíthet abban, hogy kevésbé érezd magad elszigeteltnek. A beszélgetések révén támogatást kaphatsz, és olyan megoldásokat találhatsz, amelyek segíthetnek a honvágy kezelésében.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.